NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Öt perc alatt 85 autó, ebből elég! – Demonstráció az Öntő utcában

Az illetékesek közül senki nem jelent meg a helyszínen, így kétséges, lesz-e eredménye a félpályás útlezárásnak.

Reggel hét órakor, a késő téli hidegben az Öntő utca teljes hosszában személyautók állták el az egyik sávot, a járdán csupán néhányan csoportosultak. Természetesen több rendőr is jelen volt, de szinte csak nézelődőknek tűntek, a komoly forgalom ellenére az autósok nyugodtan várták ki sorukat, alig néhányan voltak, akik megfordultak és új útvonalat kerestek.

Öt perc alatt 85 autó

Nagy Ferenctől, az egyik szervezőtől megtudtuk, a demonstrációnak két oka is van. Az egyik, hogy a mai napig nem történt meg az utca mintegy harmadán a járda kiépítése, és nem oldották meg a csapadékvíz elvezetését sem. Pedig már „18 évvel ezelőtt betemették a vízelvezető árkot, és a járda tervezett vonalában kivágták a fákat”.
A másik, hogy a Saághy utcát, és az ott lévő hidat sem építették ki, így a 11-es Huszár út és a Szent Imre herceg utca közti forgalom a párhuzamos Öntő utcán halad át, amely „nem alkalmas ekkora forgalom bonyolítására”, a reggeli órákban öt perc alatt 85 autót számoltak meg.

Több évtizedes történet

A demonstráció résztvevőinek elmondásaiból sikerült összerakni a történetet, amely még a 70-es években kezdődött, amikor a város rendezési terve fogalmazta meg a Saághy utcai új út és a híd építését. A 90-es évek közepén az önkormányzat elkezdte az utca egyik felén álló épületek kisajátítását, hogy az út szélesítéséhez elég területe legyen. Az építési engedélyeket azonban folyamatosan megfellebbezték a lakók és a zöldek, ezért azok nem váltak jogerőssé.
Problémát okozott ugyanis, hogy a kámoni arborétum területét érintette volna az út, a környezetvédelmi miniszter aztán három évvel ezelőtt hozzájárult egy területcseréhez, amelynek során a mintegy 0,1 hektáros terület helyett 2,1 hektárt kapott az arborétum.
Később pedig a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal akadályozta meg az engedélyek kiadását, mivel az út mellett álló Saághy-kastély betonoszlopos kerítését, hegesztett vaskapuját és az egy darab tulipánfát megőrzésre méltónak ítélt. Az ügy jelenleg itt tart, időközben azonban a forgalom növekedett, egyrészt egy száz férőhelyes óvoda létrehozásával, másrészt pedig bevásárlóközpontok és benzinkút építésével.

Kártérítési igény

Nagy Ferenc szerint az Öntő utcai lakóknak az állandó balesetveszély, és a házaikban történt értékromlás miatt fogyott el a türelmük. Az épületeken ugyanis kisebb repedések keletkeztek. A szervező úgy vélte, a 42 lakóház értéke egyenként mintegy 4-5 millióval csökkent. Ha a demonstráció nem lesz eredményes, „bíróságra mennek a lakók, ahol kártérítési igénnyel lépnek fel”.

Zsákutca

Magyar Józseffel, a terület önkormányzati képviselőjével sétáltunk el a kastélyhoz. Magyar szerint érthető a jelenlegi zsákutcában lakók aggodalma, a jelenlegi csend helyett egy forgalmas út mellé kerülnének. A kastély területének kérdéses részén odvas fákat láttunk az egy darab tulipánfa mellett. Egy tiltakozó megjegyezte, „ez a fa is beteg”. A szocreál típusú kerítés oszlopai jobbra-balra dőlnek, a drótháló elrozsdásodott. A kapu szintén, hasonlót egyébként bármelyik faluban tucat számra találhatunk. A képviselő mutatja a jelenleg gyalogosforgalomra alkalmas hidat, amelynek átépítése lehetővé tenné a Szent Imre herceg utca megközelítését.

Ciklusokon átnyúlik a felelősség

Magyar József szerint több felelőse is van a kialakult helyzetnek Az első években „egyesek” – környezetvédelmi szempontokra hivatkozva – eltúlozták a problémát, többszöri fellebbezésükkel akadályozták meg a beruházást.
Később az Örökségvédelmi Hivatal vált „kerékkötővé”, az önkormányzat pedig több cikluson keresztül bizonyult tehetetlennek. A képviselő kijelentette, az önkormányzatnak meg kellett volna fellebbeznie a KÖH elutasító határozatát. A „múlt heti közgyűlésen határozat született arról, hogy a költségvetésben biztosítják az anyagi forrásokat” az építkezéshez.

Folytatják

Nagy Ferenc szervező hozzáteszi még, hogy ha nem lesz eredménye a demonstrációnak, folytatják a tiltakozást.
A látottak alapján valószínűleg így fog történni. Nyolc óra után néhány perccel – mivel engedélyük eddig volt érvényes – a demonstrálók csendesen elhagyták a helyszínt, és az Öntő utca forgalma visszatért a „normál” kerékvágásba.

Keresés

Hozzászólások

butamami: *dd*g s*m t*rt*tt*m Cs*b*t *gy n*gy *szn*k, d* *zt n*m g*nd*lt*m...
A titokzatos fekete autó a nemzetbiztonsági szakszolgálaté - írja posztjában Czeglédy Csaba
Jómagam: T* s*m v*gy s*h* j*z*n. V*gy j*l *lc*z*d....
Az asztalnál nem kell maszk, de ha elmész a pulthoz vagy a mosdóba, már kell
Jómagam: N*m k*ll *lt*tn*. N*m k*t*l*z*. * n*gy c*gn*l s*m k*t*l*z* d*lg*...
A vállalati koronavírus-teszt miatt az adatvédelmi hatósághoz fordult a szombathelyi TDK egyik dolgozója
fgzb: * k*rm*ny m*st m*r *g*z*n b*h*r*ng*zh*tn* * h*t* , h*ly* j*rv*ny...
Nem értjük, hogy miért titkolják el a helyi járványadatokat, de ezt teszik
Jómagam: B**ll*k m*ll*d *t*t*rsn*k....
Őszig hosszabbítaná meg a veszélyhelyzetet a kormány