NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Sokkoló

Az 1-esen mentik az M1-en ragadtakat - holnap is szél és hó

Feloldották az útzárat a 86-oson, de a 8-ason még maradt. Az M1-es részben járható, míg az M7-es autópálya és az 1-es főút már teljesen.

20:56 - Az M1-es autópálya Győr felé vezető oldaláról Bábolnánál a készenléti egységek munkatársainak segítségével az 1-es főútra terelik a másfél napja hóban rekedt kamionokat és személyautókat - tájékoztatta a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense péntek este az MTI-t.

Léber Gabriella elmondta: a járművek Győrig rendőri felvezetéssel közlekednek, ahol visszatérhetnek az M1-esre és folytathatják útjukat Ausztria felé. Ezzel kikerülhetők az autópályán még jelenleg is meglévő hótorlaszok.

Az 1-es főút ismét járható Győr felé, és felszabadult az Ács és Komárom közti útszakasz is. A Komáromi Rendőrkapitányság kéri azokat, akiknek a 13-as főúton vagy az 1-es út komáromi szakaszán vesztegel a járművük, jelentkezzenek, hogy autójukat, illetve tehergépkocsijukat el lehessen szállítani.


20:50 - Szombatra már csak nyolc megyére és Budapestre, és csak a hófúvás miatt adott ki elsőfokú figyelmeztetést az Országos Meteorológiai Szolgálat. E szerint Somogy, Tolna, Fejér, Veszprém, Komárom-Esztergom, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Pest megyére, valamint a főváros területére adtak ki citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést. Ezekben a megyékben szombaton is várható gyenge hófúvás, a friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat emelhet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában mínusz 10 és mínusz 5 Celsius-fok között alakul, de a derült, szélcsendes, hóval borított helyeken mínusz 15 fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet mínusz 1 és plusz 4 fok között várható. Éjszaka a Dunától keletre helyenként még kialakulhat kisebb havazás, de már csak 1 centiméter körüli hó hullhat.

Az északnyugati szelet a késő esti, éjféli órákig a Dunántúl középső területein továbbra is kísérhetik még helyenként viharos, óránkénti 60-75 kilométeres erősségű széllökések, ami ezeken a területeken hófúvást okozhat. Az éjszaka második felében a szél további mérséklődése várható, így a Dunántúl döntő részén a hófúvás jelentősebb gyengülése várható.

Szombaton napközben a Dunától keletre kisebb területen kialakulhat még időnkénti havazás, ebből még maximum mintegy 2 centiméter hó hullhat. Az esti órákig a középső országrészben és az északkeleti határ közelében még lehet mérsékelt hóátfúvás - írta a meteorológiai szolgálat.

20:10 - Az útviszonyok javulásával péntek este több utat is megnyitott a forgalom előtt a rendőrség, mostanra mindkét irányban teljes szakaszon járható az M7-es autópálya, járható továbbá az 1-es főút teljes szakasza is - közölte honlapján az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a honlapján kitért arra is: az M1-es autópálya Győr és Hegyeshalom közötti szakasza minkét oldalon járható, de Tata és Budapest között a sztráda főváros felé vezető szakaszát is megnyitotta a rendőrség.

A Győr-Moson-Soprom Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese péntek este arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az M1-es autópályáról a rendőrök levezetik a hófúvás miatt feltorlódott kamionokat Győrnél.

Tóth Gabriella elmondta: hét járművet rendőri felvezetéssel irányítottak át az 1-es főútra. Az első kamionok már megjelentek Győr határában, azokat még további tíz tehergépjármű követi.


19:05 - A miniszterelnök arra kér mindenki, hogy tegyen eleget a hatóságok kéréseinek, ne induljon útnak el egyedül, mert a havazás által legsúlyosabban érintett területeken "a türelem a biztonság garanciája, a türelmetlenség veszélybe sodorja" az embereket. Ezt Orbán Viktor mondta pénteken este, miután a rendőrség Teve utcai igazgatási központjában tájékozódott a mentési munkálatokról és a pillanatnyi helyzetről.

A kormányfő elmondta: eddig két ember halt meg a havazás következtében történt tömegkarambolban, jelenleg egy ember van életveszélyben, aki egy elakadt mentőben vesztegel. Összesen 155 embert és 285 járművet nem sikerült eddig kimenteni a hó fogásából - szögezte le.

Tájékoztatása szerint a legsúlyosabb a helyzet az M1-es autópályán Bábolna környékén, ahol megszakításokkal 12 kilométeres a hófal és a nagy szél miatt a helikopterek bevetése is nehézségeket okoz.

Elmondta azt is: a szolgáltatók tájékoztatása szerint Szabolcsban várhatóan csak szombaton reggel tudják megkezdeni az áram visszakapcsolását, így a péntek éjszakát is "egymást segítve kell átvészelnie az embereknek".

Az operatív törzshöz látogatott a kormányfő (MTI Fotó: Máthé Zoltán)
fotó: MTI Fotó: Máthé Zoltán

17:31 - Megindult a forgalom péntek délután az M7-es autópálya somogyi szakaszán is, a megyében azonban még mindig több útszakasz járhatatlan, a barcsi határátkelőhelyen Horvátország feloldotta a tehergépkocsikra egy napja bevezetett súlykorlátozást - közölte a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense az MTI-vel.


Csillapodik a szél Vas megyében

17:28 - Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú, citromsárga riasztásra minősítette vissza a veszélyjelzést Vas megye egész területén. A viharos északnyugati szél a Dunántúlon a délután második felétől kezd mérséklődni, az esti órákra a csapadék is mindenütt megszűnik.

A rendőrség feloldotta az útzárat a 86-os főúton Hegyfalutól Csorna irányába, viszont teljes útzár van érvényben a 8-as főúton Jánosházától Veszprém irányába.

A közútkezelő továbbra is fenntartja az útzárat a Kám-Egervölgy, valamint a Karakó-Jánosháza útvonalon, és - jelenleg 35 munkagéppel - folyamatosan dolgozik a megye közútjainak megtisztításán.

A GYSEV Zrt. tájékoztatása szerint a Porpác és Sárvár közötti villamos felsővezeték helyreállítása, a hiba elhárítása megtörtént.

Az áramellátás több településen akadozik, de a szolgáltató folyamatosan dolgozik a hibák elhárításán. Vas megye területén elzárt település nincs.


Tegnap reggel óta összesen 163 esetben került sor műszaki mentésre, melyből a mai napon ez idáig 67 alkalommal vonultak a tűzoltók. Ma reggeltől jellemzően úttestre, épületekre, vezetékekre dőlt fákhoz, megbontott tetőszerkezetekhez riasztották a megye tűzoltó egységeit - áll a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleményében.

A mai napon a katasztrófavédelem részéről összesen három hivatásos tűzoltó-parancsnokság 39 fővel és 13 szerrel, öt önkormányzati tűzoltó-parancsnokság 24 fővel és 8 szerrel, valamint nyolc önkéntes tűzoltó egyesület 35 fővel és 8 szerrel vett részt a káresemények felszámolásában, illetve a veszélyhelyzetek megszüntetésében.Jelenleg 4 beavatkozás van folyamatban.

A Veszélyhelyzeti Központ a mai napon folyamatosan koordinálta a szükséges intézkedéseket, illetve a műveletirányítással közösen a beavatkozásokat.

Tegnap este a Sárvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség területén öt melegedőhelyet aktiváltak, ahonnan mostanra mind a 93 ideiglenesen elhelyezett személy visszatért otthonába.

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság továbbra is arra kéri a lakosságot, hogy ne induljanak útnak, amennyiben lehetséges, halasszák el az utazást!

Dolgoznak az osztrák hókotrók az M1-esen

17:07 - Megkezdték a munkát az M1-es autópályán az osztrák hókotrók - közölte a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese pénteken délután az MTI-vel.

Tóth Gabriella elmondta: a járművek az osztrák-magyar határ és a Győrt az autópályával összekötő M19-es gyorsforgalmi út és az M1-es csomópontja között tisztítják az utat. Christoph Pollinger, az osztrák állami autópálya-kezelő társaság (AFSINAG) szóvivője korábban azt közölte az MTI érdeklődésére: öt hókotró járművet állítottak készenlétbe a hegyeshalmi határátkelőnél a segítségnyújtáshoz. Hozzátette: egy hatodik járművet, egy speciális hómarót adott az ASFINAG ahhoz a konvojhoz, amelyet az Osztrák Vöröskereszt készül indítani kora délután az M1-es autópályán elakadt autósok megsegítésére. A szóvivő az MTI kérdésére elmondta: a járműveket akár napokig is nélkülözni tudják, Ausztriában most nincs szükség rájuk.


16:30 - Az M1-es autópálya bábolnai csomópontja környékén, a 90-es és a 110-es kilométer között kritikus a helyzet, főként Győr felé, ahol a szél helyenként három méter magas hófalat emelt - tájékoztatta a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság péntek délután az MTI-t. Az említett szakaszon még sok az elakadt jármű. Az emberek mentése és az autópálya tisztítása folyamatosan zajlik, de időigényes feladat, ráadásul a viharos szél újabb hótorlaszokat emel az utakon.

Csütörtök délután óta több ezer embert, sok autót és buszt szabadítottak ki a hó fogságából, az emberek többségét a településeken megnyitott melegedőkbe vitték, ahol a helyiek és a vöröskereszt ételt és védőitalt biztosít számukra. Jelenleg mintegy 1500 állampolgár várja, hogy továbbindulhasson.

Az autópályát szakaszosan lezárták, a 13-as úton pedig nem lehet közlekedni. A megyei védelmi bizottság március 18-áig megtiltotta a közlekedést Kisbér, Komárom, Oroszlány, Tata és Tatabánya térségében. Tilos gépjárművel elhagyni a településeket, és a városokon belül sem ajánlatos közlekedni.

A vonatközlekedés Komárom és Almásfüzitő között megindult, de továbbra is jelentős késésekkel kell számolni.

A 8-as Hajmáskér mellett (MTI Fotó: Nagy Lajos)
fotó: MTI Fotó: Nagy Lajos

A TEK folyamatosan menti az embereket az M1-es autópályán

16:15 - A Terrorelhárítási Központ (TEK) is folyamatosan menti az embereket az M1-es autópályán - közölte a TEK péntek délután. A közlemény szerint hajnal óta a TEK 2 BTR típusú harci járműve is menti az embereket az M1-es autópályán. "Több tucat kommandós érkezett az autópálya kritikus szakaszára" - írták.

Fotó: Terrorelhárítási Központ
fotó: Fotó: TEK

Átvágták az M1-es szalagkorlátját

16:00 - Több helyen is átvágták az M1-es autópálya szalagkorlátját, így a így a Győr irányába álló kocsisorból aki akar visszafordulhat Budapest felé, amerre szabad az út. Már ha maradt benzinje.


15:10 - „A Keletiben totális káosz, nulla tájékoztatás, az infótáblát a nem induló nemzetközi járatok töltötték ki teljesen. A Déliben sikerült felszállnom 11-kor a 8:20-as, Veszprémen át menő gyorsra (amit közben lefokoztak személyvonatra, így mindenhol megáll), de csak most hagytuk el Várpalotát. Állítólag felsővezeték-szakadás van valahol, de sokat elmond a tájékoztatásról, hogy Fehérváron azt mondták a népnek, hogy a vonatunk még egy órát vesztegel, erre 10 perc után továbbküldték. Páran abban az "egy órában" el akartak menni ételért, csak nagy telefonálás és ordítozás árán tudták elcsípni a szerelvényt. Fűtés van, de a vacak ablakokon átfúj a szél, így inkább kabátban vagyunk.”"

"„Győr felé nem tudom mi van, de aki eddig nem kelt útra, az a veszprémi vonalat felejtse el. Ha mégis elindul, aláöltöztet, vastag zokni, kaja, tea, stb.” - írja tudósítónk.


14:59 - Győr-Moson-Sopron megyében jelenleg 37 település van elzárva a külvilágtól. A megyében megszűnt a havazás, de továbbra is erős, óránkénti 55-75 kilométeres sebességű szél fúj, és várhatóan egész nap viharos marad a szél. A korábbi 22 mellett két újabb melegedőhelyet nyitottak a megyében azoknak, akik a rendkívüli hóhelyzet miatt nem tudják folytatni útjukat. Ezeket óvodákban, iskolákban, kollégiumokban, sportcsarnokokban, vasúti és buszpályaudvarokon rendezték be.

Továbbra sem engedi a rendőrség Csornánál a 86-os útra a kamionforgalmat, ahogy az M1-es autópálya felhajtóinál sem engedik a sztrádára a gépjárműveket.


14:54 - A rendőrség felvezetéssel megnyitotta az M7-es autópálya országhatártól Budapest irányába tartó teljes szakaszát - közölte a rendőrség a honlapján.

Közölték továbbá, hogy a másik irányba - Budapesttől az országhatár felé - egyelőre a Balatonvilágos és Letenye közötti szakaszt nyitották meg kora délután.


A rendőrök és a katasztrófavédelem munkatársai folyamatosan dolgoznak a hóban elakadtak mentésén, a rendőrség azt kéri az elakadt gépjárművek vezetőitől és utasaitól, ne szálljanak ki a járművekből.

A hatóságok ismételten arra kérték az állampolgárokat, hogy saját biztonságuk érdekében ne induljanak útnak, és tájékozódjanak a meteorológiai körülményekről.

A déli órákban készült összesítés szerint a mentő egységek pénteken több mint négyezer embert és 2138 gépjárművet szabadítottak ki a hó fogságából, a katasztrófavédelem 409 műszaki mentést hajtott végre.

Az Országos Rendőr-főkapitányság honlapján közöltek szerint az úton rekedtek ellátása érdekében az érintett megyékben 227 melegedő szálláshelyet alakítottak ki, ahol 6240 embert helyeztek el. Azok számára, akik nem kívánták a gépjárművüket magára hagyni, melegedő buszok állnak rendelkezésre.

A rendőrség korlátozta számos település elhagyását, az áramszolgáltatási kimaradással érintett településeken folyamatosan biztosítja a rendőri jelenlétet.

A katasztrófavédelem, a rendőrség, a Terrorelhárítási Központ, a honvédség, a polgárőrség, a készenléti szolgálatok és az együttműködő szervezetek, valamint a karitatív szervezetek munkatársai "embert próbáló erőfeszítéseket tesznek a rendkívüli időjárás következtében az országban kialakult helyzet normalizálása érdekében".


14:20 - Az erős hófúvás miatt jelenleg öt dunántúli megyében van még érvényben a legmagasabb fokú, piros riasztás: Komárom-Esztergom, Fejér, Veszprém, Somogy és Zala megyében.

Ugyanakkor szinte az egész országban továbbra is érvényben van valamilyen fokú riasztás a hófúvás, illetve a viharos szél miatt. Így továbbra is mindenhol készülni kell arra, hogy az erős hófúvás magas hótorlaszokat emelhet.

A sokfelé viharos északnyugati szél északkeleten a déli óráktól, a Dunántúlon a délután második felétől kezd jelentősen mérséklődni. A legerősebb széllökések általában óránkénti 60-90 kilométeresek lehetnek, a Bakony és a Balaton térségében azonban reggel és délelőtt számítani kellett óránkénti 100-110 kilométeres széllökésekre is.

A Tiszántúlon újabb 5-10, a Duna-Tisza-közén és a Dunántúl keleti felén nagyjából 5 centiméternyi friss hó hullhat. Késő délutántól mindenütt megszűnik a csapadék. Erős hófúvás továbbra is a Dunántúl középső sávjában és az északkeleti megyékben várható - tették hozzá.


SMS-ben tájékoztatja az úton lévőket a Belügyminisztérium

Rövid szöveges üzenetben tájékoztatja a hóban rekedteket a Belügyminisztérium a követendő teendőkről - jelentette be Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője pénteki sajtótájékoztatóján.

A főigazgató tájékoztatása szerint valamennyi szolgáltatóval egyeztettek a kérdésben. A tárca aláírásával kiküldött SMS-ben az áll: "Segítünk! Ne hagyja el a gépjárművét! Ha elfogy az üzemanyaga, üljön át másik gépjárműbe!"

Olyan is megkapja, aki otthon ül a meleg szobában
fotó: Nyugat.hu

A honvédség is beszállt - lánctalpasokkal

13:15 - A télies időjárás okozta rendkívüli helyzetben a Magyar Honvédség katonái, valamint harci járművei, köztük lánctalpas gépek is segítik a mentést - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) pénteken.

A katonák éjjel életveszélyes helyzetek megoldásában, valamint hóban rekedt tömegszállítási eszközökön lévők mentésében vettek részt. A tucatnyi eset között volt például, amikor buszon ragadt utasokat kellett menteni (Várpalota és Hajmáskér között, valamint Csémpuszta és Takácsi közelében), a Dad-Szákszend összekötőúton pedig egy sebesülteket szállító mentő került bajba, amelyet lánctalpas vontató mentett ki a hó fogságából.

A honvédség továbbra is részt vesz a mentési munkálatokban, délelőtt három helyőrségről összesen hat lánctalpas gépet indítanak el a hóban rekedtek segítésére, továbbá a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság kérése alapján a Bakony Harckiképző Központ terepjárókat biztosít a dialízises betegek szállítására - írta a HM.

Tatán (Fotó: Honvédelmi Minisztérium)
fotó: MTI Fotó: HM

Nem csak az állami ünnepségek maradtak el március 15-én, de Szombathely egyik kedvenc fagyizója sem nyitott ki a rossz idő miatt, pedig mára tervezték a nyitást.

A fagyizó nyitása is elhalasztva
fotó: Horváth Balázs

A szélvihar nyomait örökítettük meg néhány képben Szombathely határában: sok helyen reklámtáblákat döntött le vagy rongált meg a szél, de zászlók is áldozatul estek. A bokrok pedig a szél által hordott szemetet fogják fel.

A szél nyomai Szombathely szélein
fotó: Horváth Balázs

Szombathelyen az Újvilág utcában nem a szél, hanem a víz okozott galibát: egy csőtörés miatt kell munkálatokra számítani az utcában.

Csőtörés az Újvilág utcában
fotó: Horváth Balázs

Dél körül feloldották a teljes útzárat a 86-os főút Szombathelyt elkerülő szakaszán a Körmendi út és a Rumi út között, ahol egy kamion mentése zajlott. A jármű még tegnap borult fel a széllökések miatt, de csak most tudták kimenteni.

Összetört kamion mentése Szombathelynél
fotó: Horváth Balázs

12:20 - A kritikus időjárási és forgalmi helyzet miatt visszamenőleg, csütörtökön 14 órától díjmentessé tette a hazai díjköteles autópálya-szakaszokat az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Zrt.

A visszavonásig érvényben lévő rendelkezés szerint azok, akik baleset vagy torlódás miatt az autópályán rekedtek, és közben lejárt az úthasználati jogosultságuk, azaz az e-matricájuk, nem kapnak büntetést. A díjmentesség minden díjkategóriában érvényes.

Felhívták a közlekedők figyelmét arra, hogy ügyfélszolgálatuk (06-40/40-50-60) és a www.autopalya.hu oldaluk leterheltség miatt nehezen érhető el.


Google térkép az utakon rekedteknek

Létrejött egy hóhelyzetes Google térkép, amin bárki bejelölheti, hol rekedt el, vagy éppen hol tud befogadni melegedni vágyó embereket, és egyéb infóknak is van helye:


Pintér: riadó!

12:15 - Az országban kialakult katasztrófahelyzet miatt Pintér Sándor belügyminiszter összehívta az operatív törzset, riadót rendelt el a rendőrségnél, a katasztrófavédelemnél és a mentőket is bevonták a tevékenységbe. Erről pénteki rendkívüli sajtótájékoztatóján a miniszter tájékoztatott. A Belügyminisztérium ezzel kapcsolatban közölte, hogy a riadót még csütörtök délután rendelték el. (Ugyanakkor csak most, kb. egy órája jelentették be.)

Pintér Sándor ismételten azt kérte, senki ne induljon útnak gépkocsival az érintett utakon. Azt ígérte, óránként tájékoztatást adnak az aktuális helyzetről.

A belügyminiszter sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, emberemlékezet óta nem volt ilyen időjárás Magyarországon. Utalt arra, volt ahol a 100 km/órás szél okozott károkat, vagy emelt 3 méteres hótorlaszokat, máshol az elektromos áramszolgáltatás szűnt meg.

Közölte, felkérték a honvédség lánctalpas egységeit, hogy vegyenek részt a mentésben. Jelezte ugyanakkor, hogy sok esetben a hófalakkal nem bírtak a hómarók és a lánctalpas harci járművek is elakadtak. Közölte, jelenleg is nehézségek vannak az M1-es autópályán.

Több száz gépkocsi és ember került a hó fogságába, akiket tudtak kiszabadítottak és a melegedőkbe vittek. Akik az autókban maradtak, igyekeztek vizet, élelmiszert eljuttatni és benzint, hogy a kocsikat tovább tudják fűteni.


11:55 - Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint pénteken a déli óráktól fokozatosan mérséklődik a szél.

Tegnap reggel óta összesen 130 esetben került sor műszaki mentésre, melyből a mai napon ez idáig 34 alkalommal vonultak a tűzoltók. Ma reggeltől jellemzően úttestre, épületekre, vezetékekre dőlt fákhoz, megbontott tetőszerkezetekhez riasztották a megye tűzoltó egységeit - közölte a katasztrófavédelem.

Jelenleg 7 beavatkozás van folyamatban.

Továbbra is megerősített létszámmal dolgozik a megyei műveletirányítás és a megyei főügyelet.

Tegnap este a Sárvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség működési területén melegedőhelyeket nyitottak meg Sárváron, Keléden, Celldömölkön és Répcelakon, ahol a 93 ideiglenesen elhelyezett fő ellátását a katasztrófavédelem, a rendőrség és az önkormányzatok közösen biztosították. A szélvihar miatt ideiglenesen elhelyezett személyek ma délelőtt fokozatosan hagyják el a kijelölt szállást, és térnek vissza otthonaikba, számuk egyre csökken, jelenleg 33-an tartózkodnak még ideiglenes melegedőhelyen Keléden, Celldömölkön és Répcelakon.

Az éjszaka folyamán a viharos szél kisebb fennakadásokat okozott az áramszolgáltatásban. A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója intézkedett az áramszolgáltató felé az erők és eszközök haladéktalan átcsoportosításra, és az áramellátás mostanra mindenütt helyreállt.

A rendőrség a szomszédos megyékben uralkodó kritikus útállapotok miatt teljes útzárat rendelt el a 86-os főúton Hegyfalutól Csorna irányába, a 8-as főúton Jánosházától Veszprém irányába. A közútkezelő fenntartja az útzárat a Karakó-Jánosháza útvonalon, és lezárták a Kám-Egervölgy mellékútvonalat is.

A rendőrség ellenőrzi a forgalmat és az utak minőségét, a közútkezelő szakemberei pedig a megye közútjainak megtisztításán dolgoznak.

Porpác és Sárvár között villamos felsővezeték sérülés helyreállítása a kora délutáni órákban várható.

Vas megye területén nincs elzárt település.


11:14 - A rendkívüli időjárási körülmények miatt az országban katasztrófahelyzet alakult ki, emiatt Pintér Sándor belügyminiszter péntek délelőtt riadót rendelt el.


Lezárva az M7-es és az M70-es

11:10 - A lezárt M7-es autópályán, az M70-es autóúton és két főútvonalon kívül még mintegy 35 mellékúton nem vagy csak nagyon nehezen lehet közlekedni, a főutakon várhatóan délután indulhat meg a forgalom - tájékoztatta a Zala Megyei Védelmi Bizottság elnöke péntek délelőtt az MTI-t.

Rigó Csaba kormánymegbízott közölte: a 76-os út Sármellék és Alsópáhok közelében nem járható, a 75-os utat Bak és Zágorhida között teljesen lezárták, további csaknem 35 mellékúton pedig nem vagy csak nagyon nehezen lehet közlekedni.

Keszthely térségében továbbra is kritikus a közlekedési helyzet, a 75-ös és a 76-os út Zalacsány és Keszthely közötti szakaszán még mindig nem javasolt a közlekedés.

Változatlanul zárva van mindenféle járműforgalom elől az M7-es autópálya a Somogy-Zala megyehatártól Letenyéig, valamint az M70-es autóút teljes hosszában.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. tájékoztatása alapján Rigó Csaba arról számolt be, hogy a délutáni órákra várhatóan minden zalai főútvonalon megindulhat a személyforgalom, de amíg a viharos szél nem mérséklődik, csak a legindokoltabb esetben induljon útra bárki is.

Lezárták az M1-M7 fővárosból kivezető közös szakaszát (MTI Fotó: Lakatos Péter
fotó: MTI Fotó: Lakatos Péter

Teljes a káosz a Budapest-Szombathely vonalon

10:59 - Annyit még lehetett tudni, hogy az este fel 8-as budapesti intercity négy és fel órás késéssel, hajnali két órakor ért be Szombathelyre, ám ma reggelre már teljes a káosz a vasúti közlekedésben. Egy olvasónk jelentette, hogy se Győr, se Veszprém felől se lehet eljutni Szombathelyre. Még a reggeli vonatok sem indultak el, a MÁV pedig nem tud felvilágosítást adni, mikor és melyik vonat indul el. Olvasónk a Keleti és a Déli között ingázik, hátha... Az biztos, aki mégis vonatra tud szállni - és az el is indul - több órás késésre számítson. Hideg élelem, meleg kabát ajánlatos...


Audi: sok munkás nem jutott haza a műszakból

Az Audi győri gyárának sok munkása nem tudott hazajutni csütörtökön a délutáni műszakból - erősítette meg Czechmeister Mónika kommunikációs vezető pénteken az MTI érdeklődésére.

Az érintettek közül sok dolgozót győri szállodákban helyeztek el, nyolcvan ember pedig a vállalat épületeiben aludt, ellátásukról a cég gondoskodott - tette hozzá.

Az MTI úgy tudja: az Audi Hungaria Motor Kft. menedzsmentje délután dönti el, hogy a pénteki munkaszünet után szombaton elindul-e a munka a több mint kilencezer embert foglalkoztató járműgyárban.

Mihályka Imre, a Kisalföld Volán személyszállítási igazgatója nem sokkal korábban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a 28 elakadt járatuk között több olyan is van, amely a győri Audi-gyárból szállította volna haza a délutáni műszak dolgozóit - nem ért célba az ácsi és a neszmélyi járat sem.


10:30 - A Közút honlapja összeomlott, így az Útinform szolgáltatás nem elérhető.


10:07 - A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának péntek 10 órai összesítése alapján a Dunántúlon Baranya, Veszprém és Fejér megye több pontján, valamint a Duna vonalától keletre mindenhol esik a hó. Baranya, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, továbbá a Duna menti területeken intenzíven havazik. Emellett a viharos szél okozta hóátfúvások is komoly problémákat okoznak.

A Magyar Közút teljes gépparkja, közel 700 munkagép dolgozik, de a viharos erővel fújó szél percek alatt visszahordja a havat a burkolatra.

A Dunántúl nagy részén most is viharos erővel tombol a szél és hasonlóan erős szelet jeleznek Bács-Kiskun megyéből, valamint északon Szikszó és Sátoraljaújhely környékéről. Máshol is nagyon élénk szél fúj, ami hordja a havat, és számtalan utat járhatatlanná tett és tesz.

Az eddig lezárt utak száma meghaladja a 150-et, rengeteg az elzárt település, sokfelé a hátrahagyott és hóval befújt járművek okoznak óriási gondot.

A helyzetre való tekintettel a Magyar Közút Nonprofit Zrt. nyomatékosan kéri az autósokat, hogy a hófúvásokban érintett területeken semmiképpen ne induljanak útnak!

Az M1-es a hófúvásban
fotó: Nyugat.hu

Marad a narancssárga riasztás

9.20. : A Katasztrófavédelem közleménye szerint az Országos Meteorológiai Szolgálat a mai napon is fenntartja a másodfokú, narancssárga riasztást Vas megye területén. A várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 90 km/h-t, folytatódik a havazás, a friss hóval fedett területeken pedig gyenge hóátfúvásokra kell számítani.

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatójának döntése alapján megerősített szolgálatot lát el a megyei műveletirányítás, valamint a megyei főügyelet.

A ma reggeli helyzet

A mai napon, éjfél óta 12 esetben volt szükség a szélvihar miatt tűzoltói beavatkozásra, valamint további 2 beavatkozás van folyamatban.

A rendőrség folyamatosan ellenőrzi a forgalmat és az utak minőségét.

Folyamatosan dolgoznak továbbá a közútkezelő szakemberei a megye közútjainak megtisztításán, járhatóvá tételén, jelenleg 39 munkagéppel.

Porpác és Sárvár között a villamos felső vezeték sérülése miatt csak dízelvontatású szerelvények közlekednek, a villamos vezeték helyreállítása a kora délutáni órákra tehető.

Vas megye területén nincs elzárt település.

Ez történt az éjszaka

Az éjszaka folyamán a viharos szél kisebb fennakadásokat okozott az áramszolgáltatásban. A kimaradás 6 településen (Kőszegpaty, Pusztacsó, Nemescsó, Répcelak, Uraiújfalu, Vámoscsalád) összesen 577 fogyasztót érintett. A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója intézkedett, hogy az áramszolgáltatók az erőiket és eszközeiket haladéktalanul csoportosítsák át, így 4 órát meghaladó, nagyobb mértékű áramkimaradás egyetlen településen sem volt.

Az esti órákban a rendőrség visszavonásig lezárta a 84-es főút Sárvár és Hegyfalu közötti, a 86-os főút Hegyfalu és a megyehatár közötti szakaszát, valamint a közútkezelő a rossz látási viszonyok és hóátfúvások miatt a Karakó és Jánosháza közötti mellékútvonalat.

Ezt tette tegnap a vihar

Tegnap reggel óta összesen 95 esetben került sor műszaki mentésre, melyből az esti órákra 46 beavatkozás tehető. A mentések során fakidőlésekhez, megbontott tetőszerkezetekhez, hófúvásban elakadt járművek mentéséhez riasztották a megye tűzoltó egységeit. A katasztrófavédelem három hivatásos tűzoltó-parancsnoksággal, 34 fővel és 10 szerrel, öt önkormányzati tűzoltó-parancsnokság 49 fővel és 10 szerrel, valamint hat önkéntes tűzoltó egyesület 25 fővel és 6 szerrel hajtotta végre a műszaki mentéseket.

Összesen 93 fő kellett ideiglenes elhelyezni Keléden, Celldömölkön, Répcelakon, valamint Sárváron két helyen, melyet a katasztrófavédelem és a rendőrség biztosított.

Kapcsolódó

2013.03.14. 08:27

Havazás és vihar: tömeges balesetek az M7-esen

/ sokkoló 4 hsz. /
Több mint 50 jármű ütközött össze az M7-esen, ahol egyébként is sorozatosan balesetek történnek. Több kilométeres torlódás az M1-esen és a 8-ason is.

2013.03.14. 17:52

Totálkáros kamion, fakidőlés, hóátfúvás - képek, videók

/ sokkoló gal. 3 hsz. 2 kapcs. /
A jóval korábban előrejelzett viharos szél és hó "pontosan érkezett" Vas megyébe. Károkat is okozott a tavaszi tél.

Hozzászólások (6)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

elbandi: h**b* m*ntr*zz*k f*ly*m*t*s*n h*gy *lt*tt *gy*n*gy f*rt*z, *tt*l...
A járványtagadók hirtelen elkezdtek maszkot viselni, hogy megvédjék magukat a beoltottaktól
elbandi: j*h h*t *k* cs*k * m*d**b*l t*j*k*z*d*k *zt *r*k m*gl*p*t*s*k. :...
„Ötször át kellett ülnöm, és a kalauz is beszólt” – Egy egészségügyi dolgozó az ingyenes utazás tortúrájáról
belabo: S*jn*l*t*s *z *s*t, v*l*j*b*n *zt m*t*tj*, m*nny*r* t*j*k*z*tl*n...
Meghalt a férj, a bank hagyatéki számlára rakta át a pénzét, amihez az özvegy most nem férhet hozzá
elbandi: > cs*k s*m*n j*nn* *gy k*rm*ny, *m*ly*k n*m r*b*lj* sz*n*sz*t *z...
A NER emberei köröznek a volt balatonberényi gyermeküdülő fölött
belabo: *k*n*k k*t*l*z* f*z*tn* * h*lyj*gy*rt, *z n*h*zm*ny*zh*t*, h*gy ...
„Ötször át kellett ülnöm, és a kalauz is beszólt” – Egy egészségügyi dolgozó az ingyenes utazás tortúrájáról