NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Kultúra

Ősbemutatóval indít az 50. jubileumi Bartók Fesztivál, méghozzá ma este

Az 50. jubileumi Bartók Fesztiválra és Szemináriumra is izgalmas programot raktak össze, nézzék!

A szervezők pár hete azt ígérték, tánccal és lüktetéssel telik majd meg július 8. és 15. között Szombathely: ugyanis neves karmesterek, professzorok, zeneművészek és ifjú tehetségek adnak majd egymásnak találkozót az 50. jubileumi Bartók Szemináriumon és a párhuzamosan futó fesztiválon.

Ugyan az utolsó utáni pillanatban lemondták a fesztivál legnagyobb attrakcióját, de a világhírű zongorista, Martha Argerich nélkül is komoly programot raktak össze:

Bartók Fesztivál nyitóhangverseny
fotó: Bonyhádi Zoltán

A hivatalos megnyitóra ma este az Agora-MSH-ban kerül sor, 20 órától Wolf Péter Utazás című művének szombathelyi ősbemutatójára várnak. A Zeneakadémián nagyzenekari átiratban játszott hegedűverseny kamarazenekari változatát a Liszt Ferenc Kamarazenekar előadásában ma este hallhatja először közönség. A koncerten a világ legnagyobb dirigensei között számon tartott Takács-Nagy Gábor vezényel. A ma esti programban Bartók Divertimentója, Britten Simple Symphony és Liszt Angelus! című darabjai is szerepelnek.

Bartók Terem jubileumi sajtótájékoztató
fotó: Pais H. Szilvia mobilfotó

Július 12-én a mesteri játékukról ismert, és kurzusvezetőként is Szombathelyre érkező Rohmann Ditta csellóművész és Balog József zongoraművész Bartók: I. rapszódia, Bartók: Improvizációk magyar parasztdalokra, Kodály: Szólószonáta gordonkára, és Bartók: Román népi táncok mesteri megszólaltatói lesznek a Bartók Béla Zeneiskola Tibold Iván termében este nyolc órától.

Bartók Terem jubileumi sajtótájékoztató
fotó: Pais H. Szilvia mobilfotó

A folytatásban az 50 éves Bartók Szeminárium kapcsán július 13-án délután jubileumi pódiumbeszélgetésre kerül sor Petró János Liszt- és Bartók-Pásztory-Díjas zeneszerző, karmesterrel, majd este nyolctól táncházi forgatag várja a fesztiválozókat.

Bartók fia filmben mesél édesapjáról

Igazi különlegesség Sipos József „Bartók” című filmjének premier előtti vetítése július 14-én este nyolctól. A film után rendezői beszélgetésre is invitáljuk a jelenlévőket, hogy számos olyan izgalmas dologba avassanak be bennünket, amelyre az öt éves kutatómunka során derült fény, de a filmből kimaradt.

Nagyszabású koncerttel zárul a Bartók Szeminárium és Fesztivál július 15-én, szombaton: a karmesterpálca a Savaria Szimfonikus Zenekar kelti életre Bartók: A fából faragott királyfi-ját, és a Bozsik Yvette Társulat táncművészeinek közreműködésével ad új értelmezést Sztravinszkij: Tavaszi áldozat című művének az Agora Szombathelyi Kulturális Központban a 20 órakor kezdődő hangversenyen.

A jubileumi szeminárium program részeként elkötelezett fiatal művészeket válogattak be a kurzusrésztvevők közé, akiket nemzetközileg is megbecsült és elismert mesteroktatók várnak július 8-15. között. A karmesterkurzust a programsorozat művészeti vezetője, Vajda Gergely tartja. Az angol, német és magyar nyelvű oktatás a Savaria Szimfonikus Zenekar egyedülálló lehetőséget kínál a fiatal dirigensek számára Bartók és Sztravinszkij remekműveinek teljes, koreografált formában történő előadására.

További információ a www.bartokfesztival.hu , a www.filharmonia.hu oldalakon

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

busman: Sz*p*r! *kk*r m*r cs*k * sz*m*lyz*t*t k*ll p*t*ln* * M*rk*s*vsz...
Szombathelyen minden háziorvos aláírta a március 1-jétől érvényes új munkaszerződést
Peter1968: 5000 d*lg*z* k*nysz*r*lt *lh*gyn* *z *ll*m* *g*szs*g*gy* r*ndsz*...
Országos kórház-főigazgató: az egészségügyi dolgozók több mint 95 százaléka aláírta az új szerződést
Rőzsike : M*g * 75 *v k*r*l* kr*n*k*s b*t*g*kk*l s*m v*g*zt*k. M*g*nt h*z...
Krónikus betegek figyelem! Tömeges oltás lesz a hétvégén
f0r3wer: *l*lv*sv* * c*kk*t k*v*ncs**n m*g *s n*zt*m v*ln* * pr*d*kc**t.....
Egy szombathelyi rapper, akinek a járvány akasztotta meg a karrierejét
fgzb: Sz*r*nt*m *s. ...
Vajon hol járt fotósunk? – Az egyik legszebb kilátás a Dunántúlon