NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Életmód

5 jó tanács, amit ha megfogadsz a nyaralás előtt, a bőröd barnulással fogja jutalmazni

A legtöbben az elkövetkező másfél-két hónapban fognak napozni indulni, ezért összeszedtünk pár dolgot, amit érdemes figyelembe venni. Borzasztó egyszerű jó tanácsok következnek, de ne tévesszen meg, egytől egyig mind fontos. Dr. Telegdy Enikő a Markusovszky kórház bőrgyógyásza, osztályvezető főorvosa segített nekünk tisztázni a dolgokat.

1. Kerüld a napégést!

Nem a napozást kell mellőzni, azzal nem okoz bajt, ha napozik, csak nem mindegy, hogy közben mi történik a bőrével. A lebarnulás még kedvező is lehet, hiszen a bőrben napfény hatására keletkező D-vitamin fontos a szervezet szàmàra és a bőr védelme szempontjából. A napégés viszont, különösen a többszöri napégés, az évek során károkat okozhat.

Ez a fiatal mosolygós pár egyelőre csak hűsöl a vízben, de ha nem vigyáz, nagyon le fog égni
fotó: freepik.com

2. A fokozatosság elve mindenek felett

Ha nem egyből egy másfél órás öngrillezéssel kezdjük a négy fal közt fehérített bőrünket kínozni, hanem mértékkel és tudatosan fekszünk ki a napra, sok kellemetlen felszisszenős pillanattól kíméljük meg magunkat. Előbb csak rövidebb időre szabad a napon tartózkodni, majd fokozatosan mindig kicsit tovább. A bőrgyógyász nem ajánlja a szoláriumot, legfeljebb a nagyon világos bőrűeknek javasolt, hogy legyen egy kis színük a napozással tervezett szabadság megkezdése előtt.

3. Védd magad!

A megfelelő napvédő krémet, olajat, és egyéb kozmetikumokat nem vèletlenül találták ki. Viszont ezeket is időben magunkra kell kenni, lehetőleg már fél órával a napozás megkezdése előtt. Minden termék más, tartsuk be a flakonon lévő utasításokat! Kenjük magunkat újra az előírásnak megfelelően! Kopaszok, rövid hajúak különösen figyeljenek a fejbőrükre is. Nem ciki a szalmakalap.

Hordjatok szalmakalapot!
fotó: freepik.com

4. Vedd észre, hogy épp pörkölődsz

Figyeljünk oda, hogy szélben és vízben nem érezzük úgy a nap melegét, de attól még ugyanúgy leéghetünk. Ez tulajdonképpen veszélyesebb is, hiszen hajlamosak lehetünk sokkal tovább napon lenni, mint azt szabadna.

5. Tiltott időszak: 10-15 óra között

Ekkor a legkárosabb napozni, ilyenkor akár percek alatt is leéghetünk. Ne kínozzuk magunkat, később komoly problémákat okozhatunk, ha túl lazán kezeljük a napozást.

Hozzászólások (1)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés