NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

(X)

Rétes, ahogy nagymamáink készítették

Kézzel húzott, leheletnyi vastag tészta, változatos ízvilágú töltelék, természetes alapanyagok – több mint tíz fajta helyben sütött rétes és egyéb cukrászsütemény kapható a szombathelyi Rétesházban, a Mátyás király utca és a Szent Flórián körút sarkán.

Ahol a hagyomány életre kel!

A két utca keresztezésében csaknem egy hónapja nyílt meg a Rétesház, ahol valóban minden a hagyományokon alapszik. Nemcsak a házias sütemények készülnek ilyen módon, hanem a belső, barátságos vendéglátótér is falusias jelleget kölcsönöz a háznak: a faburkolat, a gerendázat, az asztalokon és a falakon elhelyezett kékfestő motívumok nagymamáink konyhájába repítenek vissza.

Helyben is jó enni
fotó: Horváth Balázs

A pultban több mint tízféle, ízlésesen elrendezett, helyben sütött rétes illatozik. Megtalálhatóak közöttük a hagyományos ízűek, mint a meggyes, a túrós, a tökös-mákos, a káposztás, de aki az újdonságot szereti, az akár barackos-mandulás, túrós-csokis vagy éppen a kolbászos-káposztás rétesek közül is választhat, hogy csak néhányat emeljünk ki.

Ezen kívül péksütemények és ínycsiklandó cukrászsütemények is várják a vendégeket. Aki megszomjazik, az nem csupán gyümölcslevek és különféle üdítő italok közül válogathat, hanem a Rétesházban igazi házi szörpökhöz is hozzájuthat, amelyek 13 féle ízben sorakoznak a polcon. Aki pedig a fekete mellett dönt, az valódi olasz kávéval frissülhet fel.

Gyönyörű látvány!
fotó: Horváth Balázs

Tavasszal megnyit a terasz és bővül a kínálat is

Horváth László, a tulajdonos elmesélte, hogy a Rétesházzal tulajdonképpen egy hagyományt szeretne továbbvinni: hiszen az Őrségben élő nagymamája nagy mestere volt a rétessütésnek, aminek a fortélyait később a lányának is megtanította.

Ez a hagyomány él tovább a Rétesházban, ahol ennek a jellegzetesen magyar süteménynek a tésztáját a régi technika szerint kézzel nyújtják leheletfinom vastagságúra. A tésztára pedig szigorúan csak természetes alapanyagokból készülő töltelék kerül.

A Rétesház hétfőtől péntekig 8-tól 17 óráig, szombaton és vasárnap 10-től 16 óráig várja a vendégeket (valamint előzetes rendeléseket is fogadnak, viszonteladóknak is szállítanak süteményeket), de ahogy a tulajdonos elmondta: tavasszal valószínűleg hosszabb lesz a nyitva tartási idő, és a teraszt is megnyitják.

A Rétesház
fotó: Horváth Balázs

Ezzel együtt a kínálat is bővülni fog, az elképzelések szerint tavasztól őszig fagyis rétes is kapható lesz, valamint különféle idénygyümölcsökből készült rétesek, öntetek is készülnek majd a sütemények mellé.

Keresés

Hozzászólások

kisokos: *z*rt *nn*k *s *t*n* l*h*tn* n*zn*, M* k*r*l *gy gy*gysz*rb*n 7...
Megkapja-e Noel az állami támogatást a 700 milliós gyógyszerre?
butamami: K*z*rtn*k t*rt*m, h*gy * N*mz*tb*zt*ns*gn*l *ly*n b*lf*sz*k d*lg...
A titokzatos fekete autó a nemzetbiztonsági szakszolgálaté - írja posztjában Czeglédy Csaba
Paulus_Maior: "H* m*gny*rt*, h*dd v*gy*, T*lj*k b*nn* *r*m*..."...
Összeházasodik Várkonyi Andrea és Mészáros Lőrinc
repce: B*t*m*m* "*dd*g s*m t*rt*tt*m Cs*b*t *gy n*gy *szn*k, d* *zt...
A titokzatos fekete autó a nemzetbiztonsági szakszolgálaté - írja posztjában Czeglédy Csaba
Fater: N*m s*rt*m m*g * f*rg*k*t *zz*l, h*gy *k*t l*f*rg*z*m....
Együtt sopánkodik a koncertek miatt Majka és Szijjártó Péter