NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Ingyen laptop a vasi diákoknak

Nem választási ígéret ez, legalábbis Vas megyében (az önkormányzattól) a közeljövőben 366 diák kap EU-s pénzből ingyen laptopot. Az, hogy hazavihetik-e még kérdés, de a suliban biztosan használhatják.

A Vas megyei Önkormányzat az elkövetkező hónapokban közel négyszáz laptopot oszt szét az általa fenntartott iskolák között. Főként középiskolások és tanáraik használhatják majd a WiFi-vel feltuningolt hordozható számítógépet. – Erről tartottak tájékoztatást szerdán a Megyeháza dísztermében, ahol meghallgathattuk Horváth Ádám projektmenedzser előadását is, ebből tájékozódtunk a részletekről.

A „tanulói laptop pályázat” útján (pontos megnevezése: TIOP-1.1.1/09/1. NFÜ pályázat) közel 51 millió forint kerül a megyéhez. A hordozható számítógépekért a helyi önkormányzatnak nem kell önrészt fizetnie, ugyanis a projekt 80 százaléka EU-s pénz, húsz százaléka pedig a magyar költségvetésből származik. A pályázaton Vas megyében összesen huszonegy megyei fenntartású intézmény tanulócsoportja nyert (5 oktatási intézményből). Számszakilag: 21 tanári laptopot, 366 db tanulói gépet, 21 db WIFI-t és 5 db routert, valamint 41 db tárlót osztanak majd szét. A gépek beszerzésére ebben a hónapban írnak ki közbeszerzési pályázatot, így előreláthatólag a diákok január környékén juthatnak hozzá a laptopokhoz.

Megyeháza laptop sajtótájékoztató
fotó: Tóth Ákos

Megtudtuk továbbá, hogy a pályázat kiírójának célja az volt, hogy a laptopok segítségével minél korszerűbben valósítsák meg az iskolákban a „kompetencia alapú” oktatást. A kiírás szerint: „az élethosszig tartó tanulás kulcskompetenciáinak fejlesztéséhez szükséges, egyenlő hozzáférést biztosító informatikai infrastruktúra megteremtése, a közoktatási intézmények számítógép állományának korszerűsítése a pedagógiai feladatok igényeinek megfelelő infrastruktúra kialakítása érdekében.”

A gépeket egymáshoz lehet majd csatlakoztatni, így tanórákon (vállalt kötelezettségben, az órák legalább 30 százalékában) együtt lehet vele tanulni, úgy, hogy mindenkinek saját gépe van. Azoknak az iskoláknak pedig, akik megnyerték a pályázatot, kötelező jelleggel legalább 5 évig kell üzemeltetniük ezt a hálózatot.

A hordozható számítógépek, miután kiosztják őket, továbbra is a megyei önkormányzat tulajdonában maradnak. Arról viszont még nem döntöttek, hogy a diákok a gépeket hazavihetik-e vagy sem. Szekszárdon - ahol kísérleti jelleggel már bevezették ezt a rendszert - az iskola odaadja a laptopokat a diákoknak, haza is lehet vinni őket - de a szülőkkel mindenekelőtt szerződést kötnek, amelyben szabályozzák az otthoni használat feltételeit.

Országos szinten is laptop-nagyhatalom leszünk, az oktatási intézmények ugyanis a közeljövőben több tízezer laptophoz juthatnak, szintén 100%-os EU-s és állami támogatással.

A nyertesek:

Béri Balogh Ádám Gimnázium, Posta- és Bankforgalmi Szakközépiskola, Vasvár

Kölcsey Ferenc Gimnázium, Körmend

Rázsó Imre Szakközépiskola, Szakmunkásképző Intézet és Kollégium, Körmend

Nádasdy Tamás Szakközépiskola és Kollégium, Csepreg

Dr. Nagy László Gyógypedagógiai Intézmény, Kőszeg

Hozzászólások (2)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

fgzb: V*l*m*k*r j*rt*nk sz*r*t*n *d*r*cs*n. * k*st*ly m*ll*tt **t*zv...
Fekete-kastély: Sötét múlt, kilátástalan jelen a Balaton mellett
fgzb: https://y**t*.b*/JmS*rj5HZh8 H* v*l*k*t *rd*k*l * l*th*t*n t*...
Fekete-kastély: Sötét múlt, kilátástalan jelen a Balaton mellett
realista: *RD*M*S * P*LL*N*TB*N F*L*D*ZN* *Z *NN* S*K B*JN*K*T N*V*L* H*L*...
Tokió kudarc Halász Bencének, de már a hazai világbajnokságra kell gondolnia
realista: * P*CK T*L*P "K*PV*S*L*J*" SZ*GY*NL*T*S*N R*H*G,*Z "...
Megveszi a város a volt Brenner-villát, viszi a Falco-gyár a szombathelyi Kolozsvár utcai sporttelepet
evildoer: * l*k*ss*g*t t*m*g*t* pr*j*kt*k*t m*k*r *nd*tj*k *jr*? Pl.: *z *...
Megveszi a város a volt Brenner-villát, viszi a Falco-gyár a szombathelyi Kolozsvár utcai sporttelepet