NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Sport

Leisztinger Tamás szerepet vállalhat a Haladásnál

A vállalkozó, aki az elmúlt nyolc évben hatalmas vagyonra tett szert és az egyik leggazdagabb magyar lett, állítólag „büntetésből” száll be a fociba. Leisztinger Neve felmerült az MSZP-s illegális beléptetések finanszírozójaként, de a cégeihez köthető a budapesti Kopaszi-gát ”különös” megszerzése is.

Sokakat meglepett, amikor a Diósgyőr focicsapatának több mint felét a Leisztinger Tamás érdekeltségébe tartozó Arago Zrt. vásárolta meg. Az MSZP-hez közeli üzletember 1994-ben kezdett el vállalkozni, az elmúlt nyolc évben pedig bekerült az ország leggazdagabb emberei közé. Nyolcvanmilliárdos vagyonával a negyedik helyre rangsorolta a legutóbbi 100-as lista. Leisztinger neve felmerült a Vas megyei MSZP emlékezetes tagbeléptetési botrányának

2010.01.22. 11:05

Semmiből sem tanulnak? - A fiktív tagtoborzó Tóth Csabát újra indítja az MSZP

/ közélet 4 hsz. 1 kapcs. /
A Vas megyéből botrányok között távozott Tóth Csabát Budapesten indítja az MSZP. Öt évvel ezelőtt Kiss Péter kemény fellépése kellett eltüntetéséhez.
finanszírozójaként, és cégeit összefüggésbe hozták a Kopaszi-gát nagy vihart kavart,a Fidesz által támadott „privatizálása” kapcsán is.

Miért száll be a fociba?

Ennek tükrében volt különösen érdekes, hogy az Orbán Viktor szívügyének tartott labdarúgásban miért vállal szerepet Leisztinger? Az index.hu szeptember 9-i cikkében azt írja, azzal, hogy segítséget nyújtott a diósgyőri focistáknak, tulajdonképpen a miniszterelnök óhajának tett eleget – mentve ezzel saját vállalkozásait is. Orbán a ugyanis a tehetős vállalkozóktól várja a magyar focicsapatok biztos anyagi hátterének megteremtését.

Az írás egyébként amellett, hogy tényként kezeli Leisztinger „szándékát”, hogy néhány kivételtől eltekintve eladja a Hungest Hotels Zrt-hez tartozó szállodáit, megemlíti, hogy a DVTK-nak adott pár százmilliós támogatás aligha lesz elég „bűnbocsánathoz”.

Következő állomás Szombathely

A Nyugathoz eljutott információk szerint a bűnbocsánat elnyeréséhez vezető meglehetősen rögös út Szombathelyre, egészen pontosan a Haladáshoz vezet, ahol a focicsapat támogatásán túl Leisztingernek érdekes lehet a MÁV ingatlanok sorsa is (A Rohonci úti stadion, a Kondics utcai edzőpálya és az úgynevezett Cirkusz tér a Sportligetben). De haladjunk sorjában.

Deéry Attila, a Szombathelyi Haladás ügyvezetője több helyen elmondta, hogy spanyol befektetőket hoz a csapat mellé, akik jelentős összeggel támogatják az egyesületet. Nos, ez a pénz és befektető egyelőre nem érkezett meg, ezért is volt szükséges egy másik irányban elindulni. Itt jött képbe Leisztinger, aki – állítólag más választása nem lévén – érdeklődni kezdett a klub iránt.

Arról már korábban lehetett hallani, hogy Deéry Attila és Marton Zsolt fideszes képviselő azért folytatott lobbi tevékenységet, hogy ne a város, hanem a Szombathelyi Haladást működtető kft. vásárolja meg a stadiont. Úgy tudjuk, az előző városvezetés ebbe nem ment bele, mondván: a kft. nem csak városi tulajdon, abban szerepelnek magánszemélyek, ráadásul továbbiak is vehetnek üzletrészt.
Leisztinger számára tehát érdekessé teheti az üzletet a MÁV ingatlanok bizonytalan sorsa. Megeshet, hogy az önkormányzat beiktatásával, egy Kopaszi-gáthoz hasonló manőverrel könnyedén, és főleg olcsón meg lehet szerezni a Rohonci úti stadiont is magába foglaló területeket.

A spanyol szál

Ahogy korábban írtuk, Deéry Attila egy az útépítésben, építőipari vállalkozásokban jártas sapnyol céget hozna támogatóként Szombathelyre. Érdekesség, hogy egy ilyen vállalat Leisztinger Tamás üzleti partnerei között is van, a Sedesa.
- Egy más fürdőberuházásnál folytatott beszélgetésen arra is fény derült, hogy a lehetséges vevője is megvan már Leisztinger Tamásnak a Ligetfürdő Ingatlanfejlesztő és Fürdőüzemeltető Kft.-re. Úgy tudjuk, a spanyol Sedesa vásárolná meg a céget, vele együtt pedig az értékes ingatlanokat – írta a Magyar Hírlap 2008 májusában.

A Sedesa cégcsoport neve egyébként ismerősen csenghet, részt vett az M43-as autópálya második ütemének építésében, de hatalmas vihart kavart az is, amikor áprilisban elnyerték a Villányt elkerülő út megépítését. De a spanyolok vállalkoztak arra is, hogy MotoGP pályát építenek Sávolyon.

Az ügy érdekessége, hogy a cég többször az LMP kereszttüzébe került. A párt ugyanis a spanyoloknál látta a bizonyítékot arra, hogy ha üzleti érdekeik úgy kívánják, összeborul az MSZP és a FIDESZ.

Egy tulajdonos, két csapat?

Ugyanakkor Leisztingert a Haladás-béli szerepvállalásában nehezítené, hogy az MLSZ szabályzata tiltja, hogy egy tulajdonosnak két csapata is szerepeljen az élvonalban. Kivételek azonban mindig voltak, elég, ha arra gondolunk, hogy a korábbi MLSZ alelnök, Nemes Ferenc egyszerre volt érdekelt a Videoton és a Siófok együttesében is.
De emlékezetes Várszegi Gábor története is, aki amikor a Ferencvárosban vállalt szerepet, a rossz nyelvek szerint Fülöp Ferenc titkárnőjére bízta a kék-fehérek sorsát. Természetesen csak névlegesen...

A Kopaszi-gát sztori

A Kopaszi-gát és a körülötte, a Lágymányosi-öbölben fejlesztésre kijelölt terület az MSZP-közelinek mondott Leisztinger Tamás cégeinek többségi tulajdonába került, tudta meg az Index. A korábban kizárólagos önkormányzati tulajdonban levő földeket a helyhatóság a területfejlesztésre 2003 végén ugyancsak kizárólagos önkormányzati tulajdonú cégként létrehozott Öböl XI. Kft-be apportálta.

Márciusban az Öböl XI.-ben előbb 50 százalékos, majd mostanra 58 százalékos tulajdonosok lettek a Leisztinger érdekeltségébe tartozó vállalkozások: az Eravis Rt. jelenleg 42, a mögötte álló Arago Holding 16 százalékos tulajdonos.
A szocialista vezetésű önkormányzat pályázat nélkül, ám kerületi ellenzék által sem politikailag, sem jogilag nem kifogásolt módon választotta befektetői partnernek a Leisztinger cégeket, miután azok korábban - a francia tulajdonban levő Budapesti Hőerőmű Rt.-től - megvettek olyan, az önkormányzati területekkel szomszédos földeket, melyek a fejlesztésbe bekapcsolhatók. Ezen területeket a Leisztinger cégek vitték be az Öböl XI. kft-be.

Index.hu, 2004.05.07

Kapcsolódó

2010.01.22. 11:05

Semmiből sem tanulnak? - A fiktív tagtoborzó Tóth Csabát újra indítja az MSZP

/ közélet 4 hsz. 1 kapcs. /
A Vas megyéből botrányok között távozott Tóth Csabát Budapesten indítja az MSZP. Öt évvel ezelőtt Kiss Péter kemény fellépése kellett eltüntetéséhez.

2010.02.25. 09:04

(Egyelőre) Nem vesszük meg a MÁV ingatlanokat

/ közélet 17 hsz. /
A közgyűlés nem döntött a MÁV ingatlanok megvásárlásáról. A költségvetést nem tárgyalták, az átmeneti gazdálkodást elfogadták. A szombathelyi Városházáról végigblogoltuk az egész napot.

Hozzászólások (7)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

lolka: *zz*l *n *s t*szt*b*n v*gy*k. H* *zt n*zz*k, n*m s*k*r*lt k*v*t...
Úgy néz ki, befellegzett az egyik híres Vas megyei pékségnek
miki1950 : *hh*z * t*m*h*z k*pcs*l*d**n m*gj*l*nt K*r*ny* Gy*rgy t*ll*b*l *...
Magyarország kilép az Unióból vagy Orbán elbukik? Mi lehet a vége az EU-val folytatott harcnak?
rheingold1926: L*m l*m, m*g*nt b*b*z*ny*s*d*k, h*gy * pl*k*t*kh*z *s *gy k*ll n...
Ujjlenyomatot vett a rendőrség egy átragasztott kormányzati plakátról Pécsen
rheingold1926: R*p*l * P*g*z*s, k* t*dj* h*l *ll m*g, s k*t h*l, k*t m*k*r t*g...
Magyarország kilép az Unióból vagy Orbán elbukik? Mi lehet a vége az EU-val folytatott harcnak?
lalika: H* * n*p b*l*d*gl*k *s,*kk*r *s * f*gj* m*gm*nd*n* k* k*ph*t *s ...
Magyarország elbukta a Norvég Alap 77 milliárdját