NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

"Bajidőben csak azoktól várhatsz segítséget, akik maguk is bajok között élnek."

Tíz évvel ezelőtt szervezték újjá a Szombathelyi Egyházmegyei Karitászt.

Működésük két megyére: Vasra és Zalára terjed ki, segítő csoportjaik nyolcvannyolc plébánián illetve esperesi kerületben működnek, több mint nyolcszáz önkéntessel dolgoznak.

A szervezetet Tuczainé Régvári Marietta igazgatja: "Nemcsak anyagi gondok miatt keresnek fel bennünket. Egy idős néni például gyakran eljár hozzánk, de pénzt sohasem kért. Lánya meghalt, vője pedig nagy beteg, így az unokáit neki kell gondoznia. Lelki támaszra, beszélgetőpartnerre van szüksége. Mi meghallgatjuk. Nálunk a vigasztalás, ha valaki igényli, vallási alapon is történik. A segítségre szoruló felekezeti hovatartozását azonban sohasem firtatjuk."

A tél mindig nehezebb időszak   
A lelki és az anyagi segítséget kérők aránya: fele-fele. Pénzt azonban csak kevesen kapnak a kezükbe, a karitász inkább élelmet, ruházatot, bútort adományoz: "Van olyan nap, például nyugdíj előtt, amikor negyven-ötvenen is kérnek anyagi segítséget. A tél mindig nehezebb időszak, sok helyen hamar elfogy a tüzelő és kevés a meleg ruha. A többgyermekes családokban az iskolakezdés is krízishelyzet lehet. Mi rendszeresen kirakodóvásárokat rendezünk, ahol az iskolatáskák, füzetek és könyvek között mindenki kedvére, ingyen válogathat."

Családsegítő Szakszolgálatukat tavaly majd háromezren látogatták meg: "Mi sem segítünk vaktában senkinek. Előbb személyesen meggyőződünk arról, hogy valóban rászorult-e, és ha igen, mennyire. Volt idő, amikor a kliensek minden ügyes bajos dolgát mi intéztük el. Mára megváltozott a helyzet. Pénzt ugyan csak pár százalékuk kap, ám akinek gyógyszerre, vagy számlák rendezésére kell, annak segítünk. A befizetést mindenki maga végzi el, természetesen ezt később igazolnia kell, de a kölcsönös bizalom alapvető."

Amikor a patkányok ellepték házaikat
A ’90-es évek elején sok munkanélküli kért tőlük segítséget. A helyzet ’94-95-körül megváltozott. Kevesebb mentális problémával küzdő munkanélküli jött, azonban egyre több lecsúszott, tartósan nehéz körülmények között élő jelentkezett. Köztük sok a roma nemzetiségű: "Őket speciálisan kell támogatni. Mi helyi segítők révén a kisebb falvak cigányságához is eljutunk. Forgács Zója, a kisebbség helyi képviselője, a Karitásszal együttműködve nagyon sokat tesz és tett ezekért a családokért. Ha kell, élelmet visz, vagy munkát keres. Zalában van egy szintén roma nemzetiségű önkéntesünk, Bogdán Vincéné, aki a Bérbaltavár környékén élő, nagyon szegény romákon próbál segíteni. Amikor a patkányok ellepték házaikat, ő szerzett a családoknak irtószert. Nemrég nyolcvan zsák ruhát osztott szét közöttük." A karitász munkatársai tavasszal a cigány önkormányzati vezetőknek tréninget szerveznek, hogy ők is megtanulhassák a pályázatok írásának alapvető technikáit.

A gazdagok közt is van rászoruló
Az alkoholistákat, a játékautomaták és a drog rabjait a Rév Ambulancián és a Hársfa-házban gyógyítják: "Fontos, hogy a bekerüléshez nem szükséges beutaló, sem személyi, sem TAJ szám. Egyedüli feltételünk az önkéntesség. A munkatársak egyébként 30-40 százalékos hatékonysággal dolgoznak." A Hársfa-házban a szenvedélybetegek, valamint pszichiátriai problémákkal küzdő kliensek reszocializációja, utógondozása folyik. 1999-óta 20 főt befogadó nappali, valamint 16 helyet biztosító átmeneti otthont működtetnek: "Egyéni és csoportfoglalkozásokat, terápiás jellegű szabadidős programokat szervezünk. A nappali ellátó részlegben három műhelyben tartunk foglalkozásterápiát, ahol a betegeket kosárfonásra, varrásra, gyertyaöntésre, szövésre és üvegfestésre tanítjuk. Vásárokon aztán maguk árusítják saját termékeiket. Az átmeneti otthonban a gondozottak együtt végzik a háztartási munkákat: mosnak, takarítanak, virágot gondoznak, ha kell, festenek, meszelnek és barkácsolnak. Eddig a hatvan gondozottból huszonegy élete rendeződött."

A magyar társadalom kettészakadt
"A szegényebbek egyre szegényebbek, a gazdagok pedig egyre gazdagabbak lettek. Eltűnt, hiányzik az a stabil középréteg, aki a társadalom bázisát jelentené. Nyugat-Európában ők a legjelentősebb adományozók. Itthon is megfigyelhető, hogy a kispénzű emberek, ha csak egy százas erejéig is, de szívesebben adakoznak mind gazdagabb honfitársaik." Egy-egy kampány során ilyen kis tételekből a két megyében akár másfélmillió is befolyhat.

Vannak középvállalkozók, akik rendszeresen támogatják őket: "Egy pék a megmaradt kenyeret elszállítja hozzánk, egy vállalkozó pedig folyamatosan műanyag táskákkal lát bennünket el." A főtéri butikosok közül akad, aki a szezon végén a megmaradt áruját a Karitász boltnak ajándékozza. Itt aztán csekély összegért eladják, majd a bevételből nehéz sorsú öregeket, betegeket és nagycsaládosokat támogatnak. "A vidéki önkéntes munkatársaink a falvakból burgonyát, babot, zöldséget, hagymát, mákot gyűjtenek, hogy a városi szegények könnyebben átvészelhessék a telet. Az ottani plébániákhoz pedig cserébe ruházatot, bútort, kész élelmiszert juttatunk."

A nagyvállalatokat, hipermarketeket leginkább válsághelyzetben lehet megmozdítani, ilyenkor azonban maximálisan segítőkészek. Így volt lehetséges az, hogy a horvátországi és a kárpátaljai rászorultak, illetve a tiszai árvízkárosultak részére több mint 60 kamionnyi segélyt juttattak el.

Adományozni egyébként szinte mindent lehet. Bármit elfogadnak, ami jó, tiszta állapotba van és használható: ruhát, cipőt, tanszereket, varrógépet, bútort, edényeket.

Akik éltetik
A két megyében 12 főállású munkatársuk van. Kötelező a szociális végzettség. Elvileg nem kötelező a vallásosság, 90 százalékuk mégis hívő katolikus. A munkatársak évente közös imádságokat, háromnapos lelkigyakorlatokat tartanak: "Másképpen ezt a munkát nem lehetne bírni." A fizetésük általában a közalkalmazotti bértábla alatt van, így nem csoda, hogy csak az igazán elhivatottak maradnak közöttük. Mellettük még vagy nyolcszáz önkéntes is dolgozik. Munkatársi hálózatukon keresztül évente 3-4 millió forintot juttatnak el a rászorulókhoz. Plébániákon nyugdíjasok és munkanélküliek gyűjtenek adományokat, zarándoklatokat, jótékonysági koncerteket, kiállításokat szerveznek. Közöttük vannak önkéntes ifjúsági betegápolók is: akik magányos betegeket látogatnak, mosnak, főznek, takarítanak rájuk. Ingyen.

Szombathelyi Egyházmegyei Karitász
9700 Szombathely, Szily János u. 2.
Tel/Fax: (94) 318-560
E-mail: caritas.szombathely@ax.hu
Internet: http://www.caritasszombathely.hu

Szombathelyi Egyházmegyei Caritas Alapítvány (kiemelten közhasznú alapítvány)
9700 Szombathely, Szily János u. 2.
Tel/Fax: (94) 318-560
Adószám: 19247665-1-18
Bankkapcsolat: OTP Vas Megyei Igazgatósága: 1174006 - 20120894

Rév Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat
9700 Szombathely, Wesselényi u. 24
Tel/Fax: (94) 336-946
Fogadóórák: Hétfőtől csütörtökig: 9.00 - 17.00
Pénteken: 9.00 - 13.00

Keresés

Hozzászólások

szemtanú: M*, m*t n*m *ng*d * r*ndk*v*l* j*gr*nd?...
A szombathelyi polgármester szerint több önkormányzati szervezetnél is találtak szabálytalanságokat
shopron: *kk*r b*sz*pt* * v*d*sz :D N*m f*g*k *ly*n*kk*l *gy*tt *r*zn*, *...
Puskával fenyegetőzött a felbőszült vadász: „Kikötöd a kutyát, vagy agyonlőlek!”
shopron: *h*gy * g*cs*jb*n m*gf*r *s j*l *lv*n *z *l*jsz*v*tty* *gy *z *r...
"Nem tesszük a csizmát az asztalra, nem fúrunk olajkutat az Őrségben"
szemtanú: *r*nsz*v*m,f*lt*l*lt*k *s m*r p**cr* *s d*bt*k v*l*m*nny*t.(v*gy...
Az ötből csak négy vakcinát tud nyugodt szívvel ajánlani Zacher Gábor
iszek: T*d*m*s*l v*nn*m. S* *rt*,s* *ll*n* *gys*m t*d*k m*t t*nn*. *szt...
Mit szólna ma húsz fokhoz?