NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Rétestészta börtöntöltelékkel - Mi lesz a régi épület sorsa?

Évek óta üresen áll és pusztul a régi börtön épülete Szombathely belvárosában. A rabok kiköltöztetése óta semmi sem történt az épülettel, pedig tervek már a kiürítés előtt voltak. Miért nem valósultak meg? Miért nem hasznosítják? Ki a felelős a sorsáért? Milyen állapotban van? Ennek próbáltunk utánanézni.

Igényt tart a régi börtön bírósági épületet lezáró részére a Vas Megyei Bíróság - tudtuk meg dr.Laky Ferenctől, a Vas Megyei Bíróság elnökétől. A régi épületrészben több bírói-, tanú- és tárgyalószobát szeretnének létrehozni...

2008.01.11. 13:48

Bíróság lehet a régi börtönből

/ hírek /
- Az idézett hírt 2008. január 11.-én osztottuk meg lapunk olvasóival. Azóta eltelt lassan 3 év, a regionális börtönt átadták, a foglyokat áthelyezték. A régi épület pedig mementóként azóta is üresen áll és pusztul. Kíváncsiak lettünk, milyen állapotban van és milyen sorsot szánnak neki. De hiába kerestük a válaszokat, nem lettünk okosabbak.

Egy tető alatt

E cikk eredetileg képriportnak készült, hogy végül mégsem az lett belőle, de erről később. Mivel a hírek arról szóltak, hogy az épülettel a vas Megyei Bíróságnak vannak tervei, felkerestük Laky Ferenc elnököt, meséljen nekünk arról, mi lesz az épületből.

Madártávlatból
fotó: Mészáros Zsolt (www.legifelderites.hu)

Az elnök pedig arról mesélt mi nem lesz belőle. Legalábbis addig, amíg fennáll az a helyzet, mely előtt három éve áll értetlenül. A jogi helyzet nem egyszerű, a börtön állami tulajdonban van, kezelője a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt, valójában azonban a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) gyakorolja a kezelői jogokat, vagyis megőriz, karbantart. A bíróságnak nincs „köze” az intézményhez, azon kívül, hogy egy tető alatt van vele. Anno – 1889-ben – ugyanis az országos gyakorlat szerint egybeépítették a bíróság és a börtön épületét.

A Vas Megyei Bíróság már a kiürítés előtt jelezte, hogy átvenné az épület kezelését, lévén, hogy nagy szükség lenne a bővítésre. Az intézmény rég kinőtte otthonát, túlzsúfoltak az irodák, nincs önálló szobája a bíróknak, ügyvédeknek, fogalmazóknak, hely kell az informatikai bázisnak, nincs tanúszoba, gondot jelent a meghallgatásra érkező előzetesek várakoztatása stb. Az üresen álló börtönépület egy részét, ahol a parancsnoki irodák, raktárak voltak ilyen célra kiválóan tudnák használni.

Kezelési jog száz milliókért

Az, hogy a BVOP lemondjon a kezelői jogról és átadja azt a bíróságnak lényegében egy tollvonás kérdése. Két államilag finanszírozott szerv esetében ez nem tűnik olyan bonyolultnak. A Bíróság ezt kérte és azt, hogy térítésmentesen kaphassa meg az épületet.

2008-ban
fotó:

- Erre azt a választ kaptuk, – mondja az elnök – hogy átadják, de fizetnünk kell érte. Ez még a kormányváltás előtt volt. Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium nagyjából 200 milliót kért érte. Érthetetlen volt számomra, hogyan lehet, hogy az egyik állami szerv pénzt kér a másik állami szervtől. Ráadásul volt előttünk egy példa is, a veszprémi várbörtönt térítésmentesen vehette át a bíróság. Bemenni és kimenni.

Az indoklás szerint a BVOP költségvetési hiánnyal küzd, szüksége van pénzre. De Laky Ferenc nem adta fel. Tárgyalt Draskovics Tiborral is, aki

áthidaló

megoldást javasolt. A bíróság megkapja a börtönt és használhatja tervei szerint, de ha befektető jönne, kiköltözik.

- Ezt nem fogadhattuk el. Sok pénzt kell az átalakításra áldozni, és ha kitesznek minket, kevés az esélye, hogy visszakapjuk a befektetett összeget. Az Országos Igazságügyi Tanács elnökével is tárgyaltam, világosan leszögeztem, nem tudunk fizetni az épületért. Olyan ez az ügy, mint a rétestészta: csak húzzuk, húzzuk…

Vevőre várnak?

A bíróság napi gondokkal küzd, még jelképes összeget sem tudna áldozni erre a célra. Magát a felújítást is csak több ütemben, hosszú évek alatt tudnák elvégezni. Az intézmény költségvetése évek óta nem változott, miközben egyre több feladatkört végez és természetesen az inflációval is számolni kell.

Három éve üresen
fotó: Mészáros Zsolt

- Teljesen értetlenül állok a helyzet előtt. Az állam feladata biztosítania a bíróság működésének feltételeit. Miért fizetnénk ezért? Olyan ez, mint amikor két sovány tehén egymástól várja az ételt.

Felmerül a kérdés, nem vevőre vár-e az állam. Mint kiderül, nem hirdették meg az épületet, semmi sem történt azóta, hogy megüresedett. Illetve volt csőtörés…

Összefogva az önkormányzattal

A kormányváltás után ismét tárgyalásba fogott Laky Ferenc – ezúttal egy sokszereplős egyeztetésre készülnek.

A zárkás rész
fotó:

- A városi önkormányzat és a megyei bíróság közösen lép az ügy érdekében. A börtön épületének mi csak egy részére tartunk igényt. A

zárkás

részt pedig az önkormányzat kaphatná meg, ez egy nagyon értékes ingatlan a belvárosban. Az Ady-tér kiürítésével nagy terület válik szabaddá a szomszédságában. Az épület sok célra hasznosítható, akár bevásárlóközpontot is ki lehet benne alakítani. És persze le lehet bontani, ha ott ásatásokat végeznének, biztosan értékes dolgokra bukkannának a Romkert mellett.

Pénzt persze az önkormányzat sem tud áldozni a vásárlásra, így a városvezetők is a térítésmentes átadás mellett lobbiznak majd.

A BVOP nem nyilatkozik

Természetesen az épület sorsáról a kezelő BVOP-t is megkérdeztük. A szervhez intézett levelünkben azonban hiába kértünk engedélyt a régi börtön fotózására és kérdéseinket is hiába tettük fel. A Szombathelyi Intézettől a következő fax érkezett szerkesztőségünkbe:

A Vas Megyei BV Intézet 2008 márciusának vége óta üresen áll. Valamennyi hasznosítható felszerelési tárgy a környező BV intézetek részére átadásra került. Az épületben már alapszintű közműszolgáltatás sincs, így az megtekintésre, bejárásra nem alkalmas. Amennyiben az ingatlan sorsáról döntés születik, annak tartalmáról a közvélemény is várhatóan értesülni fog.

Várjuk.

Kapcsolódó

2008.04.01. 19:32

Börtönben jártunk – Átköltöztek a rabok (Frissítve!)

/ könnyű /
Szinte teljes titokban költöztették át a rabokat a belvárosból a Vas Megyei Büntetésvégrehajtási Intézet II. számú objektumába, azaz a laktanyából átalakított börtönbe. Így már világos, miért nem kaptunk két hétig engedélyt a bejárásra, most azonban bejutottunk!

Hozzászólások (3)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Nagyadri: M*st m*r t*d*m, h*l r*mb*l * k*sz*b*d*lt *gyp*szt*t* f*h*rj*! T...
A levendulát veszélyes növénynek minősítheti az EU
StarMan: J*j, *tt * v*l*gv*g*! M*s n*ll*k m*s*k*nyv*t "*rn*k", t*...
Hajdú Péter és párja elkapta a delta-variánst
StarMan: H* n*m tr*f*, n* *rj*n*k v*cc*k*t. L*gy *s*csk*, 1 h*t*n *t t*rt...
Nem tréfa: 110 km/órás széllökések és jégeső jön
StarMan: H*ly*kn*k: k*r*s*b*n m*gt*l*ln* *z *rv*s* sz*kl*p*k*t. J*v*sl*m ...
Nagyon csúnya hírek érkeztek a delta variánsról
StarMan: J*gs*mv*n*k. * k*r*kp*r*s t*k*r*dj*n m*nd*nh*nn*n....
Olvasóink többsége szerint a szombathelyi Fő téren hosszában is kellene kerékpárút