NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Programajánló

Borbál és Márton-napi kirakó a hétvégére

Milyen attrakciókkal vár a hétvégén Szent Márton szombathelyi ünnepe? És hol szaval Babits verset Eperjes Károly? Katt a válaszokért…

Szent Quirinus templom, az építész szemével (november 11. péntek, 16 órától)

A Szombathelyi séták sorozat következő állomásaként a Szent Quirinus templomot szemlélhetjük meg. A sétát vezeti Balogh Péter építészmérnök. Találkozás 16 órakor a Szent Quirinus templom előtt (Szalézi tér).


Debbie Davies triójának blueskoncertje Sárváron (november 11. péntek, 19.00 órától)

A sárvári Tinódi Gimnázium dísztermében lép fel péntek este a világhírű, 2010-ben American Blues Music Awards-díjjal kitüntetett Debbie Davies triója. A fellépőkről bővebb itt tájékozódhat.


Tarisznyások együttes – Diridon lemezbemutató koncert (november 11. péntek 18.30 órától)

Az oladi végeken (Savaria Ifjúsági Centrumban) Diridon címmel lemezbemutató koncertre készül a Tarisznyások együttes. A formáció több mint húsz éve Tarisznya Duó néven még Vasváron alakult. Nevünk az újabb tagok jövetelével Vasvári Tarisznyásokra változott, majd amikor mindannyian szombathelyiek lettet, elmaradd a vasvári jelző. A jelenlegi felállásban (Kiss Attila, Pados Zsolt, Molnár András) 2004 óta játszanak. A zenekarról bővebben itt olvashatunk…


"Ha én rózsa volnék..." - Válogatás a sanzonok és táncdalok világából (Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ november 11. péntek 19.00 órától)

Közreműködnek:
Horváth Meggie - ének
Peltzer Géza - harmonika, zongora, ének
Tompa"Bube"István - dob
Vendégünk : Vajda Szilárd – furulya
Belépőjegy: 800Ft


Lampionos felvonulás (november 11. péntek 17.45 órától)

A Szent Márton Ünnep egyik kiemelt rendezvénye idén is a Székesegyház elől induló lampionos felvonulás, amely Szent Márton szobrának megkoszorúzásával ér véget.
Útvonal: Székesegyház – Széchenyi utca – Fő tér – Savaria tér – Szent Márton utca – Szent Márton templom.
A Savaria Legio által vezetett lampionos felvonuláshoz bárki csatlakozhat!

Márton napi lampionos felvonulás Szombathelyen
fotó: Horváth Balázs

Szent Márton Díjátadó Gála Eperjes Károllyal (november 12. szombat 18.00 óra, Bartók Terem)

A gálaműsorban többek között fellép Eperjes Károly is, aki Babits verset fog szavalni, de itt lesz a HunKun Dance mozgásművészettel foglalkozó formáció, és Kiss Márton szombathelyi származású zongoraművész is, valamint Szvorák Katalin énekes és az Isis Big Band.

A HunKun Dance is ott lesz a díjátadón

Márton napi Borbál Kőszegen (november 12. szombat)

Már hagyományosnak számító programokkal készülnek szombaton Kőszegen a felújítások vége felé tartó óvárosban. A nagyobb vendéglők és cukrászdák speciális libaétel menükkel várják a vendégeket, de nem hiányozhatnak majd a térségre jellemző friss gesztenyéből készült finomságok sem. Mivel Márton nap az újbor ünnepének is számít, így a vasi kisvárosban is megemlékeznek eme neves eseményről: lesz újborszentelés, a Jézus szíve templomban borlovag avatás, borkóstolás és vásár is. Az egész napos rendezvénysorozatra a koronát az esti Borbál teszi fel a Hotel Írottkő aulájában kialakított bálteremben, ahol a zene és a remek ételsorok mellé pompás kőszegi borok kóstolója társul. Bővebb info itt...


Márton-napi kirakó (november 12. szombat 10.00 órától)

A játszóprogram egy pontgyűjtő játékos versenyt tartalmaz 9 helyszínnel: kirakójáték és szerencsekerék, állatterelés szokása, lámpagyújtás és adakozás hagyománya, mosás és teregetés szokása, jelképes borkóstolás, rétes nyújtás, libatömő játék. A játékhelyszíneken ügyességi és gondolkodtató feladatokon keresztül a résztvevők megtudhatják, mi a jelentősége annak, hogy milyen színű lovon érkezik Szent Márton, mit jelent, ha Márton napján a lúd jégen áll, mi is az a Szent Márton vesszeje, szabad-e Márton napon ruhát mosni, libát enni, miért e napon verik csapra az újbort tartalmazó hordót, miért sütöttek rétest az asszonyok, miért ekkor gyújtanak lámpást. Minden megoldott feladatért pecsét és a játék végén jutalom jár.

Kapcsolódó programok: kézműves foglalkoztatók (pl. libahajtogatás, lampionkészítés) és táncos szabadtéri műsor.


Kondor Tamás és zenekara (Cafe Frei, november 12. szombat 20.00 órától)

Kondor Tamás zeneszerző/dalszerző, hangszerelő. Többek között a Mister Silent, az Opus Altera és az Exxxtra Blues Band zenekarok tagja, a Jövő Hangjai formáció társzeneszerzője és előadója. Színházi produkciókhoz írt zeneművei által több díj tulajdonosa. 24 évesen egy autóbaleset folytán elszenvedett gerinctörés után kezdett igazán saját kompozíciókkal foglalkozni. Kevés zenei műfaj akad, amivel még nem került kapcsolatba.
Zenekarának tagjai: Aradszki Zsombor – gitár, Gyurácz Zoltán – gitár, Kiss Tamás – basszusgitár, Németh Ádám - billentyűs hangszerek.


„Ha én egyszer …– Székhelyi József kabaréestje (Weöres Sándor Színház, november 12. szombat 19.00 órától)

Miért Salamon Béla? – kérdik sokan, mikor meghallják, hogy róla készült egy színdarab. A legkézenfekvőbb válasz, hogy nemrég ünnepeltük születésének 125. évfordulóját. A másik, hogy a magyar kabaré -, pontosabban kabaré műfaját megteremtő színészek egyik legnagyobb alakja volt, mégis méltatlanul keveset beszélünk róla. A harmadik ok, s talán ez a legfontosabb, hogy életén keresztül egy olyan korszakot tudunk bemutatni, amelyben a kisember, a pesti kisember hosszú évtizedeken keresztül derült a másik pestin, aki sohasem változott, csak a kor változott meg körülötte, többször is.

Egyetlen arca volt és álarcok helyett is ezt öltötte fel estéről, estére, ez ő maga volt, aki nagy adományozóként jókedvre derített olyan korban is - amikor lehetett -, amelyekben nem éppen a derű volt a meghatározó hangulat. Azt mondta: „egyszerű embereket szeretek játszani, akiket az élet furcsa helyzetekbe sodor. Mert a születés és a halál között nemcsak tragédiák történnek az egyszerű emberekkel, hanem furcsa és bizarr esetek is. Tudta, hogy ha egyszer kinyitja a száját, ha egyszer elkezd beszélni, akkor oda figyelnek rá. Ezért Salamon Béla.”

Salamon Béla szerepében: Székhelyi József
A zongoránál: Szidor Oszkár
Rendezte: Székhelyi József
Jegyár: 2.000 Ft


A hét programjairól bővebben itt tájékozódhat...

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

kayes: p*c*t m*g s*g*t*k, *z *n h*zz*sz*l*s*m n*m * "s*nt*s" d*...
"Megjött a cigány, meg a sánta haverja" - összefogtak a szombathelyiek egy bolti vagyonőr ellen
emberfarkas: * v*l*m*ny*t *z *n s*j*t m*n*s*t*s*r* v*t*tv*, r**l*s*n n*m k*r*...
Brüsszeli szexpartira csapott le a rendőrség – A résztvevők között volt Szájer József is
kayes: L*t*m s*k*r*lt k*lt*r*lt*n b*m*t*tk*zn*d, d* *z*n cs*k n*v*tn* l...
"Megjött a cigány, meg a sánta haverja" - összefogtak a szombathelyiek egy bolti vagyonőr ellen
zoll11: H*th* * r*l* *s k*d*r*ln* v*l*m*!...
Szombathelyi Momentum: Nincs Két Fidesz!
kovacs_ugynok: N*zd h*ly*gy*r*k, *ng*m r*h*dt*l n*m *rd*k*l * c*kk *g*zs*gt*rt*...
"Megjött a cigány, meg a sánta haverja" - összefogtak a szombathelyiek egy bolti vagyonőr ellen