NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Életmód

Tudjuk, hol akarsz nyaralni jövő nyáron! - 2012 nyerő utazási célpontjai (II. rész)

A világ egyik legjelentősebb útikalauz-előállítója, a Frommer's idén is összeválogatta, szerintük mik lehetnek a jövő év top vakációhelyei.

A válogatás persze nem csak amolyan hasracsapás-szerű volt, nem vaktában böktek rá a térképre, hogy most akkor ezt nevezzük ki 2012 slágerhelyszínének. Nem. A Frommer's valami olyasmit képvisel az utazások vonatkozásában, mint a Michelin az éttermeknél, sőt, olyan szakemberek forszírozzák a választott helyszínek érdemeit, akik vagy konkrétan ott élnek, vagy rendszeresen utaznak oda. "Szerintünk az tud a legjobban mesélni egy adott városról vagy régióról, aki nem tud attól túl sokáig távol maradni" - írják, és mi nem vitatkozunk. Előző cikkünk folytatásaként íme a második felvonás, a TOP 10 ajánlott helyszín második ötös csokrával.


6. Ghána

Nem a tipikus szafaris nagy név, az apró és kedves nyugat-afrikai ország felkeresése mégis olyan életre szóló élménnyel kecsegtet, amiben a tradicionális és kortárs kulturális vonatkozásoknak éppúgy helye van, mint a képeslapszerű strandoknak és a vadállatleső túráknak - ebbe a mikrokozmoszba minden bele van sűrítve, írja Philip Briggs, aki maga tucatnál is több könyvet írt Afrikáról.

fotó: www.litera.hu

Azt is mondja: minél beljebb haladunk a kusza dzsungelek, kókuszpálmák, gyarmati várak - amikből korábban afrikaiak millió utaztak át az óceánon, hogy rabszolgákként dolgozzanak az amerikaiaknak - által övezett parttól, Ghána annál változatosabb és kiszámíthatatlanabb oldalát mutatja meg. Kumasiban például minden hatodik vasárnap megrendezik az Osei Tutu II király, Ashanti egykori uralkodója előtt káprázva tisztelgő fesztivált, de ugyanitt vár a Kejetia piac is tízezer standból álló labirintusával. A közeli falvakban a már 11. században is létező Kente-szövőket vehetjük szemügyre, még északabbra a száheli-övezet körkörösen épített ősi tanyáit, a Mole Nemzeti Parkban pedig a semmiből előbukkanó elefántokat. De ami miatt az utazók kedvence az angolszász ország: alkalmas arra, hogy különösebb málhák és csomagok nélkül időzzünk benne akár hónapokig is, kényelmesen, miközben mindig vár ránk valami különlegesség.


7. Girona, Spanyolország

Túláradó hívogatásával Barcelona már hosszú évek óta a turisták reflektorcsóvájában van, de kishúga, Girona lassan már kinőtt szárnyai alól, és saját életre kelt. Ez a tenyérnyi észak-katalóniai városka olyan autentikus gyomrost ad, amiről a legtöbb nagyobb turistaközpontszerű város legfeljebb csak álmodhat. Hogy más ne említsünk - azaz említsen Mary-Ann Gallagher, spanyol útikönyvek szerzője -, külön kulináris része is akad, ahol nem is tudnánk hova kapni a finomságok között.

fotó: wallpapers.brothersoft.com

Történelmi negyedében titokzatos középkori paloták állnak szinte rakásban, mindez megkoronázva egy ellenállhatatlan katedrálissal, ami a keresztény építészet történetének legnagyobb gótikus templomhajójával rendelkezik, az extravagáns faragású kolostorról nem is beszélve. Minez a Ter folyó keleti felén van - a nyugati oldalon impozáns, még a 19. században lefektetett sugárutak sorjáznak helyes butikokkal és kávézókkal. A Pireneusok magasztos csúcsai lila foltként türemkednek ki a látóhatáron, a Costa Brava öblei rögös öblei pedig csak egy autóútnyi távolságra vannak.


8. Greenwich, London, Anglia

Greenwich London egyik legrégibb része, de mégis mindig újra kitalálja magát, köszönhetően a rajta keresztülfolyó Temzének, ami a 18-19. század óta Anglia egyik legfontosabb tengeri kereskedelmi központja - olvashatjuk Mark Henshall szerző szavait. Grenwich ráadásul az UNESCO Világörökség része, nem véletlenül, elég csak a vízparton végighúzódó, megelevenedő tengeri történelmet és a figyelemreméltó barokk homlokzatokat szemügyre venni, olyan építészeknek köszönhetően, mint Wren, Hawksmoor, vagy Vanburgh.

fotó: visitbritainnordic.wordpress.com

A legtöbben persze azért érkeznek ide, mert a kerület közepén megy át a „Greenwichi délkör”, a 0° délkör, ami hagyományosan a zónaidő számítás alapja - ahogy a Wikipedia is írja. Henshall pedig úgy fogalmaz: hivatalosan itt kezdődik minden óra, nap és év. Híres csillagvizsgálójából remek kilátást kapunk az öreg királyi parkokra vagy a Canary Wharf felhőkarcolóira, és azt sem rossz tudnunk róla, hogy falusias környezete olyan filmek helyszínéül szolgált, mint a Négy esküvő és egy temetés , vagy az Értelem és érzelem .


9. Kansas City, Missouri, Amerika

Amikor a Kauffman Center megnyitotta kapuit Kansas Cityben idén szeptemberben, az új komplexum állítólag nyomban építészeti ikonná nemesedett: a helyi balett, szimfonikus zenekar és opera fémes külsejű otthona nem csak izgalmasan néz ki, de technológiailag is az egyik legfejletebb építmény - mondja róla a középnyugat-amerikai vidék kiváló ismerője és lakója, Amy S. Eckert. De nem csak ezzel hajított óriási sziklát a kultúra állóvizébe Missouri állam legnagyobb városa.

fotó: architecturelinked.com

Az országban egyedülállónak számító első világháborús múzeum 2006-ban nyitotta meg kapuit, rá egy évre pedig a Nelson-Atkins Museum új, kortárs részlege miatt buzdult fel a város - ráadásul mindezek csak csatlakoznak egy sor már meglévő forróponthoz, például az American Jazz Museumhoz, a Harley-Davidson gyár csillogó motorcsodáihoz vagy a Worlds of Fun hullámvasútjaihoz, többek között. Ja, és azt mondjáj, ki ne hagyjuk Kansas City barbecue-ját sem, ami állítólag már maga is művészeti magasságokban mozog.


10. Yucatán-félsziget, Mexikó

Christine Delsol, mexikói útikönyvek sokat ismerő írója szerint a Yucatán-félsziget nem csak azért különül el az anyaföldtől, mert úgy áll ki belőle, mint egy stoppos hüvelykujja. De a földdel együtt jár az az elkülönülés is, amit a maja civilizáció örökségül itt hagyott - és ennek köszönhető az is, hogy ezt a területet elkerülte a drogkartellek harca, ami egyébként agyonfertőzte már az ország egyéb térségeit. Sőt, itt kevesebb bűnözéssel találkozhatnak a turisták még annál is, ahonnan jönnek.

fotó: thewallpapers.org

A Yucatán mindent kínál, ami Mexikó hírnevét öregbítheti: fenséges strandokat, gyakran ezeréves receptekkel varázsoló egyedi konyhát, megmászható 1500 éves piramist és egzotikus élővilágot. Cancún és a Maya Riviéra drága üdülőhelyein túl fehér homokos partra épített olcsó panziókat lehet találni, elszórt halászcsaládokkal, közel a dzsungelekhez, ahol rengeteg maja-leszármazott él még mindig szalmával fedett kőházakban, gyakran az elődök által épített óriási városok romjai között. Az útikönyvíró szerint vegyük lassúra az iramot, ha ide megyünk, és töltsünk annyi időt a sztoikus, méltóságteljes helyiekkel, amennyit csak tudunk. Mert az ő kultúrájuk minden, csak nem "elveszett civilizáció", és mindenképpen formálni fognak a világlátásunkon.

Hát ennyi lett volna - a szakértők tollából. Mi viszont kíváncsiak vagyunk az Önök javaslataira is, hátha akad egy másik olvasó, aki tanul belőlük: melyik utazási helyszín az, amit sosem felejtenek el az életükben, és miért az? Szabad a komment!

Kapcsolódó

2011.10.30. 17:18

Tudjuk, hol akarsz nyaralni jövő nyáron! - 2012 nyerő utazási célpontjai (I. rész)

/ életmód 3 hsz. /
A világ egyik legjelentősebb útikalauz-előállítója, a Frommer's idén is összeválogatta, szerintük mik lehetnek a jövő év top vakációhelyei.

Hozzászólások (1)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Katka: Cs*k n*m m*g*nt *z * h*b*s, *k* ny*lv*n*ss*gr* h*zt*? * f*c* *...
Súlyosan antiszemita cikk jelent meg az Origón
George Clooney: S*k *g*zs*g*t *rt. F*lyt*ss*!...
Demeter Szilárd visszavonja a publicisztikáját, és törli magát a Facebookról
Katka: G*nd*l*m n*g v*n m*r * zs*r*s *ll*s!...
Szájer József lemondott EP mandátumáról
Katka: N*m * g*nd*z*kh*z t*rt*z*m , *gy k*zv*tl*n*l t*d*m * h*lyz*t*t. ...
105 lakó és 49 gondozó kapta el a vírust egy soproni idősotthonban, 12-en meghaltak
emberfarkas: M*s m*st s*jt*m, m*ly*n "sz*ll*m*" t*v*k*nys*gr* *dj* m*...
Szájer József lemondott EP mandátumáról