NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Életmód

Befagyott a tó, szabad a siklás Sárváron

Egy újabb ok, amiért a hétvégén érdemes felkerekedni és elmenni Sárvárra. Tíz centisre hízott, így biztonságos a Csónakázó tó jege és kinyitott a városi jégpálya.

Ez azonban formális dolog, annyit jelent, hogy 10-17 óráig bárki rámehet a jégre, eddig van ugyanis felügyelet. A jeges örömökért nem kell fizetni és akár cipővel is lehet élvezni a csúszkálást és fenékre eséseket. A parton korcsolyát és fakutyát is lehet bérelni, így aki nem tervezte előre a korcsolyázást az sem marad hoppon.

Szabad siklás a befagyott sárvári Csónakázó tavon
fotó: Tánczos Mihály

A sárvári Csónakázó tavat nem egyszerű megtalálni, mi legalábbis nem láttunk táblát a város legfőbb útja mellett. Akik Szombathely irányából érkeznek, azok a várat elhagyva hajtsanak tovább, amíg el nem érik a Lidl és Coop áruházat, majd ezeket is elhagyva kanyarodjanak jobbra, a lakótelep irányába. Itt már nyugodtan mehetnek a tavat jelző tábláig, ahol is egy garázssor felé lehet bekanyarodni, ahol mindkét irányból behajtani tilos tábla állja az autósok útját. Tapasztalatunk szerint azonban szinte minden helyi itt hajt be, mivel kényelmes parkolási lehetőség nyílik a tó közelében. Itt nyilvános WC is van, ami ottjártunkkor zárva volt.

Gyerekek a jégen, a háttérben a Hotel Spirit
fotó: Tánczos Mihály

A korcsolyabérlésen kívül csak a jégre helyezett, öltözést segítő padok jelentik a szolgáltatást Sárváron, így aki hosszabb időt szeretne jég-közelben tölteni, az jó ha gondoskodik magának italról és harapnivalóról. A fapados ellátásért cserébe viszont ingyenes csúszási lehetőséget kapnak az ide látogatók, igen nagy területen.

Mivel nem műjégről van szó, így a jégpálya nyitva tartása kizárólag az időjárástól függ, ezért sem települtek szolgáltatók a partra. Pontosabban Sárváron nem csak az időjárás hizlalta a jeget, hanem a helyi tűzoltók is, akik több napon keresztül locsolták a fagyos felszínt, ezzel is vastagítva a jégpáncélt. Az eredmény magáért beszél. Képeink a nyitva tartás első napján készültek és biztosak vagyunk benne, hogy a hétvégére teljesen benépesül majd a jég.

Szabad siklás a befagyott sárvári Csónakázó tavon
fotó: Tánczos Mihály

Bár Szombathelyen is van Csónakázó tó, ami sok helyen szintén befagyott, erre azonban szigorúan tilos rámenni, mivel a jég alatt folyamatosan mozgásban van a víz, az átfolyó vízrendszernek köszönhetően. Emiatt egyes részek szinte sohasem fagynak be, vagy a jég csak papír vékonyságú. A korcsolyázási tilalomra táblák figyelmeztetnek és a járőrök is gyakrabban kerülnek a tó felé.

Valaki mégis ráment a jégre Szombathelyen? - Vasi Vasemberek meglepő lelete
fotó: Tánczos Mihály

Kapcsolódó

2009.12.01. 11:29

Jégre fel! – Csúszás koncertekkel és programokkal a Műjégpályán

/ könnyű gal. 5 kapcs. /
Ezernél több korcsolya hasította a műjeget szombaton délután, miután a pálya kinyitotta kapuit. A 23. szezon mozgalmasnak ígérkezik Szombathelyen.

Hozzászólások (1)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

nyugat1: F*l*h*ly*n *ltj*k * ty*k*k*t. *z *ll*t*rv*s b*k**b*l *z *dv*rr* ...
Mit is jelent a Hende Csaba által meghirdetett Szombathely 300 program?
nyugat1: N*ncs *vv*l s*mm* pr*bl*m* - m*ndt* *gy zs*n**l*s sz*r*l*! K*k*d...
Korlátozza az AdBlue értékesítését a Mol
syracusa: T*n cs*k n*m *gy r*g* *z*st S*z*k* *gy *lk*sz *x-v*d*ssz*l, kb. ...
Forgalomból kivont járművel, jogosítvány nélkül autózott a szombathelyi férfi
platnik: *z*rt j*k, m*g*scs*k h*szn*s*k * f*r*m*k, m*rt m*nd*nk* * l*ny*g...
„Aki nincsen beoltva és kórházba került, még ki is fizettetném vele az ellátást”
miki1950 : * b*rk*nt *s *gy*b *d*k*z*s* *kc**kb*l k**r*m*lt*t*tt *s k**r*m...
Ha esetleg nem lenne egyértelmű, miért magasak az üzemanyagárak: Gyurcsány