NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Tech

Hol érdemes online filmeket és sorozatokat nézni?

Segítünk választani, hogy mire éri meg előfizetni.

Aki otthonosan mozog az internet világában, valószínűleg már találkozott az on demand, és a streaming kifejezéssel. Viszont elképzelhető, hogy még sosem hallott ezekről. Ha teljesen idegenek számára a fenti szavak, akkor lejjebb találhat egy kis ismertetőt.

A pontosan Video on Demand (röviden: VoD) elnevezés olyan online szolgáltatások foglal magába, amik segítségével bármikor, bárhonnan tudunk filmeket és sorozatokat nézni, valamint zenét is hallgathatunk. Utóbbira remek példa a Spotify és a YouTube. Most azonban a filmeket és sorozatokat kínáló szolgáltatókkal fogunk foglalkozni.

Ezek használatához csak egy regisztált fiók és internet kapcsolat szükséges. Kicsit úgy kell elképzelni, mintha az ember belépne egy videokölcsönzőbe és kivenné a kedvenc filmjét. Csak itt nincs fizikálisan jelen az adathordozó, amin rajta lenne a film, hanem minden virtuális formában jelenik meg. Minden szolgáltatónak van ugyanis egy központi szervere, amire ezeket a tartalmakat feltöltik.

Streaming szolgáltatók
fotó: Ictpulse

A nagyok

A Netflix kétség kívül az egyik legnagyobb, és legismertebb szolgáltató. A '90-es évek végén alapított cégtől kezdetben DVD-ket lehetett kölcsönözni. Mára azonban eléggé kinőtték magukat. A streaming felületük 2013-ban, a Kártyavár című politikai témájú sorozattal indult hódító útjára. Egy hónapig bárki ingyenesen használhatja. Utána azonban már fizetni kell érte. Az alapcsomagért 2490 forintot, egy párosért 3190 forintot, míg a prémiumért, amit egyszerre négyen is használhatnak 4000 forintot kell fizetni.

Ami érdekes, hogy egyre több új sorozat egyszerre felirattal kerül fel. Ami pedig külön érdekesség, hogy elvétve szinkronos tartalmat is találunk. Kábé egy év múlva már valószínűsíthető, hogy mindegyik széria kap feliratot. Az elmúlt évek során a Netflix elképesztő fejlődésnek indult. A saját sorozatok mellett filmek készítésébe is belefogtak. Ennek legkiemelkedőbb példája, a ROMA című filmjük, ami az idei Oscar-gálán 3 díjat is kapott.

Számunkra talán a HBO GO lehet a legismerősebb. A HBO saját szolgáltatásában rengeteg filmet és saját gyártású, valamint átvett sorozatokat is találunk. Főként a szinkronos tartalom dominál, de elvétve a külföldi sorozatoknál találkozhatunk feliratos alkotásokkal is. Aki előfizet a HBO-ra az automatikusan kap hozzáférést a GO-hoz. Viszont itt is van lehetőség próbahónapra, ami után csak 1490 forintot kell havonta fizetni.

Netflix, HBO GO, Amazon Prime
fotó: Exame

Ez az összeg annak tekintetében, hogy szinkronos tartalmat fogyaszthatunk rendkívül kedvező. Továbbá azt se felejtsük el, hogy a HBO valóban prémium minőségű sorozatairól ismert. Nem egy kultsorozat került ki ugyanis a szárnyuk alól. A legnagyobb hazai sikernek könyvelhető el, hogy az általuk készített Aranyélet múlt év augusztusától az amerikai HBO GO-ban is elérhető.

Az Amazon Prime kicsit hasonlít a Netflixhez. De ez az egyezés annyiban kimerül, hogy egy nem kifejezetten műsorgyártással foglalkozó cég felülete, ami szintén az államokból indult. A legtöbb filmet itt találhatunk, és külön említésre méltó, hogy a legtöbb régi film is a Primeon keresztül érhető el. Ugyan található náluk feliratos tartalom de ezek sajnos nem olyan mérvadóak. Továbbá saját gyártású filmek terén se jeleskednek. Viszont sokaknak érdekes lehet, hogy a jövőben az Amazon Prime-ra készül egy Gyűrűk ura sorozat.

A kicsik

A TV GO -t Telekom TV előfizetőként bárki használhatja. Az előre meghatározott csatornákat a TV GO weboldalán, és az azonos nevű mobilalkalmazásban tudunk nézni. Ha nincs előfizetésünk, akkor pedig a MoziKlub csomaggal férhetünk hozzá 2000 filmhez és sorozathoz. Ugyan sok sikerfilm a tévés premier előtt elérhető, de ezek egy része újabb összeg kifizetése után válik elérhetővé.

A Paramount+ és a FOX+ is MoziKlub előfizetők számára érhető el. A Paramount Studio filmjeihez, valamint a Nickelodeon, a Comedy Central, az MTV és a Spike csatornák műsoraihoz férhetünk hozzá. Utóbbi esetében pedig olyan sorozatokat nézhetünk, mint az American Horror Story, A szökés, a 24, vagy a The Walking Dead.

A Sony Networks lóg ki legjobban a sorból. Az ugyanis kizárólag telefonra készült applikációt Sony Xperia XZ3 készülékekhez készült. Aki ilyen mobiltelefont vesz, az 3 hónapig ingyen hozzáférést kap a Sony csatornák prémium tartalmához. A Google Play áruházból letölthető alkalmazással pedig, a Sony, az AXN és a Viasat csatornák kínálatához férhetunk hozzá.

Hihetetlen, de a Filmbox Live , még a HBO GO-nál olcsóbban is elérhető. Mindössze 1250 forintot kell csak havonta fizetnünk és bőven találunk nekünk tetsző filmet, sorozatot. A Filmbox csatornánk ugyanis minden ízlést lefednek, így garantálva a minőségi szórakozást.

A jövő

Idén ősszel két további streaming szolgáltatás indul, de ezek egyelőre csak az USA-ban lesznek elérhetőek. Az egyik az Apple TV+ , Disney+ indul. Az Apple TV+-ra olyan ismert rendezők készítenek tartalmat, mint Steven Spielberg, J. J. Abrams, Sofia Coppola, Ron Howard, M. Night Shyamalan és Damien Chazelle. A Disney+ pedig abból a szempontból érdekes, hogy a Disney idén teljesen felvásárolta a Foxot. Ez azt jelenti, hogy a Fox által készített filmek szinte biztos, hogy egyszerre elérhetőek lesznek az induláskor.

Jól látható tehát, hogy egyre jobban kezd kiéleződni látszik a stream háború. Egyre több szolgáltató jelenik meg a piacon, és mindegyiknek az a célja, hogy a lehető legtöbb előfizetőt tudja magáénak. Egyelőre úgy néz ki, hogy a HBO egy ideig mégtartja magát, mivel minőségbe még mindig felülmúlja a Netflixet. Ugyanakkor, az egykori DVD kölcsönzőből tovább fejlődött szolgáltató is egyre komolyabb helyet követel magának. Mi pedig csak dörzsöljük a tenyerünk és várjuk az új, jobbnál jobb tartalmakat.

Hozzászólások (1)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

lojalista: D*gd f*l m*g*dn*k * 2x1 s*v*s *t*t f*d*sz sz*lg*.J*v*r* v*r*s*g ...
Csütörtökön átadják az új M8-as gyorsforgalmi út Körmend és Vasszentmihály közti szakaszát
lojalista: J* *n *s gr*t*l*l*k * k*v*t*l*z* t*l*jn*k,,k* *s v*lt?J* * m*sz*...
Csütörtökön átadják az új M8-as gyorsforgalmi út Körmend és Vasszentmihály közti szakaszát
miki1950 : *zt * s*k *g*zs*g*t *m*t l**rt*t*k, *n n*m t*d*m *b*r*ln*. D* m...
“Nem megoldás cinkosként asszisztálni a fideszes mutyikhoz” - volt fideszes polgármesterek írtak levelet a döntéshozókhoz
j...: Gr*t*l*l*k m*nd*nk*n*k *k* * k*v*t*l*z*sb*n r*szt v*tt . ...
Csütörtökön átadják az új M8-as gyorsforgalmi út Körmend és Vasszentmihály közti szakaszát
Fater: F*p f*ly*d*k, b*rn* s*r* t*k*ny. C*tr**n, p**g**t, f**t, pl. 250...
Leállhatnak a modern diesel-autók, teherautók, buszok