NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Sziget Fesztivál 2010

A Sziget nagy csalódása

A sziget utolsó előtti napján tapasztalatainkat összegezzük: hol érdemes enni, inni, mennyiért. Ellátogatunk a nagyszínpad rockereihez, a magyar alter bugyraiba mászunk, hogy végül hajnali fél kettőkor jól pofára ejtsenek minket.

Árak és tévhitek

Lassan itt a sziget vége, így ideje összegezni mit tanultunk ezen a héten. Általában azt mondják a fesztiválokról, hogy benn rémisztően-elképesztően magasak az árak. A szigetnél kitételeket kell tennünk ezen a téren. Hezitálás nélkül egyezek bele, hogy alkoholt venni benn, az húzós. 4cl rövidért 750 forinttól fosztják meg az ember, a Présházban (nagyszínpad mellett) fél liter fehér félédes fröccs 1000 forint. A legolcsóbb lelőhelynek a Fröccsház elnevezésű kis bódé bizonyult, 490ft/fél literrel. A csapolt sör mindenhol 500Ft. A legellenállhatatlanabbak a vödrös koktélok: homokozóvödörnyi citromkarika és mentalevél, jégkockával. Sajnos ezek sem érik meg az árukat (3000-4000Ft), nagyon gyengék, és túl hamar elfogynak.

Shake it up!

Viszont azt is be kell hogy valjam, hogy legeslegfinomabb dolog, amit valaha ittam, kétségtelenül egy szürke kamionból származó ezerpárszáz forintos gyümölcskoktél volt. A pultoslány beledarált egy doboz friss epret, pár szelet dinnyét, felöntötte almalével és a tetjére cseppentett egy kis rumot. Ha valaki esetleg ettől szeretné mámorosan tölteni az éjszakát, vigyen magával úgy egymillió forintot.

Korgó gyomor vagy üres pénztárca?

Első nap már megírtuk, hogy az ételek ára sem éppen baráti. Meg kell hagyni, főleg a nagyszínpad környékén könnyű olyan helyet találni, ahol az ember nem enne szívesen (1500Ft egy tál kínai, ugyanennyi egy zsemle méretű hamburger, 700 Ft egy kis hotdog, amiben csak néhány szelet uborka van és egy vékonyka virsli). Hosszabb keresgélés után azonban megtaláltuk kedvenc helyeinket. Az első helyezett a pékség a világzenei színpad és az MR2 között félúton, ahol 290 Ft-ért akkora lángost adtak, amit alig bírtam megenni, egy vietnámi család éves foghagymaadagját is ráteszik, ha kérjük, nincs nagy sor és még az eladók is aranyosak.

Pékfiú. Aranyos.
fotó: Jánosa Dávid Péter

A dobogósaink

A másik kedvencünk a „hot-drogos” lett, az MR2 színpaddal szemben egy kereszteződésben. Itt magunk tömhetünk hotdogjainkba a kirakott friss zöldségekből, és csapolhatjuk a nagy kecsapos, mustáros és majonézesvödröket is, 650 Ft-ért. A dobogóra még épp felkerül az óriáshamburger, az előző hotdogostól nem messze, kicsit a Civil zóna felé kell menni, 1000 forintot fizetni és utána jön a legnehezebb: megenni egy akkora hamburgert, mint a fejem. Negyedik helyet ítélek az óriás palacsintának – nem véletlenül. 980 forint egy palacsintáért, még ha óriás is, sok. Nem lehet vele különösebben jól lakni, sőt, a palacsinta végére inkább csak elmegy a kedvünk a sok édes nutellától, banánkarikától, kókusztól, vagy amit kértünk bele.

VOLT sár a Szigeten

A tegnap esti eső miatt a homokkal felszórt tengerpart hangulatú Sziget egy építkezési sártengerré alakult át, amit minden fele traktornyomok és óriáspocsolyák szabdaltak. Nappal még ki lehetett kerülni az akadályokat, de az éjszaka már biztosan mindenki sárban úszott. Viszont az estére beígért vihar szerencsésen elkerült minket, úgyhogy a beázott sátrak kezdenek kiszáradni, a törölközők és ruhák békésen csüngenek a sátrak között kifeszített köteleken jobb napokat várva. Mára újabb esőket és továbbra is elviselhetetlen meleget mondanak, de reméljük, hogy ez is megkegyelmez majd nekünk.

Kérjük a rockereket fáradjnak a nagyszínpadhoz!

Általában szombaton vannak a legtöbben a szigeten – sokan ugranak le csak erre az egy napra, úgyhogy mindenfele az aranyszínű papírkarszalagot lehetett látni, ami szombat hajnali kettőtől vasárnap reggel nyolcig szigetentartózkodásra jogosít. A rockereknek kedvezett ez a nap, a nagyszínpadon a The Cribs elég riasztó koncertje után a magyar mindenki hallgatja rockbanda, a Tankcsapda következett. A régi számokra jobban mozdul a közönség, de valahogy nem sikerült megkapóra összeállítani a repertoárt. Az átkötő szövegek pedig jórészt csúnya szavak egymásrahalmozásából, közhelyekből és a backstageben lévő sörmennyiség felemlegetéséből álltak, ami rémesen unalmas majd másfél órán keresztül. A megrögzött és már elég részeg rockereknek ez sem akadály. Ha a Barbie Girl című sláger elektromos gitárra átírt verziója szólt volna, akkor is ugyanúgy ugráltak volna a homokban, sörrel öntözve magukat és egymást. Meg úgyis mindenki – még a Tankcsapda is – csak az Iron Maident várta. A színpad előtt egyre több lett az acélbetétes, a koncertpóló és a sör, még végül a pont megfelelő koncentráció elhozta hozzánk őket.

Tényleg akarnak valamit mondani

Eközben az MR2 színpadon a magyar alter kifogyhatatlan bugyraiból törnek fel újabb és újabb előadók. A Fish! színpadfelé vonzó hatást gyakorol, a Kistehén kicsit eltaszít. Copy Con a béke hangos követeként nyomja a reggeat, utánna a 30Y jön, akit már annyit láttunk a szombathelyi mozi aulájában, hogy akármit csinálnak nem tudnak meghatni. Inkább az MTV headbengers ballra és ezzel együtt a Kowalsky meg a vegára voksolok. A koncerten egész sokan vannak, megy a fejrázás meg a buli, a fedett sátorban meg lehet halni a melegtől. A számok között az énekes pár mondatban megmagyarázza mit akart egy-egy dalszöveggel mondani, így azok kicsit más megvilágítást kapnak. Tényleg akarnak valamit mondani, nem csak jólhangzó szavakat pakolnak egymás után.

Beck Zoli. Mi szombathelyiek ismerjük...
fotó: Jánosa Dávid Péter

Soerii és Poolek

Egész héten erre a koncertre vártam. Mondhatni ezért jöttem el szigetre. A hajnali fél kettes kezdés sem riaszthatott el, a Partyarénában táncoltam három órán keresztül a dijumbisumra, hogy valamivel elüssem addig az időt. Szerencsére Karányi és Tsubi elég jól nyomták, így teljesen felpörögve indultam el egykor az Open-Civil színpad felé. Egy percről sem akarok lemaradni, és a színpadtól színpadig tartó kis ösvények csak a térképen tűnnek olyan egyszerűnek, igazából éjszaka egy csigaként hömpölygő tömeg borít mindent. Fél kettő előtt 10 perccel már a színpad előtt álltam, egy jókora tömegben, akik mind Soerii és Poolek megérkezését várták.

A hét csalódása

Még negyven percen keresztül nem történt semmi, csak egy rózsaszín nyúl jött ki néha a színpadra, aki lassított felvételben néhány gumilabdát dobott a közönségbe. Mikor végre, fél órás csúszással elkezdődött a koncert, a látvány tökéletes volt. Voltak sztiptízelő csajok, törpe aki vizipisztollyal abszintot lő az első sorban tombolók szájába, csirke, motorospakrátor, legóhajú énekesek, közönségbe dobált felfújható állatok.

Jó látvány, rossz zene
fotó: Jánosa Dávid Péter

A fotósunk meghalt örömében, hogy ilyen jót ő még nem látott, és ezt kéne betenni a tanagyagba. Mindez nagyon szép és jó, de emellé olyan pocsék zene társult, hogy azt nem lehetett kibírni. Szörnyű hangosítás és fültépő, agyrágó gitár, torzított ordító ének, értehetetlen szövegek, mindent összevetve óriási csalódás volt. Az ajtóra ki kéne rakni egy táblát: belépés csak részegeknek, süketeknek és süket részegeknek.

Hozzászólások (2)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

marko1968: M**rt k*ll k*t*k*rn* * r*ndsz*m*t???...
Balra el a piac felé, két záróvonalon át
Szup: *z *gy k*cs*t p*r*n**d v*l*m*ny. T*d*d k*k k*rm*ny*zn*k m*st Sp*...
Orbán Ráhel és családja Spanyolországba költözött – Hogy is van ez?
miki1950 : *m*gy m*g *zl*s*k *s p*f*n*k k*l*nb*z*k. ...
Újabb tekintélyes nemzetközi díjjal jutalmazták Karikó Katalint
miki1950 : T* b*lf*k v*gy! *n *gy*tl*n h*rd*t*st s*m l*t*k, m*rt n*m *k*r*...
Újabb tekintélyes nemzetközi díjjal jutalmazták Karikó Katalint
miki1950 : N*m h*nn*m, h*gy n*k*d h**ny*zn* *gy *ly*n , pr*t*k*ll*l t*l*t*z...
A jelek szerint ma tartják Mészáros Lőrinc és Várkonyi Andrea esküvőjét