NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Könnyű

35 parkolójegyet kapott az autós Szombathelyen

Nem kapott jegyet a bedobott pénzéért egy kőszegi férfi Szombathelyen, ezért megkopogtatta az automatát. A kézrátét után 35, reggel óta ki nem adott parkolójegy ömlött ki a gépből.

Hiába dobta be a pénzt, parkolójegyet nem kapott a kőszegi Ternyák Péter Szombathely Fő tere mellett, a Széchenyi utcában. A férfi a nála lévő összes aprópénzt bedobta az automatába és időre kellett odaérnie valahova, ezért is bosszantotta az eset. Ilyenkor ugyanis pénzt kell váltani, illetve keresni kell egy másik automatát, ha nem akar az autóval odébb állni, vagy nem akarja igénybe venni a mobilparkolást. (Sokan a céges mobiljukat nem használhatják erre a célra, ugyanis a parkolási díj megjelenik a számlán, amit a könyvelők nem néznek jó szemmel, ha a céges mobilhoz nem jár céges autó is.)

35 darab korábban vásárolt parkolójegyet kapott az autós Szombathelyen
fotó: Tánczos Mihály

A bosszús férfi mérgében odakoppintott a jegykiadó nyílás mellé és maga is meglepődött az eredményen. A gépből ugyanis ömleni kezdtek a mások által már kifizetett, de ki nem adott jegyek. Reggel fél nyolctól összesen 35 autós nem kapta meg a jegyét. A legdrágább parkolójegyen 700 forintos befizetés került feltüntetve, az autós ennyit bukott a műveleten. A legtöbb jegy 200 forint körüli veszteséget okozott a gépjárművezetőknek.

Nem volt kiírva rá, hogy nem működik

Az esettel kapcsolatban megkerestük a SZOVA ZRt-t. Mint kiderült, több autós is bejelentette a hibát, emellett a parkolóőrök is jelezték a meghibásodást. Az utóbbiaknak munkaköri kötelességük is, hogy ellenőrzés előtt megbizonyosodjanak a a parkolóautomata üzemképességéről. A cég értesítette a szerelőket, akik elhárították a hibát. (Feltételezzük, hogy mire kiértek a készülék már újra működőképes volt, hála a sikeres kézrátétnek.) Az biztos, hogy Ternyák Pétert semmilyen felirat nem figyelmeztette arra, hogy a készülék nem működik.

35 darab korábban vásárolt parkolójegyet kapott az autós Szombathelyen
fotó: Tánczos Mihály

A kérdésünkre adott válaszból kiderült, hogy az adott időintervallumban - január 11-én 8-13 óráig - senkit nem büntettek meg az ellenőrök a Széchenyi utcában. A SZOVA felhívta a figyelmet arra is, hogy hiba esetén a készülékeken, illetve az ún. övezeti táblákon feltüntetett telefonszámokon bejelenthető a meghibásodás és a cég munkatársa a helyszínre érve orvosolja a problémát. Január 1-től pedig már a kiemelt parkolóhelyekre is vásárolható bérlet.

A büntetési tétel 15 napon belüli fizetés esetén az egyórai várakozás 13-szorosa (a piacnál 14-szerese), míg késedelmes fizetés esetén az egyórai díj 41-szeresét kell befizetni. Fontos, hogy az automata meghibásodása nem mentesít a díjfizetés alól, ilyenkor másik automatát kell keresni.

35 darab korábban vásárolt parkolójegyet kapott az autós Szombathelyen
fotó: Tánczos Mihály

"Bombatámadások" az automaták ellen

Információink szerint Szilveszterkor a legtöbb automata pirotechnikai eszközök kereszttüzébe került. Petárdák, rakéták robbantak a pénzbedobó nyílásokban és a jegykiadó rekeszben is. Ez pedig nem tett jót a készülékeknek. A SZOVA levelében kitér arra, hogy a meghibásodások jelentős része szándékos rongálásra vezethető vissza, ami a jogkövető állampolgároknak bosszúságot és kellemetlenséget jelent, az üzemeltetőnek anyagi kárt okoz, a tulajdonos pedig bevételtől esik el.

A SZOVA 2012-re az automaták lecserélését tervezi a sikeres közbeszerzési eljárás lefolytatása, valamint az anyagi forrás megteremtése után. Ez több műszaki problémára is megoldást jelentene, de a a vandalizmus, szándékos rongálás továbbra is károkat okozhat az új gépekben.

Kapcsolódó

2002.04.25. 02:11

Férgek az automatában

/ könnyű /
Igencsak megdöbbenhettek, akik a szombathelyi Nagytemplom előtt szembesültek honfitársunk egyedi pénzszerzési praktikájával.

2009.08.18. 14:34

Rendőrök üldözték a Parkolásfelügyelet ellopott autóját

/ sokkoló gal. 14 hsz. /
A parkolásfelügyelet jellegzetes narancssárga autójával lépett meg egy ismeretlen Szombathelyen, amíg a parkolóőr az egyik órát javította. A rendőrök üldözőbe vették és Lipártnál egy zsákutcában megtalálták az autót. A tettes a Gyöngyös patakon keresztül elmenekült.

Hozzászólások (4)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

halfarkas: J*k*b *gy*s*n cs*n*lj*; s*kk*l *gy*s*bb*n m*nt *zt V*n* t*tt* *n...
Élmezőny és leszakadók: Alakul az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek sorrendje
StarMan: S*jn*ll*k, h* n*k*d *z. *tt v*gy*rg*tt * f*l k*p*rny*n * b.b*ny*...
Jön az egyházi lakásügynökség
StarMan: G*zd*g *mb*r *s l*h*t sz*r*ny. T* * sz*g*nys*gr* g*nd*lt*l, d* n...
Jön az egyházi lakásügynökség
StarMan: D*l-*fr*k** f*z*t**gys*g. H* b*rsz v*l*, n*k*d *s v*n r*nd*d, h*...
Ön találkozott már a szombathelyi bevásárlókocsi-fantommal?
StarMan: *ssz*gy*jth*tn*t*k *gy c*kkb*n *gy*n*zt, "h*v* l*tt*k * h*v*...
Hol vannak hűvös helyek és ivókutak Szombathelyen?