NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Tech

Pókfóbia ellen virtuális pók!

Már mentálhigiénés kezelések során is alkalmazható a VR technológia

Képzeljük el, hogy irtózatos pókfóbiánk van. Már egy sarokban gubbasztó cérnalábú kaszáspók is dermesztő rettegést vált ki belőlünk, ezzel nagyban megnehezítve a mindennapjainkat. És most képzeljük el, hogy erre a problémára egy lehetséges megoldás lehet az, hogy óriás szőrös tarantulák közé vetjük magunkat.

Na jó, nem szó szerint. A Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézete viszont a virtuális valóságot hívja segítségül, hogy egy ehhez hasonló szituációba csöppenhessünk anélkül, hogy a fizikai valóságban is érintkeznünk kelljen a bolyhos kis teremtményekkel.

Ha egy pókfóbiás beteget úgy próbálnánk kezelni, hogy a való életben pókok közé dobjuk, valószínűleg annyit érnénk el vele, hogy pánikrohamot kap, és a kezelés során még inkább csak erősödne a pókoktól való félelme. A virtuális valóságnak azonban van egy olyan előnye, hogy a beteg pontosan tudja, amit lát és hall, az valójában nem jelent rá veszélyt – fejti ki Dr. Kollár János, klinikai és mentálhigiénés szakpszichológus.

Ehhez hasonló jeleneteket élhetünk át a VR terápia során
fotó: wareable.com

A kezelés során nagyon fontos, hogy jelen legyen egy szakember, aki kontroll alatt tartja a beteg élményeit és a kezelés intenzitását. Első lépésben csak egy stilizált rajzot mutatunk, ami pókot ábrázol. Ha ez nem vált ki érzelmi reakciót, jöhet egy realisztikus pók, de még mindig csak rajzolva. Ahogy haladunk előre, egyre valósághűbb helyzetekbe helyezzük a beteget, míg végül el nem érjük azt a pontot, hogy képes fel-alá sétálgatni egy olyan teremben, ami hemzseg az óriási szőrös madárpókoktól. Ha ez sem vált ki érzelmi reakciót, azt mondhatjuk, a beteg meggyógyult – részletezi a VR terápia menetét a szakpszichológus.

Az eljárás számos különböző fóbia gyógyítására alkalmas. Ez persze nem azt jelenti, hogy a pókfóbiások ezek után hidegvérrel zsebre vágnak egy tenyérnyi madárpókot, a tériszonyosok pedig kiülnek egy piknikre a lánchíd tetejére. Az azonban, hogy a terápia során megtanulnak leküzdeni egy virtuális traumát, segít nekik abban, hogy a való életben leküzdhessék a hétköznapi traumákat.

Dr. Kollár János azt is elmondja, hogy nem csak fóbiák, de később akár testképzavarok, táplálkozási zavarok és egyéb szorongásos betegségek gyógyítására is alkalmas lehet az eljárás.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

_krampampuli_: N*m *s dr*g* * b*nz*n s*k*k sz*r*nt: t*ss*k cs*k m*gn*zn*, h*gy ...
Soha nem volt még ilyen drága a benzin Magyarországon
forestiero: M*n*k *s n*k*nk *z **? P*nzt m*r n*m n*gy*n *k*r *dn*, *s f*lh*b...
Megállapodott az EB Magyarországgal a helyreállítási tervről folytatott tárgyalások határidejének meghosszabbításáról
edmond: * v*r*nd*ss*g *gy t*d*m n*m k*z*r* *k. S*t, * v*r*nd*s n*k s*r*n...
Kijött a rendelet, hogy kiknek lesz kötelező a koronavírus elleni védőoltás
edmond: *m*k*r *zs**b* *t*z*m, h*rm*s*v*l *d*t*m b* *z *lt*s*k*t. S*h* n...
Kijött a rendelet, hogy kiknek lesz kötelező a koronavírus elleni védőoltás
lights: V*l*sz: M*rt m* *gy *d**t*, cs*csk*, b*h*d*l*, *lj* n*mz*t v*gy*...
Az NVB hitelesítette a kormány népszavazási kérdéseit, a többiekét visszadobta