NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Kultúra

Ma 78 éves Jordán Tamás, a Weöres Sándor Színház leköszönő igazgatója

Isten éltesse!

Ma ünnepli 78. születésnapját a Weöres Sándor Színház leköszönő igazgatója.

Jordán Tamás Budapesten született 1943. január 15-én. Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató, főiskolai docens, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

Ő az, akinek Szombathely sok évtizedes várakozás után színházát és saját társulatát köszönheti, így nem túl meglepő módon tavaly nyáron saját csillagot is kapott

2020.06.27. 20:13

Jordán Tamás maxolta New Yorkot – Csillagsétányt avattak Szombathelyen

/ csak szombathely 14 hsz. /
Az új csillagsétány egy magánakció része, de az ilyen apróságok teszik a várost érdekes hellyé. Szombat este vörös szőnyeggel, limuzinnal és híres emberekkel avatták.
a városban.

A népszerű igazgató már csak két hétig igazgatja a szombathelyi színházat, február 1-től nyugdíjba megy.

De azt ígérte, nem szakad el végleg "gyermekétől".

fotó: Mészáros D. Zsolt

Amikor a 70. születésnapja körül leültünk beszélgetni, mindenki a hóhelyzettel foglalkozott, akkor megkérdeztük tőle milyen volt az időjárás 1943. január 15-én? Elmesélték-e a szülei, mi történt aznap, amikor született? Így válaszolt:

Érdekes, ez soha nem került szóba, kicsit furcsállom is, de valószínűleg nem történt aznap semmi rendkívüli. Győrött születtem – ezt a Széllel szembe című előadóestemen is el szoktam mesélni -, amit itt Szombathelyen kicsit félve mondok ki, de rögvest hozzáteszem: viszont nem Zalaegerszegen:)

Mesélte, mindig is imádta a pogácsát, születésnapjára pedig a szüleitől annyit kapott, ahány éves volt. De volt még egy kultikus étel, amit szeret, és születésnapjára mindig elkészítik neki:

Félre fogja érteni, de ilyen a „bevert hús”. Azt szoktam kérni, és a testvéreim is. Az egy családi recept, alig van annál jobb. Karajt, sertéscombot vagy pulykamellet vékonyra kell klopfolni, aztán mindkét oldalát éles késsel be kell irdalni, négyzetrácsosan. Viszont nem szabad a húst átvágni. Meg kell sózni, és prézliben (se liszt, se tojás nem kell hozzá) megforgatni, majd forró olajban kisütni. Próbálják ki, borzasztóan finom! Tegnap már megkaptam a családi ebéden.

Milyen gyerek volt Jordán Tamás?

Mesélte egyszer, gyermek korában rettegett attól, hogy pap lesz: Hitoktatója magyarázta egyszer, még kisiskolás volt, hogy mindenkiben kezdettől fogva, mint a tojásban, ott van a csíra, benne lapul a hivatástudat. Jordán száz százalékig azt érezte, benne biztos a papi hivatás magja van elrejtve. De minden más hivatást szívesebben fogadott volna: „ Esténként azzal a rémülettel feküdtem le, hogy egyszer pap leszek ” Hozzátartozik, mesélte epp egy éve megtartott könyvbemutatóján , hogy olyan Istent tanítottak neki, aki a legjelentéktelenebb részleteket is látja, és bármely vétség miatt azonnal lesújt. A büntetése pedig a lehető legszigorúbb. Amúgy is vallásos családban nőtt fel, apai nagybátyja a bencés rend egyik legendás papja, don Emilio (Jordán Sándor) volt, aki megalapította a Sao Paoló-i missziót.

Miért akart színész lenni?

Félénk, szorongós, zárkózott kisfiú volt, aki rettegett attól, hogy majd ilyen szorongós felnőtt lesz – azért ment színésznek, hogy ne így legyen - mesélte épp tavaly, születésnapi könyvbemutatóján. Még középiskolás korában is az, hogy ő belőle színész legyen, olyan képtelenségnek számított, „ mint most, hogy jövőre kiszorítom Ronaldót a csapatból. Szinte egyáltalán nem tudtam beszélni, jószerével csak mássalhangzóim voltak. ” Még hozzáfűzi, úgy ment a színművészetire felvételizni, hogy se beszélni se énekelni nem tudott: Tudat alatt arra gondoltam, hogy aki színész, az a rivaldafényben van, magabiztosan áll a közönség előtt, az biztos nem szorong.

Hozzászólások (5)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

De casu diaboli: *rr*l *s *rj*t*k *gy c*kk*t gy*rs*n, h*gy *gy v*nn* f*l k*tm*ll*...
Nemény András: "Egy kéz van a torkunkon, ami egyre jobban szorít"
Ddd911: K* sz*v*z *rr* h*gy m*sz*r*s f*gj* ny*rn*?? ...
35 évre magánkézbe akarja adni a magyar kormány a gyorsforgalmi úthálózatot
Latyak: Cs*k *z *r*ny*k *s * pr**r*t*s*k sz*ls*s*g*ss*g**r* pr*b*lt*m r*...
Nem vártak a csodára – Összefogott egy maroknyi szombathelyi kiskertes és lekavicsozták saját utcájukat
Southpark: *z * f*r*g *gy*n*ly*n, m*nt * r*g*nc*l*. M*ll**rd*k*t *s m*g*r*...
Mészáros Lőrinc csodálatos átváltozása
Southpark: **y*n*k * N*r*st* *lk*r*szt*ny*k. *z *s *ll*k * cs*p*tb*....
Az M4 Sport futballszakértője elképesztő érzéketlenséggel nyilvánult meg Eriksen rosszulléte után