NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Programajánló

Agora-ősz: Szent Mártonnal, a Neoton famíliával és Keresztes Ildikóval

Jó hír: az elmúlt hónapban kicserélték a szombathelyi MSH nagytermének parkettáját. Amúgy közeleg a Szent Márton Hét, de addig is számos kulturális programot ígérnek.

A késő őszi délelőttben az MSH nagytermébe programajánló sajtótájékoztatóra verbuváltak. A házigazda a szombathelyi intézmény, az Agora volt. A szervezők a médiának fent a kakas-ülőn kis sarkot rendeztek be - mint mondták, a családias hangulat érdekében.

A helyszín apropója, hogy az elmúlt hónapban kicserélték az MSH parkettáját, ezt kívánták most felülnézetből is bemutatni. Közel 800 négyzetméter tölgyfaparkettát fektettek le, összköltségét tekintve 11 millió forintból. Ahogy megtudtuk: a parkettacserére azért volt szükség, mert a régit immár 1963 óta koptathattuk. Igaz, a helyiség pár éve ideiglenes megoldásként egy laminált padlót is kapott, de ez tényleg csak átmenetinek bizonyult: két helyen kirohadt, és úgy hullámzott, mint a Balaton. A parkettát az Agora saját erőből, saját bevételekből 3 év alatt spórolta össze.

Új parketta az MSH-ban
fotó:

Agora és az őszi programok

Csendesnek tűnt a szeptember – foglalták össze az őszelőből eltelt időt az Agora kulturális szakemberei. Ennek fő oka az volt, hogy ez idő alatt két intézményükben: a Savaria Moziban és az MSH-ban is komoly felújításokat végeztek. De az élet e közben sem állt meg: a közelmúltban két nagy EU-s pályázatot is készítettek. És most nyerték meg a harmadikat, az „Agora Óra” néven futó projektet - tegnap kapták meg az értesítést arról, hogy az iskolákkal közösen október közepétől megkezdhetik a munkát, erre 35 millió forintot nyertek el. (Az egy éves lefutású projektben 12 városi iskola és egy óvoda vesz részt.)

Grünwald Stefánia igazgatónő felhívta a figyelmet az egyik legizgalmasabb kulturális esemény-sorozatukra, a Szent Márton Hétre, amely idén is november 3- 13 között jelentkezik. A hagyományos programok (Szent Márton napi vásár, és a lampionos felvonulás) mellett a Savaria moziban rendezik meg (november 10-én, 19 órától) Szalóki Ági és Borlai Gergő különleges lemezbemutató koncertjét.
A projekt a Kishúg nevet kapta és egyik legnagyobb különlegessége, hogy virtuálisan született: chatelve, emailezve, hangfájlokat cserélve. Gergő egy mátrai kis faluból küldte a zenei alapokat, amelyekre Ági szöveggel és dallammal válaszolt Budapestről, New Yorkból, Bangkokból vagy Kolozsvárról. Az egymástól igencsak távol álló zenei világok egységes rendszerré olvadtak össze, persze megtartva mindkettejük egyéniségét és zenei ízlését.

Az őszi szezonra olyan zenei programokat ígérnek, mint: Keresztes Ildikó nagyszabású koncertje (október 21. csütörtök 19.00 óra, AGORA – Művelődési és Sportház), Neoton Família Sztárjai (november 13. szombat 19.00 óra, AGORA – Művelődési és Sportház), és jön Lovasi András hobbizenekara a Kiscsillag is (november 19. 21.00 óra, AGORA – Savaria Filmszínház). Fellép még a Republic, Koncz Zsuzsa, de a részletekről tájékozódjon tovább a programajánlóban ...

Nagy siker a bérletük

Az MSH-ban idén is meghirdették hagyományos színházi bérletkonstrukcióikat, amelyeket - ahogy Prieger Szabolcs fogalmazott – sosem látott érdeklődés fogadott. Közel ezret értékesítettek már, de az előadásokra egyenként is válthatóak jegyek. A koncertekről szólva még közölte: Kiscsillagok és a nagyágyúk váltják majd egymást az MSH és a Savaria Mozi aulájának színpadán.

Végezetül Mayer Rudolf, a belvárosi mozi tagintézmény-vezetője kérdésünkre elmondta: a Savaria Mozi felújítási munkálatai gőzerővel zajlanak, a kivitelezőnek ugyanis alig pár hete van arra, hogy a munkálatokat befejezze (október 21-e a határidő). Arra számíthatnak, hogy novemberben már újra a kultúra belvárosi központja lehetnek. Viszont kiemelte: az új digitális technikát a Savaria Moziba is muszáj lesz beszerelni

2010.08.07. 09:25

Életben marad a városi mozizás? Lesznek művészfilmek 3D-ben?

/ kultúra 3 hsz. 5 kapcs. /
Ősszel századik szülinapját ünnepli a szombathelyi mozizás. A kérdés már csak az: lesz nézője a Savaria Mozinak, olyan, aki európai és magyar filmre kíváncsi? Erről beszélgettünk.
, különben pár éven belül nem lesz mit vetíteniük.

Kapcsolódó

2010.08.28. 16:56

Eső áztatta szét a Savaria Mozi székeit

/ közélet gal. 20 hsz. /
Az építők hanyagsága miatt beázott a felújítás alatt álló belvárosi mozi nagyterme, a nézőtér, a kávézó, az irodák, de még az alagsor is kapott az égi áldásból. Ez volt a negyedik ilyen eset...

2010.08.07. 09:25

Életben marad a városi mozizás? Lesznek művészfilmek 3D-ben?

/ kultúra 3 hsz. 5 kapcs. /
Ősszel századik szülinapját ünnepli a szombathelyi mozizás. A kérdés már csak az: lesz nézője a Savaria Mozinak, olyan, aki európai és magyar filmre kíváncsi? Erről beszélgettünk.

Hozzászólások (1)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

shopron: *r*l*k, h*gy f*lf*d*zt*t*k V*c*t, *gy *g*z*n h*ng*l*t*s k*sv*r*s...
Múmiák és sütemények: Vác, az ismeretlen város a Duna partján
ta-tom: N*gy*n sz*m*t d*l*g *z *lt*tl*n*k *ld*z*s*, k*nysz*r*tg*t*s* *s ...
Kijött a rendelet, hogy kiknek lesz kötelező a koronavírus elleni védőoltás
amiede: Cs*k gr*t*l*ln* l*h*t. N*m j*bb *z m*nt * gy*l*lk*d*s *s * f*c*m...
Tudta, hogy Szombathelyen a panelházak között van egy mini arborétum?
iszek: F*c*zn* k*ll*tt v*ln*,zs*bh*k*zn*, sz*ty*l*t k*pk*dn*...t*l*n m...
A Hősök terén tüntetnek az egészségügyi dolgozók
okoska120: *lph* v*r*s *ll*n* *lt*st t*sz*k k*t*l*z*v*, *m*k*r * d*lt* *s g...
Kijött a rendelet, hogy kiknek lesz kötelező a koronavírus elleni védőoltás