NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Sziget Fesztivál 2010

Mossa az eső a Szigetet

Délelőtt a civil részlegen kalandoztunk, ahol egy halom ingyen óvszert gyűjtöttünk be, meglestük a leghelyesebb előadókat a színpadon, az éjszakánknak pedig a tomboló vihar vetett csúnya véget.

Civilzóna – érdemes betérni

A civil falu első ránézésre sok kis sátor unalmas együttese, ahol nem történik semmi. De ha beljebb megyünk a sátrakba, a legkülönbözőbb témájú programok várnak. Ha már eljutottunk a Szigetig, érdemes rászánnunk egy délelőttöt, esetleg kettőt, hogy körbenézzünk itt, még ha csak a koncertek miatt jöttünk is el.

Jaaaaj!
fotó: Jánosa Dávid Péter

A filozófiasátorban egy „erénykeréken” pörgethetjük ki, milyen jó tulajdonság szerint kell eltöltenünk a mai napunkat, amiről kapunk egy színes karszalagot is, egy idézettel, nehogy elfelejtsük estére, hogy ma derűsnek, igazságosnak vagy épp magabiztosnak kell lennünk. Benn egy tesztet tölthetünk ki, minden nap más témában. Én a „boldogságnapon” tértem be, és a feladatom, miszerint keressek boldog embereket a szigeten, kérdezzem meg tőlük mitől azok, majd hozzam vissza a válaszokat a sátorba, viccesnek ígérkezett.

Először is, nincs is olyan sok boldog ember a szigeten, mint ahogy az elsőre tűnik. Másodszor, ha megkérdezzük valakitől miért boldog, általában zavarba jön és azt mondja maga se tudja. Végül találtam egy lányt, aki nagyon boldognak vallotta magát, mert végre bejutott a kulturált WC-k egyikébe, és ott pisilhetett. Éljen!

Óriásmarokkó és biciklisjenga

A keresztény sátor mint olyan, elsőre rémisztőnek tűnik – végülis ki akarja, hogy megtérítsék? De az egyetlen, amit itt akarnak tőlünk, az, hogy rajzoljunk. Ha ügyesen illusztráljuk a miatyánk egy-egy sorát, akkor még egy csokit is kapunk, ha pedig inkább egy vicces szigetes pass-t szeretnénk magunknak készíteni, akkor abban is állnak rendelkezésünkre filctollakkal, zsirkrétákkal, színesceruzával, előregyártott pass-alapokkal és egy perforálógéppel. Este ingyen meleg teával és zsíroskenyérrel várják az arra tévedőket.

Nem hoztam váltásruhát, így befért a medence
fotó: Jánosa Dávid Péter

Rengeteg sátor van, ahol különböző játékokkal tölthetjük az időt. Óriás marokkó pálcikák, szobányi méretű kirakósjáték és a jenga egy felújitott változata, amiben egy bicikli hátsó kerekén kell kipörgetnünk, hogy milyen színű hasábot kell kihúznunk a toronyból, anélkül, hogy összedöntenénk azt. Az amerikai nagykövetség sátránál a gitarhero egész bandára kiterjedő változatát nyomhatjuk, énekessel, dobossal és basszusgitárossal megtoldva. A pingpongasztalok és a tollaspálya szinte mindig foglaltak, de az ultibajnokságra még rengeteg jelentkezőt várnak. A legtöbb helyen valamilyen ajándékkal távozhatunk: mentoloscukorka, kitűző, lufi, könyv, póló.

AIDS tesztért ajándék óvszer

A nemi betegségek minden évben a civil falu kiemelt témáját képezik. A sziget egész területén ragasztgatnak ránk észrevétlenül matricákat: ezzel jelképezve, hogy a betegségeket is csak később vesszük észre. Ezeket a matricákat óvszerekre válthatjuk be az AHA! – fiataloknak szóló felvilágosítóprogram - sátrában. Hatalmas táblákat is elhelyeztek az út mellett: „csókolózás előtt másfél órával ne moss fogat” és más, hasonló jótanácsok a fertőzések elkerülésére.

A legdögösebb fiú a Szigeten
fotó: Jánosa Dávid Péter

A sátorban anonim kérdőívet tölthetünk ki arról, hogy milyen a jó felvilágosítás, és milyen volt az első szexuális élményünk. Cserébe újabb adag óvszerrel leszünk gazdagabbak. Ingyenes, anonim HIV-szűrést is csinálnak az egyik sátorban. A művelet pár perc, fájdalommentes és igazán megéri, ha csak icipicit is kételkedtünk magunkban. Mellesleg óvszer ezért is jár.

A legdögösebb fiú a szigeten...

Egyértelműen Mika! De nem csak azért mentünk el a koncertjére, hogy csekkoljuk, olyan helyes-e élőben mint amikor a címlapon feszít. Már rögtön az első két számnál teljesült két kívánságunk: a Relax, take it easy és a Big girls, you are beautiful. A második szám alatt egy legalább 15 méter hosszú, felfújható, kecsesen dagi, magassarkú cipőbe bújtatott női lábat lebegtettek be a közönségbe. Amúgy sem fukarkodtak a látványelemekkel: vagy ezer darab műnapraforgó állt a színpadon, a zenekar minden tagjai pedig szomorúbohóc jelmezre emlékeztető kisebb-nagyobb kockás fellépőruhát viseltek. Mika egy lezser frakkos mellényben, ingben, fekete csőnaciban és hozzá illő tornacsukában ugrott a színpadra, az egész megjelenésében volt valami Franz Ferdinandos. Mindent összegezve nyálcsorgatóan festett.

Hosszú női lábak és tollas boa

Anna and the barbies
fotó: Jánosa Dávid Péter

A férfiaknak sem lehetett egyetlen szavuk se, ha ellátogattak a világzenei koncertre, az Oi Va Voi koncertjére. Ha ilyen gazellalábú énekesnőt raknak a színpadra miniszoknyában, onnantól gyakorlatilag mindegy, milyen zene szól. Nem tudom, a zenészek egyáltalán hogyan képesek a hangszerekre figyelni, de valahogyan sikerült nekik, és egész jó kis táncolós koncertet csaptak. A magyar fellépők közül az Anna and the Barbies próbálkozott be hasonlóval: már írtunk extrém öltözködési szokásairól , mikor a VOLTon lépett fel láncingben, hát most sem adta lejjebb a mércét.

A 18 centiméteres sarkú fekete bőr combcsizma, tollas boa és extrém smink biztosan szélsőséges megítélést vált ki. Nekem tetszenek az érdekes nők, akik mernek másképp öltözködni, és úgy tűnt volt más is, aki csak ezért állt meg az Open Civil színpadnál.

„Vigyél el innen kicsi eső...”

Az este további részében már nem az döntötte el, hogy ki melyik koncertre megy, hogy kinek melyik énekes tetszik, vagy milyen zenét hallgat. Leszakadt az eső, és aki csak tudott fedett helyre menekült. A legszerencsésebbeket az A38-wan2 színpad közelében ért el a vihar, így be tudtak menekülni a legnagyobb fedett sátorba, ahol még Charlie Winston állítólag nagyon jól sikerült koncertjét is hallgathatták.

Kiderült az is, ki milyen sátorral és sátorállítási képességekkel rendelkezik – aki nem volt résen mínusz egyedik nap, az most egy beázott sátorral és sok-sok vizes ruhával kell, hogy átvészelje a maradék két napot. A többieknek is garantáltan meg fog gyűlni a baja a sárral és a pocsolyákkal, úgyhogy azt mondom: gumicsizmákat elő! A vihar szerencsére hamar elvonult, de a jósok szerint szombat éjszaka és vasárnap éjszaka is újra visszajön, riogatni a fesztiválozókat.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

lolka: https://t*l*x.h*/b*lf*ld/2021/07/28/k*s*-l*j*s-r*k*cz*f*lv*-p*lg...
Az előzőnél is nagyobb és drágább luxusjachttal villog a NER az Adrián
joska01: P*rsz*,m*nd*nk* l*p,*k* d*lg*z*k…..cs*k * str*b*q n*m,*z *-h*d z...
Az előzőnél is nagyobb és drágább luxusjachttal villog a NER az Adrián
lolka: Pl*ssz *nf*: "2015-b*n, *bb*n *z *vb*n, *m*k*r *rb*n V*kt*r...
Az előzőnél is nagyobb és drágább luxusjachttal villog a NER az Adrián
lolka: https://h*.w*k*p*d**.*rg/w*k*/*l**s-%C3%BCgy https://www.*r*g...
Az előzőnél is nagyobb és drágább luxusjachttal villog a NER az Adrián
belabo: M* *z *z *m*zspr*f*l? *nn*l l*jj*bb m*r n*ncs, m*nt *m*k*r v*l*k...
Most Jakab Péter és Dobrev Klára van az élen az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek listáján