NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

„Hat másodpercenkét éhen hal egy gyerek” - A szombathelyi püspök a koronavírusról

Nincs itt valami nagy aránytalanság? – kérdezi Székely János.

„Isten azt várja, kéri az embertől, az orvosoktól, a felelős vezetőktől, hogy tegyünk meg mindent a betegségek gyógyításáért, az egészségünk megőrzéséért, de mégis, mintha valami nagy aránytalanság lenne” – írja a koronavírus terjedése kapcsán a szombathelyi püspök a Vasárnap.hu -n.

Székely János ezután kifejti, mire gondol: "Hat másodpercenként meghal egy gyermek a Földön éhezés, vagy a legalapvetőbb gyógyszerek hiánya miatt. Ez nem mozdítja meg a világot, nem indulnak repülők, hogy élelmet szállítsanak a Föld legszegényebb országaiba. Pedig bőven volna annyi repülőgép és élelem, hogy a Földön senkinek se kelljen éhenhalnia. Ez nem üti át modern, jóléti társadalmunk ingerküszöbét".

Szerinte azért, mert míg a fent említett bajok mások életéről szólnak, a koronavírus a miénkről.

Székely János
fotó: Bonyhádi Zoltán

A püspök szerint a biológiai mellett „lelki vírusok” is terjednek a világban. Példaként az internet ”rengeteg, káros, pusztító tartalmát”, a családok válságát és az 1956 óta „ártatlanul, az anyaméhben elpusztított” 6 millió kisgyereket hozza fel.

Székely ugyanakkor nem vitatja, hogy a koronavírus terjedésének megállítása fontos, hiszen felelősek vagyunk a magunk és egymás egészségéért, és azt sem hogy fontos betartanunk a meghozott intézkedéseket.

Ez utóbbival kapcsolatban megvédi a templomokban kiürített szenteltvíz a tartókat is: a szenteltvíz nem valamiféle mágikus erővel rendelkező dolog. Kegyelmet közvetít, de nem mágikus módon, és „semmilyen szentelmény sem ad abszolút biztos menedéket a járvány ellen” – írja.

Az írás végén ugyanakkor még egyszer visszatér az alapgondolathoz, mely szerint „gondolkodjunk el a világunk más, ennél sokkal nagyobb bajain, és szánjuk el magunkat arra, hogy a földi életünk hátralevő részében mindent megteszünk ezeknek a koronavírusnál sokkal ártalmasabb betegségeknek a gyógyításáért!”

Hozzászólások (24)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

joska01: *n ny*t*tt sz*mm*l j*r*k-n*k*m *z * f*nt*s,h*gy * m*nk* l*gy*n *...
Hogyan, miért és miből jótékonykodik Várkonyi Andrea?
joska01: J* d*nt*s! Cs*k *gy t*v*bb!...
Adócsökkentéseket lebegtetett be a pénzügyminiszter
fgzb: M*sz*r*s s*gg*b*n v*n * f*j*, *z*rt *ly*n h*m*ly*s * l*t*s*. *n...
Hogyan, miért és miből jótékonykodik Várkonyi Andrea?
Ddd911: M*dd* pr*b*lk*z*s v*lt m*g*rt*tn* v*l*d *zt. *z * b*j h*gy m*g *...
Hogyan, miért és miből jótékonykodik Várkonyi Andrea?
namsub: M*t *s b*z*ny*t*tt...? M*ly*k *rsz*gb*n...? K*rv*r* v*ssz*h*t* ...
A szombathelyi Csillag Tamás képviseli majd a külföldi magyarokat a Parlamentben?