NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Szombathely gyásznapja – ma 76 éve bombázták le a várost

423 halálos áldozattal járt a 20 perces bombázás. Szombathely 4471 lakóházából 3575 sérült meg. (Archív képek két éve született írásunkban.)

A II. világháború végén, 1945. március 4-én a Nápolyban felszálló 118 darab B-24-es bombázó 259,6 tonna bombát dobott le Szombathelyre, öt hullámban. A repülőgépek hosszú ideig keringtek a város fölött, de maga a támadás mindössze 20 percig tartott. Az első hullám 12 óra 40 perckor oldotta ki bombáit a vasútállomás fölött, 13 órakor mind az öt hullám végzett. Ez a 20 perc – azoknak, akik átélték – óráknak tűnt – olvashatjuk Kosztolánczy Tibor

A második világháború Szombathelyen (1944-1945)

című könyvében. A legerősebb légitámadás 303 életet oltott ki.

A székesegyház az 1945. március 4-i bombázás után
fotó: BDK archívum

A bombázás oka ismert, történelmi tény, a szövetséges hatalmak kiemelt hadműveleti területként tekintettek Szombathelyre. A szélsőjobb által máig tisztelt Szálasinak és kormányának ugyanis 1944. novemberében el kellett hagynia a fővárost, Sopron mellett Szombathely lett a másik kormányzati központ. Itt állomásozott az olasz, japán és a német nagykövetség, ráadásul az ország egyik legnagyobb vasúti csomópontja volt a miénk.

Bombázás felülnézetből - a fotó nem Szombathelyen, hanem Debrecen felett készült
fotó: Nyugat.hu
1944. október 7-e és 1945. március 26-a között, a várost hat légitámadás érte, amelyek közül a március 4-i volt a legsúlyosabb.
Köztársaság-téri ház
fotó: BDK archívum - Jákfalvi, 1945.

A légitámadások mérlege: összesen 423 halálos áldozata volt Szombathelynek, a város 4471 lakóházából 3575 sérült meg, ebből 1028 súlyosan megrongálódott, találat érte a püspöki palotát, a megyeházát és a városházát is. (Szombathely lakosainak száma ekkor: 50.000 fő körül volt.)

Kiállítás nyílt a bombázás 70. évfordulóján a székesegyházban
fotó: Bonyhádi Zoltán

Március 4-én komoly károkat szenvedett a városháza, a püspöki palota, a Palace szálló, a Thököly utcai áramszolgáltató, több belvárosi bérház és magánépület. Végzetes bombatalálat érte a székesegyházat is – írja Feiszt György levéltáros is blogjában.

De, hogy kerültek az amerikai Liberátorok Szombathely fölé? – Feiszt György történész és levéltáros mai jegyzete

A tragédiára emlékező gyászbeszédek rendszerint elfelejtik megemlíteni, hogy mi volt a kiváltó oka a szombathelyi belváros pusztulásának – írja Feiszt György. Véleménye szerint az első helyen a legfelsőbb magyar politikai vezetés felelőtlenségét, a Bárdossy-kormány Amerikai Egyesült Államoknak 1941. december 21-én történő hadüzenetét kell említeni.

A második ok, hogy a Szálasi-kormány a front közeledtével 1944 novemberétől, a minisztériumokat és az országos hatókörű szerveket Sopronba, Kőszegre és Szombathelyre költöztette. 1945 januárjától a külügyminisztérium a püspöki palotában, az olasz, japán és német követségi ügyvivők a szeminárium épültében, a belügyminisztérium hivatalai a megyeházán, a kereskedelemügyi-, és propaganda minisztérium irodái a városházán működtek.

1945. március 4-én tehát nem egy békés kisváros elleni terrortámadás történt, hanem a Szombathely központjában székelő, utolsó emberig történő „kitartásra” buzdító, Szálasi-adminisztráció főhivatalai voltak a célpontok. Mindez persze senkinek sem nyújt vigaszt, de az emberi életek és értékek pusztulásának fő felelőseit köztük első helyen Horthy Miklóst illik megnevezni, mert abban egészen biztosak lehetünk, hogy az amerikai katonák a láncos bombákat a hadviselő fél vezetőinek és nem a késő barokk műemlékeknek szánták.

"Terrorbombázás Szombathelyen? Magyar Drezda?" Most eldöntheti, közreadjuk a bombázás bevetési parancsait

Az előzményekről annyit, hogy Szombathely bombázásának 70. évfordulója előtt, a februári városi közgyűlésen már téma volt az eljövendő városi megemlékezés és az akkor épülő kegyeleti emlékhely.

Hozzászólások (22)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : D*b*r*g * m*jr* *gyr* *r*s*bb*n *z *nk*rm*nyz*t* b*kt*j*k *t*. ...
Az Állami Számvevőszék kezébe adják a civil szervezeteket
dredd biró: * * t*s*j*! Sz*m*mr* *z *l*g b*t*g*s. F*k*t* k*cs* ,t*tk*s r*nds...
A titokzatos fekete autó a nemzetbiztonsági szakszolgálaté - írja posztjában Czeglédy Csaba
angelica: "*ly*n h*z*g, h*z**r*l* k*rm*ny* *gy*tl*n *rsz*gn*k s*ncs **...
Őszig hosszabbítaná meg a veszélyhelyzetet a kormány
angelica: *z gy*rs*n m*nt :)))) Cz*gl*dy Cs*b* n*mz*tb*zt*ns*g* k*ck*z*t* ...
A titokzatos fekete autó a nemzetbiztonsági szakszolgálaté - írja posztjában Czeglédy Csaba
miki1950 : H*gy m**rt? M*rt m* *z sz*lg*lj* * h*t*l*mb*n m*r*d*s *rd*k*t. ...
Nem értjük, hogy miért titkolják el a helyi járványadatokat, de ezt teszik