NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Táncparádé Szombathely Fő terén

Fergeteges hangulat, lelkes diákok és tapsolni tudó közönség fogadott minket. Ilyet sem látni minden nap Szombathelyen.
Mariborból indult évekkel ezelőtt az a kezdeményezés, ami a fiatalok lendületére, tánckedvére építve, évről-évre a flaszterra csal több ezer végzős diákot (ők a maturandusok) a kiválasztott településeken, hogy a különböző országokban egy időben, ugyanarra a zenére táncoljanak. Idén először, és hazánkból egyedüliként Szombathely is csatlakozott a kezdeményezéshez, így május 20-án 420 végzős középiskolás várta izgatottan, hogy előadhassa az érettségi környékén kemény munkával begyakorolt táncot. Idén egyébként 5 ország 25 városában csendült fel a déli harangszóval egyidőben Strauss „Denevér” című műve, és közel 60 ezer láb – azaz körülbelül 30 ezer diák - mozdult egy időben.

Egy nappal korábban még orkán erejű szél, 10 fok körüli hőmérséklet és zuhogó eső borzolta a kedélyeket, péntekre azonban ragyogó napsütés fokozta az ifjak kedvét. A vasi megyeszékhely Fő tere a csatornázás és az átalakítás miatt némileg harcszíntérre emlékeztet, de a mély árkok sem jelenthettek akadályt, a diákok a tekintélyes gödör mindkét oldalát elfoglalták.

Amikor felharsant a rendezvény szignálja, elcsendesedett a tér

Tíz perccel a kezdés előtt vidám zsivaj és kétes emlékeket idéző sípolás riogatta a galambokat, és vonzotta a sétálgatókat. A táncosok a szponzor T-Mobile pólóiban feszítettek, a lányok rózsaszínben, a fiúk fehérben, és egyáltalán nem látszottak gondterheltnek, sőt. A tánc előtt csoportképeket készítettek a még osztálytársaknak számító diákok, majd nem sokkal dél előtt egy utolsó gyors tájékoztatást hallhattak a nézők. A pódiumon a Matura parádé 2005 magyar főszervezője, Parais István mellett ott állt Suchman Tamás politikai államtitkár és dr. Ipkovich György polgármester, az utóbbi egy kék síppal a nyakában. Amikor felharsant a rendezvény szignálja, elcsendesedett a tér. A viszonylag hosszú dallamot háromszor ismételték el, majd Szombathely polgármestere vett egy mély levegőt, és hosszú sípszóval jelt adott az indulásra.

A „Denevérrel” együtt a fiatalok jókedve is szárnyalt
Ez a hangulat pedig hamar átragadt a közönségre. A táncosok négy tételt adtak elő, egyszerű, ám látványos koreográfiával. Az utolsó hang lecsengésével egyidőben óriási üdvrivalgásban tört ki a 420 maturandus, ezúttal (szemmel láthatóan) csokoládé nélkül is nagy mennyiségű boldogsághormon szabadult fel az ifjú szervezetekben, ennek látványa pedig a közönségben idézett elő hasonló hatást.

- A fiatalokat nem kellett győzködni, örömmel jöttek. Le a kalappal a tenni akarásuk, lelkesedésük előtt. Nem hiába nevezik Szombathelyt a tánc fellegvárának – mondta Parais István művészeti vezető. – Jövőre 700-1000 táncosra számítunk ugyanezen a helyen. A mostani lelkesedést látva szinte biztos, hogy sikerül, ráadásul a magújult Fő tér is nagyobb helyet biztosít majd a táncosoknak.

A produkció végén nagy üdvrivalgás
A négy tétel után a közönség és maguk a táncos diákok is kikövetelték a ráadást, így újra eltáncolták az egész darabot. A produkció végén a nagy üdvrivalgás a szombathelyi végzősöknek szólt, akik nem sokkal a középiskola befejezése előtt feltehetően beírták magukat és Szombathelyt a híres Guinness-könyvbe. Az öt országban együtt táncoló 30 ezer diák ugyanis valószínűleg megdönti a szinkrontánc kategória eddigi csúcsát.

Pénteken délben valami különlegeset tapasztalhattak a Matura parádé résztvevői. Hacsak arra a röpke negyed órára is, de elszállt minden gond, bú a táncosok és nézőik fejéről. Ennyi vidám arcot együtt ritkán láthattunk az elmúlt évtizedben. A fiatalok által fújt sípokról ismét kiderült, hogy nem csak demonstrációk hathatós segítője, és megingott az a tévhit is, hogy a mai fiatalok már nem szeretnek táncolni, ráadásul nem hajlandók részt venni közösségi programokban. Mint kiderült, ha van cél, akkor van akarat is. Csak bízni tudunk benne, hogy egyre több hasonló kezdeményezéssel találkozunk az elkövetkezendőkben.

Résztvevő városok:
Ljubjana, Maribor, Celje, Kizanj, Velenje, M.Sobota, Lendva, Ptuj, Ciznomel, Novo Mesto,
Tirebnje, Koper, Nova Gorica, Izola, Postojna, Kocelje, Skofja Loka, Sezana, Rogaska
Slatina, Eszék, Metkovici, Pula, Graz, Kraljevo, Szombathely

További képek a rendezvényről

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : K* k*rd*t r*nt k*rd *lt*l v*sz *l. N*gy*n h*j*z * m*gr*nd*l*r*...
Igazi ősmagyarként, Petőfi mentéjében énekli a Himnuszt Varga Viktor
miki1950 : V*nn*k m*g v*lt j*l*rt*s*lt*k * p*l*tt*n. *zt m*r cs*k * f*d*ss...
Jövő áprilisig elhúzódhat a járvány - állítja a járványelemző
miki1950 : H*ll*k m*m*l*k *r *nk*bb *zt *z *rv*nd*t*s t*nyt *nn*p*lh*tt*, ...
Hollik István Sárváron is bejelentette, hogy megállították Karácsony Gergelyt
miki1950 : H*j d*! *dv*z*ll*k L*ty*k! *z *kr*n fr*nt S*rv*r*n cs*k h*gyj*...
Hollik István Sárváron is bejelentette, hogy megállították Karácsony Gergelyt
győzelem: * v*l*szt*s*k m*gl*szn*k! * F*d*szn*k *s *z *z *rd*k*. T*r*ny m*...
Jövő áprilisig elhúzódhat a járvány - állítja a járványelemző