NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Programajánló

Janicsák Veca is ott lesz a herényiek virágútján

Az oladi hangárban péntek este a 90-es évek talán legnagyobb hatású rock zenekarának, a Nirvananak az emlékét idézi föl a soproni Leaner zenekar. Családi programnak pedig a Herényi virágesőt ajánlunk.

QUASI-kékfestő kiállítás a Szombathelyi Képtárban (május 5. csütörtök 17 óra)

A Szombathelyi Képtárban ma délután a MINTA Alapítvány, a MOME Textiltanszék, a NYME-SEK Kézműves szak közös tárlata nyílik, QUASI-KÉKFESTŐ - a hagyományok újraértelmezése címmel. A tárlat anyaga tartalmazza a 2009-2010-ben, Japánban sikeres QUASI kiállítás-sorozatban bemutatott alkotásokat is.

A QUASI-kékfestő textiles programot a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Textil Tanszékének nyomottanyag-tervező szakirány BA oktatási stúdiumaként hozta létre és vezette be 2002/2003-as tanévben Polgár Csaba textilművész-egyetemi tanár. Minden tavaszi szemeszterben a III. évfolyam nyomottanyag-tervező hallgatói vesznek részt a stúdiumban. A QUASI-kékfestő programban a tradíció az újszerűség – a kreativitás – a szabadság kapcsolódik össze. A kékfestés hagyományát – technológiáját újszerűen kapcsolja a programhoz. A mintázás nem dúcokkal történik, hanem a „screen print” szitanyomás lép helyére. (A 20. század jelentős művészeti megnyilvánulása a szita – Warhol, Rauschenberg, Lichtenstein stb., valamint a modern textilnyomást is jelenti.) Köszöntőt mond Majthényi László a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke, Marton Zsolt Szombathely Megyei Jogú Város alpolgármestere. A kiállítást megnyitja: Fekete György professor emeritus, belsőépítész, a Magyar Művészeti Akadémia ügyvezető elnöke.


A keresztény család értékei (május 05. csütörtök 17.30 órától)

A Premontrei Gimnázium Dísztermében Merkli Ferenc, a vasszécsenyi plébános, a Győri Hittudományi Főiskola szombathelyi tagozatának tanára „A keresztény család értékei” címmel tart előadást a Család Évében, Anyák Napja közelségében. Minden érdeklődőt szeretettel vár a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Szombathelyi Csoportja!


AGORA-ÓRA - Császártisztelet (május 05. csütörtök 18.00 órától)

Élet Savariában, Élet az Isis-szentélyben előadássorozat részeként ma este Dr. Tóth Endre régész, a Magyar Nemzeti Múzeum főosztályvezetője tart a császártiszteletről előadást. A programon való részvétel ingyenes!


Esélyegyenlőségi Nap (május 06. péntek 09.00 órától)

Az MMIK LOGO Ifjúsági Szolgálata (Szombathely, Aranyhíd NOIK, Dózsa Gy. u. 6.) pénteken esélyegyenlőségi napot szervez. Amik várnak: interaktív foglalkozások, játékos feladatok a szombathelyi általános iskolák nyolcadikos tanulói részére, melynek keretében a fogyatékkal élők mindennapjaival ismerkedhetnek meg.


Nirvana Tribute - Kurt Cobain szelleme Oladon (május 06. péntek 20.00 órától)

Május 6-án, pénteken a 90-es évek talán legnagyobb hatású rock zenekarának, a Nirvananak az emlékét idézi föl a soproni Leaner zenekar a Savaria Ifjúsági Centrum hangárában. A bemelegítésről gondoskodik a Célpont, valamint helyi erőként a Mordie. Kapunyitás este 8-kor, a beugró 800.- Ft.

A Leaner együttes eredeti felállása – Debreczy Zoltán (Zozó: gitár,ének), Rémann Péter (Píit: basszus gitár), Debreczy István (Pisti: dobok,vokál) – 2009-ben kapott egy felkérést egy erdélyi tribute bandától Nirvana produkcióra, magyarországi és erdélyi állomásokkal. Mivel régebben is játszottak már Nirvana számokat, az eredeti, standard felállásban, már akkoriban is a közönség nagy megelégedésére szolgáltak. A sikeres turné után az együttes tagjai a folytatás mellett döntöttek, így alakult a Leaner, mint állandó Nirvana Tribute banda. A csapat történetében először viszont jött a sokszor elkerülhetetlen esemény: 2011 áprilisától már a zenében jártas, gyakorlott Csák Zsolt pengeti a basszgitárt, az eddigi visszajelzéseket figyelembe véve az elvárásoknak teljesen megfelelő módon! A zenekar a továbbiakban is igyekszik eleget tenni a felkéréseknek s szívesen vállal még fellépéseket rockklubokban, fesztiválokon stb.


„Út az ismeretlenbe” - A Kőszegi-hegység rejtett(ebb) értékei (május 7. szombat)

A túra egyedülálló módon a hegység hét legismertebb turisztikai célpontjának (Kálvária, Hét-forrás, Ó-ház tető, Stájer-házak, Hörmann-forrás, Írottkő és Szent-Vid) érintése nélkül mutatja be a látnivalókat. Nevezés: 07.00 - 09.00 óra. A részletekről itt tájékozódhat…http://www.gesztenyekek.hu/turaink/KHT/2011.html


Rózsaszín Pitbull koncert (május 7., szombat 20:00)

A szombathelyi Végállomás Klubban a hétvégén Rózsaszín Pitbull koncertezik. A komlói punk-rock együttes 1995-ben alakult. Főként politikai és kissé aberrált szexuális töltetű dalszövegeikkel hívták fel magukra a figyelmet, bár a felszín alatt általában mély filozófiai tartalom bújik meg. A szövegviláguk azt a szerepet próbálja betölteni a zene világában, amit a South Park a rajzfilmek világában.
Vendég: Pampers. Kapunyitás: 20 óra. Belépő:1000 HUF


9. Herényi Virágút Janicsák Vecával (május 08. vasárnap 09.00 órától)

A Herényi Kulturális és Sportegyesület szimbolikus nagyrendezvényévé vált Herényi Virágút Magyarországon egyedülállóan – kb. 1 km hosszú útvonalon – több mint 30 főként helyi herényi és kámoni virág-és dísznövény kertészet kiállítása-és vására Szombathely herényi városrészében. A rendezvény különlegessége, hogy a kiállító és portékáit kínáló virág-és dísznövény kertészek és vállalkozások egy összefüggő útvonalon, illetve közvetlen közelében laknak, vagy a telephelyük van itt, tehát mindenképpen kötődnek ehhez a területhez.

Még több kép a Herényi Virágútról - Klikk ide!
fotó: Tánczos Mihály

Maga a Virágút is ezt a természetes útvonalat követi, a Bertalanffy Miklós utcától indulva, a Hóvirág és Tulipán utcán majd a Csók István utcán keresztül jutunk el a végállomásig, a Béke térig, ahol a Prenor Kertészeti és Parképítő Kft. telephelye, valamint a rendezvényt szervező és koordináló szervezet a Herényi Kulturális és Sportegyesület megújult székháza a Herényiek Háza található. A hagyományteremtőnek számító esemény 2011. május 8-án (vasárnap) immár 9. alkalommal invitálja a látogatókat a helyszínre. Az eseményre minden évben több ezren kíváncsiak. Az átlag látogatói létszám – kedvező időjárás esetén – évről-évre 20-25 ezer fő között mozog.

A rendezvényre látogatókat a szebbnél-szebb virágok, növények (egynyáriakkal, kétnyáriakkal, balkon-növényekkel, évelőkkel, fenyőfélékkel, szobai cserepes növényekkel, bonsai-félékkel, díszcserjékkel, díszfákkal, vágott virággal, oltványokkal, szoliter díszcserjékkel és egyéb dísznövényekkel, foglalkozó kertészetek, virágboltok, valamint a kerti gépek és különféle kerti eszközök és kiegészítők árusai) mellett kézműves kirakodóvásárral (kézműves portékák, mesterségek, interaktív bemutatók), Borvirágsarkokkal (nyugat-dunántúli borvidékek bemutató-és borkóstoló pavilonjai), vásári ételekkel és italokkal, az útvonalon több helyszínen zajló változatos kulturális, szórakoztató-és gyerek programokkal (utcazenészek, mutatványosok, vásári komédia, bohócok, néptáncosok, vándorzenészek, színpadi programok, bábszínház, állatsimogató, pónilovaglás, utca színház, játszóház) várjuk.
A részletes program itt letölthető…


A hét további programjai részletesen a programajánlónkban...

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

OhneGetzi: *v*nt* m*x. k*t *lk*l*mm*l *z *gy t*k j* *tl*t sz*r*nt*m. T*rm*...
A kormány egymillió forinttal támogat minden falunapot
OhneGetzi: K* * t*k*m *lv*sg*tj* *zt b*rm*k*r *s? *gy V*kt*r k*p s*kk*l h*...
Mától a Szájer-féle Nemzeti hitvallás szövegét kell kihelyezni a középületekben
miki1950 : P*nt*s*n! * m*gy*r n*p 80%- * *n**p*rt*! *z *rb*n k*sm*sk* *hh*...
Magyarország kilép az Unióból vagy Orbán elbukik? Mi lehet a vége az EU-val folytatott harcnak?
miki1950 : R*m*l*m, l*tn*kn*k *s k*v*l* v*gy! N*h*gy cs*l*dn*m k*llj*n b*n...
26 választókerületben dőlhet el a jövő évi választás, Szombathely is köztük van
OhneGetzi: J*bb*n t*lj*s*t......
Orvoshiány miatt leállt az Uzsoki Kórház sürgősségi osztálya