NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Mi vár az egyházakra, a nemzetiségekre és a civilekre?

Az mindenképpen, hogy a rendcsinálás jegyében megszűnik a bizniszkorszak. A kormány mindhárom területre új törvényeket kreál. Az ellenzék szerint viszont csupán megpróbál istent játszani.

A kormány által meghirdetett, ám egyelőre csak az áremelkedésekben tapasztalható, változások alól nem menekülhetnek az egyházak, a nemzetiségek, valamint a civilek sem. A legfőbb tervekről Szászfalvi László a három, fent említett területért felelős államtitkár Harangozó Bertalan kormánymegbízott társaságában beszélt szombathelyi látogatásán.

Egyházi törvény: előrelépés vagy gyásznap?

A kormány már korábban elfogadta az egyházakról szóló, új sarkalatos törvényt. Miközben a Fidesz és a KDNP a jogszabály kapcsán a megújulásról és a fejlődésről beszélt, addig az MSZP egyháztörténeti gyásznapként emlegette a törvény elfogadásának dátumát. A baloldal szerint nem ülnek istenek a parlamentben, hogy megmondhassák, mi a vallás. A törvény ugyanis ezt is definiálja.

Az egyházak állam előtti egyenlősége viszont biztosan megszűnik azzal, hogy a döntéshozók 14-et kiemeltek a többi közül. Másrészt az is igaz, hogy az átlagemberek többsége irtózik az ajtajukon kopogtató, szerződést kínáló felekezetektől.

Szászfalvi szerint mindenesetre fontos, hogy az egyházakra nemcsak intézményfenntartóként tekintenek, hanem a közösségszervező erejükre is számítanak. Ezt nyomatékosítandó, az idei évtől már az egyházak szellemi-kulturális tevékenségét is támogatják. Ennek első, de reményeink szerint nem utolsó lépése, hogy az állam 150 millió forintot ad a jáki templom rekonstrukciójára.

Az üzleti alapon szerveződő közösségek kezét a kormány a továbbiakban már nem szorongatja. Cserébe viszont további programokat is indít, ezekből az államtitkár ígérete szerint több tíz milliós nagyságrendű összeget kaphat a vasi katolikus, református és evangélikus egyház.

A nehéz ellenfél neve: etnobiznisz

A nemzetiségek, merthogy a kisebbségek szó már kikopott a kormányzati kommunikációból, szigorra számíthatnak. Szászfalvi úgy látja, e területen az állam legnagyobb ellensége a hosszú évek óta működő etnobiznisz. Sorsfordító lehet az előttünk álló népszámlálás, hiszen a kormány ez alapján akar szelektálni a nemzetiségek állami támogatásában. Szászfalvi szerint ugyanis elfogadhatatlan, hogy egyes megyékben a földből hirtelen virágzó kisebbségi csoportok nőnek ki.

Hozzátennénk: ezek nagyban befolyásolhatják a választási eredményeket is. A parlament egyébként ősszel fogadhatja el a nemzetiségi jogokról szóló törvényt. A honatyáknak és a honanyáknak lesz dolguk bőven, hiszen a jogszabályt szerény véleményünk szerint a köznevelési, az önkormányzati és a választójogi törvényhez is passzítani kellene.

Az Orbán-kormány a civil területen is rendcsinálást hirdet. Szászfalvi érdekességként megemlítette, hogy amíg a nálunk négyszer több lakost számláló Lengyelországban 7500 bejegyzett civil szervezet van, addig idehaza ugyanez a szám meghaladja a 65 ezret.

A terv lényegét tehát sarkítanánk: a csak papíron működő szervezetek az iratmegsemmisítőbe kerülnek. A civilek jogállásáról egyetlen kerettörvény rendelkezik majd. További változás lesz az is, hogy megszüntetik a Nemzeti Civil Alapot. A helyére Nemzeti Együttműködési Alapot hoznak létre.

Hozzászólások (5)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

joska01: *n ny*t*tt sz*mm*l j*r*k-n*k*m *z * f*nt*s,h*gy * m*nk* l*gy*n *...
Hogyan, miért és miből jótékonykodik Várkonyi Andrea?
joska01: J* d*nt*s! Cs*k *gy t*v*bb!...
Adócsökkentéseket lebegtetett be a pénzügyminiszter
fgzb: M*sz*r*s s*gg*b*n v*n * f*j*, *z*rt *ly*n h*m*ly*s * l*t*s*. *n...
Hogyan, miért és miből jótékonykodik Várkonyi Andrea?
Ddd911: M*dd* pr*b*lk*z*s v*lt m*g*rt*tn* v*l*d *zt. *z * b*j h*gy m*g *...
Hogyan, miért és miből jótékonykodik Várkonyi Andrea?
namsub: M*t *s b*z*ny*t*tt...? M*ly*k *rsz*gb*n...? K*rv*r* v*ssz*h*t* ...
A szombathelyi Csillag Tamás képviseli majd a külföldi magyarokat a Parlamentben?