NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Széchenyi Terv: a Kimeríthetetlen kincsesláda

Már megszokhattuk, hogy kis országunkban a legtöbbet emlegetett dolgokat sűrű, homályos köd vagy rózsaszín felhő takarja. A Széchenyi Tervvel kapcsolatban sincs ez másként.

A propaganda ellenére sokan a reklámszlogenen kívül semmit
sem tudnak róla. A ki, mikor és hogyan pályázhat kérdésekre nem könnyű megtalálni a választ. Így történhet, hogy egy kimeríthetetlen kincseskamra tárt kapujára asszociálnak amint meghallják a bűvös szavakat: Széchenyi Terv. Szombathely városatyái is ezeket a varázsszavakat ismételgetik, ha szembekerülnek a termofor kémények vagy a megoldatlan esővíz-elvezetés problémájával.

Amit kiderítettünk, a Gazdasági Minisztérium a pályázatokat folyamatosan fogadja 2002. október 31-ig, illetve a pályázati keret kimerüléséig. Idén decembertől már a 2002. évi programokra is lehet pályázni, összesen 110 milliárd forint kerül majd szétosztásra, 88 pályázati címszó alatt. November 11-ig 9217 pályázat érkezett a minisztériumba, ebből 5292-t sikerül elbírálni, nyertes 3522 akadt.

A pályázók között többségben vannak a mikro-, kis- és középvállalkozások. Pályázni a vállalkozáserősítő, a regionális gazdaságépítési, az energiatakarékossági és a turizmusfejlesztési program, a lakásprogram, valamint az aktív foglalkoztatáspolitikai célok kategóriákon belül lehet. Az, hogy kik próbálkozhatnak álmaik valóra váltásával, pályázatonként változó.

A Széchenyi Tervvel kapcsolatos információkra legkönnyebben az Internethasználók bukkanhatnak rá a Gazdasági
Minisztérium (www.gm.hu) honlapján. Azok, akik más úton-módon szeretnének pályázati formanyomtatványhoz és útmutatóhoz jutni, Szombathelyen a Nyugat-Pannon Regionális Fejlesztési Rt-t (Kőszegi u.23.) vagy a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamarát (Honvéd tér 2.) kereshetik fel. Információval szolgálhatnak a vállalkozói és a munkaügyi központok is.

Szombathelyen egyébként a Claudius Ipari és Innovációs Park Kft. a Technológiai Inkubátorház és Innovációs Központ tervével nyert éppen most100 millió forintot. A támogatás részét képezi annak a tíz éves fejlesztési tervnek, amelynek célja, hogy az ipari parkok képessé váljanak európai uniós projectek lebonyolítására, menedzselésére. A siker kapcsán tartott sajtótájékoztatót Dr. Cséfalvay Zoltán államtitkár és Nagy
Imre Győző, ügyvezető igazgató. A 2002-ben megvalósuló beruházás közel negyedmillió forintba kerül. Az épületben irodák, műhelyek, tárgyalók és egy 120 fős tolmácsberendezéssel felszerelt konferenciaterem fog működni, három évnél nem régebben alapított kis- és középvállalkozásoknak ad majd otthont. A cél, hogy a vállalkozások ne sufnikban, garázsokban kezdjék meg működésüket, hanem egy olyan kulturált központban, ahol szakmai segítséget is kapnak, s pár év múlva megerősödve hagyják el az inkubátort. Az érdeklődők közül elsőbbséget azok a cégek élveznek, amelyek fejlett technológiákkal dolgoznak.

Dr. Cséfalvay Zoltán államtitkár Vas megyét, mint előnyös helyzetben lévő térséget említette, mivel a sikeres pályázatok 9 százaléka koncentrálódik ide.

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : * l*mp*v*s '56- b*n k*m*nt * d*v*tb*l, d* * t*bb*r*l l*h*t s...
Márciustól emelkednek a parlamenti fizetések, Kövér László járt a legjobban
Nagyadri: *n *r*l*k n*k*, d* * h*zz*sz*l*s**b*l n*m *z j*n l*. ...
A szerdai zűrzavar után minden flottul megy a szombathelyi volt SZTK-nál
miki1950 : *dz*tt v*gy*k, n*m *z *ls*. V*sz*nt *ng*m n*m z*v*r. H*zz* t*r...
Márciustól emelkednek a parlamenti fizetések, Kövér László járt a legjobban
Katka: N*gy*n h*ly*s, m*h*t * t*bb*n*k, *s * k*th*rm*dn*k! ...
Beoltották Áder Jánost, kínai vakcinát kapott
Katka: M*ly*n N*m*ny? *d*z*v*rb*n v*gy! K*rd sz*m*n P*sk*s v*lt p*lg*n ...
Két kocsihely egy lakáshoz és egyebek - Egy rendelet miatt másként kell majd építkezni Szombathelyen