NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Arcok a trafikból – Kihalóban egy műfaj?

Olaszul Traffico. Kereskedés, forgalom, üzlet. Ausztria-Magyarországon különösen a nyilvános (állami) dohányáruló üzletek; innen maga a dohány, melyre az állam rátette monopolizáló kezét (trafikdohány), ellentétben a szűz dohánnyal – így határozta meg száz éve Pallas Nagy Lexikona a Trafik fogalmát. Száz év múltán bepillantottunk néhány szombathelyibe.

A trafik szó, sokakban ébreszt nosztalgiát, s idézi fel a jellegzetes bódé, meg a hozzá tartozó néni, bácsi arcát. Ugye emlékszünk még? A gyerekszemeket bűvölő trafik maga volt a csodavilág. Ott lehetett kapni lapos rágót, rugós kést, tapadókorongos pisztolyt, meg fröcsöntött E.T-t. Még azelőtt, hogy a filmvászonról megismerhettük volna. És ott sorakoztak az álnépművészet remekei – a matyóbaba és a búsuló juhász. Az élelmes magyar maszek kisiparos piacra talált a cigaretta mögé bújva.

Vannak még trafikok?

Kérdi meglepődve negyvenes ismerősöm, amikor megtudja, miről írok. Aztán rövid gondolkodás és a

ja persze

után ő is mesélni kezdi, hogy amikor főiskolás volt…

Bizony, arra a bizonyos trafikra, ott a tanárképző oldalában sokan emlékeznek. Ma a cégtáblán az áll: Ildi vegyesboltja. Üres. Épp, mint a Cipőgyár melletti, behúzott ablaktáblákkal. Aztán volt egy a Remixnél – az zöldséges lett. A Szent Gellért úton, az meg fagyis. Meg egy a vasúton, na, az még most is pörög.- sorolja az ismerős.

Elhagyottan
fotó: Mészáros Zsolt

A régi…

De van még egy

békebeli

, a Pelikán Park előtt, olyan klasszikus, amilyen a szó hallatán mindenkinek beugrik. Minden van benne, minden elképzelhető és elképzelhetetlen: rózsaszín póni, nyakbavaló zsilettpenge, kitűző, tollasütő, kisautó, homokozó, wc-papír és a szokásos újság, cigi, dohány, feles, sör és édesség. Fiatal férfi, Erős Szabolcs birodalma már 15 éve.

Nehezen áll rá a beszélgetésre. "Mit lehet erről mondani?" – kérdi " Semmi különös." - válaszolja.
Végül a jég megtörik, beenged a kis épületbe. Minimál berendezés: hűtő, szék, kis asztal, rajta a hősugárzó. Kirakatba zsúfolva a kínálat, a belső polc a nikotiné. Jönnek is érte, sorban.

Egy cigit kérek

– mondják és Szabolcs tudja, ki melyiket szívja. A hajléktalan se hiába kanyarodik erre minden nap.

Isten fizesse meg

- mondja, amikor saját csomagjából kezébe nyom egy szálat a fiatal tulaj. Amúgy ez a trafik jó helyen van, szomszédságában egy középiskolának, járnak is ide a diákok.

A Pelikán Park előtt
fotó: Mészáros Zsolt

Viszik a pónit is? - kérdem
- Nem kér kenyeret, – mosolyog – de igazából úgy van, hogy sétálgatnak errefelé, megállnak nézelődni. Aztán megtetszik nekik a kitűző meg a nyaklánc, megveszik. Én olyant hozok ide, amire van igény.

Szabolcs forgalma nagyon változó, van, hogy órák múlnak el anélkül, hogy megállna valaki nála. De nem unatkozik: laptopján letöltve az összes sorozat összes epizódja. Épp a Gyilkos számok fut. A férfit épp, hogy eltartja az üzlet, családja nincs, az édesanyjával él. Olyan mintha minimálbérért dolgozna valahol, csak itt nincs főnök, mondja mosolyogva. Nagy álma, hogy ha lesz, pénze kicsit kipofozza a trafikot. Picivel nagyobbra, frissen lefestve, szép felirattal. És egy kicsi mellékhelyiséggel.

…és az új

Frissen, egy éve nyílt trafik az SZTK-val átellenben. Mellette bolt és újságos. Ki vág ilyen vállalkozásba épp itt? Az alkalmazott, egy harmincas nő. Háromgyerekes anya, aki sokévi GYES-ről visszatérve kapta ezt a munkát. Szereti, végzettsége szerint is a kereskedelemhez ért. Már gyerekkorában megigézte a falusi boltok világa. Nem csoda, hogy jól érzi magát a csöpp üzletben, ahol minden benyitó, napi vásárlója. Mesélnek neki családról, titkokat osztanak meg vele, ismeri ízlésüket, tudja ki mit szív, mennyit és hogyan.

A forgalom itt is ingadozó, pedig a készletvonzó – épp a héten törték fel az üzletet.
- Jó napot, most csak egyet kérek, – lép be egy idősödő úr – meg van valami gyújtósa?
- Egyet – ismétli az eladó – tessék, gondolom, tegnap óta nem fogyott el mind?
- Nem, csak megyek ki Perenyébe préselni, aztán elfelejtettem hozni abból a cigiből.
- Csodálkoztam volna.
- Hiszen tudja, én nem szívok egész nap egy szálat se, csak este – nevet és elköszön.
A nő mosolyog. Este egy kis rágcsálnivalóval meg egy pohár borral szívja – meséli.

- Persze van, hogy órák múlnak el üresjáratban, de mindig elfoglalom magam. Olvasok például – húz elő egy Vavyan Fable kötetet – vagy rejtvényt fejtek. Sokan meg megállnak, nem vásárolnak, csak egyet beszélgetni szeretnének. Azt hiszem, a trafiknak tulajdonképpen ez a lényege.

A sikátorokban

A szombathelyi Bel- és Külsikátor is rejt egy-egy trafikot. A Külsikátorban keserűen mondja a pultban álló asszony, hogy már nem aktuális a téma – épp profilt váltanak. Mert csak a cigi meg az újság megy – az meg nem elég. Szépen csomagolt virágok és gyertyák kerülnek a polcokra – olcsóbban, mint másutt. Talán jobban bejön…

A Forgó szinte elképzelhetetlen a sarki trafik nélkül. A kis üzlet kirakatában is képtelenebbnél képtelenebb darabokat látni hosszú évek óta. Belépek. Sehol senki. Akár zsebre is vághatnék egy pakli kártyát, machboxot, kulcstartót vagy a rózsaszín tandembiciklit tekető Happy Family-t. Leakaszthatnék egy faliórát, zsákmányolhatnék némi művirágot, vízipipát, társasjátékot, férfiinget és zakót. De belép az utcán dohányzó tulaj.

Csodavilág a Belsikátorban
fotó: Mészáros Zsolt

- Kinek kell ez? – mutatok körbe.
- Senkinek, – mondja a tulaj - most már senkinek. De amikor 17 éve kibéreltem a boltot úgy ment az üzlet, hogy én nem is dolgoztam. Csak déltől egyig – amíg az alkalmazottam ebédelt. Úgy pörgött a trafik, hogy két családot is eltartott. Főleg, amikor még jöttek az osztrákok is. Mindent megvettek, bármit hoztam a nagykerből. Aztán a sikátor felújítása előtt, amikor felkínálták a lehetőséget, akkor megvásároltam. Még hitelt is vettem fel rá.

Csakhogy a munka sokáig húzódott, a felújítás két éve alatt az emberek elfelejtették a Belsikátort – mondja. Cáfolataként egyébként az ajtó szinte percenként nyílik, de mindenki csak cigit vesz. Azon meg nincs haszna a kereskedőnek, a dohány bizony nem hoz elég dohányt. Panaszkodik is erre minden trafikos. A Forgóbeli is halódik, a tulajdonos már árulja.

- Nem bírom már én ezt – nevet– én nem dolgoztam egész életemben, szörnyű reggel bejönni és este hazamenni. És itt a hitel a fejem fölött, nem tudom fizetni a részleteket, úgyhogy eladom én ezt. Aztán elmegyek munkanélkülinek. Onnan meg majd nyugdíjba.

A legapróbb

- Á, a Miklós mindig csak panaszkodik – legyint nevetve Fehér Györgyné - egyébként én is tőle vettem meg ezt a boltot három éve.

A szőkés, mosolygós, alacsony asszony talán a legkisebb trafikot birtokolja Szombathelyen, a Kőszegi utca elején. Trafikból trafikba költözött évtizedeken keresztül, a város több pontján dolgozott már. Három éve aztán adódott a lehetőség és nagy fába vágta a fejszét – megvásárolta ezt az apró helyiséget.

Fő tér - Fehér Györgyné birodalma
fotó: Mészáros Zsolt

Olyan aprót, hogy ő maga is alig fér el benne, a polcok földtől a plafonig beterítik az egész helyiséget, még az ajtótáblák is zsúfolva mindenféle eladhatatlannak hitt áruval. Ezerféle állat plüssből, nyaklánc, Rubik kocka, karkötő, labdák, homokozó, tollak, órák, hajcsatok, kulcstartók, kitűzők… Tényleg, ki vesz ma kitűzőt?

- Én is csodálkozom rajta, de a fiatalok még mindig viszik, megint nagy divat lett. De azért majd szeretnék szelektálni kicsit – néz körbe – meg át is alakíttatom a boltot. Már megvannak a tervek – lesz itt egy nagy üvegajtó, kinyitható ablakokkal. Eleinte nagyon nehéz volt: először a Fő teret újították, aztán az épületeket állványozták fel itt – a forgalmon az nagyon meglátszott. Szerintem sokat számít, hogy gyakorlatilag a Fő téren van, de így is épp csak annyit hoz, hogy magamat el tudom tartani belőle.

Panaszkodni azért nem akar, szereti ő ezt a kis üzletet, vannak törzsvevői, akik szívesen megállnak kitt egy-egy beszélgetésre.

Kóla és joghurt

A Külső Uránia udvarban már 10 éve működik Bognár Jenő trafikja. Apró hely ez is, cigi, dohány, némi szesz és édesség. Kint két hűtő: az egyikben a szénsavas üdítők a másikban a házi tejtermékek. Jenő azt mondja, tulajdonképpen itt azt vehetem, amit ő szeret. A maga szája íze szerint válogatja a csokit, a kólát, a joghurtot. Eddig még nem volt rá panasz. A házias tejtermékeket még rendelheti is a vevő.

A kis trafik előtt nehéz úgy elmenni, hogy ne állna ott valaki Jenővel diskurálva. Haverok, ismerősök – beszélgetnek politikáról, sportról és a csajokról. A korábban dohánynagykert vezető trafikosnál is persze a cigi megy főleg, forgalmának 95%-át ez teszi ki. Nagy jövőt nem is jósol ennek a műfajnak. Ahogy mondja, mivel az árrést a dohánycégek határozzák meg, azok a trafikok, melyek csak ebből élnek, meg fognak szűnni. Az fix árrés alacsony, a vásárló kevés.

- Tudod, bejött a válság, az emberek nem tudják megfizetni a drága cigit. Egyre többen veszik az olcsóbb dohányt és megsodorják maguk. Fél árból kihozzák.
Jön is egy fiatal srác.
- Dohány kéne. Négy kiló van nálam, abból mennyi jön ki?

Jenő álma egy olyan bolt, ahol csak minőségi dohányterméket, pipát, szivart és kiegészítőket árulna. Egy ilyent elbírna talán a város. De csak a Fő téren, ott meg a bérlet megfizethetetlen.

- Én csak pár méterre vagyok a Fő tértől, de már kiesek. Bővíteni kellene, de nincs helyem. Hoznék mindenfélét, napi fogyócikket, amire szükség van. Kannás bort, alkoholt, WC papírt, olcsó vegyi árut. Amióta például a mozit építik, a melósok viszik rendesen a 100 forintos feleseket. Erre van igény.
Jenő szereti a kis üzletet, sok munkája van benne. De csak fél évre mer előre tervezni.

Úgy tűnik, a trafikok felett eljárt az idő, az intim kis üzletek vegetálnak, kihalóban a rendszer. És velük a város ismét elvesztheti néhány szép színfoltját.

Hozzászólások (2)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : P*rsz* h*gy *z *r*sz*k n*m *sm*r*k *l. M*rt h* m*gt*nn*k (b*rm*l...
Találat ért több kőolajfinomítót Szíriában, halottak is vannak
miki1950 : H* *rt*lm*s*n *rt*l v*ln*, *kk*r *rt*n*m *s, h*gy m*t *k*rt*l k*...
Dobrev Klára: Az első számú ambícióm az, hogy 2022-ben győzzük le a Fideszt
miki1950 : *m*g cs*k * k*p*k*t n*z*g*t*d, *tt *s m*r*dsz, *nn*k * sz*ntj*n....
Dobrev Klára: Az első számú ambícióm az, hogy 2022-ben győzzük le a Fideszt
miki1950 : M*r m*g*nt l*k*tt v*gy.. M*ndt*? N*m! C*f*lt*! M*gt*n*lsz v*...
Markus Söder: "egyszerűen nincs többé barátságos párt-lakóközösség" a Fidesszel
miki1950 : *gy*t*rt*k *rb*nn*l. H* * k*t *s f*lm*ll**sz*r r*g*sztr*l * s*j...
Orbán májusra négy és félmillió beoltott embert ígér