NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Okos Márton meséje

Tiltakozás a romániai falurombolás ellen - gyaloglással. Két bátor erdélyi srác akciója, mellyel felrázták az európai közvéleményt.

1989-ben tank tiport halálra egy kínai tűntetőt, akik a kommunisták rémtetteire akarták felhívni a világ figyelmét. Ezzel egy időben két erdélyi fiatalember is kigondolt valamit...

Miért gyalogolja valaki keresztül fél Európát?
Az erdélyi Kalotaszentkirályról Okos Márton tartott izgalmas élménybeszámolót nemrég a szombathelyi Savaria Szakközépiskolában. Okos 1988-ban menekült át szülőföldjéről Budapestre, miután zaklatni kezdte őt a hírhedt román titkosrendőrség, a Securitate.
Magyarországon élve is felelősnek érezte magát erdélyi honfitársaiért, úgy érezte tennie kell értük valamit.

Európa tudomást szerez az erdélyiek üldöztetéseiről
Amikor egy újságcikkben olvasta, hogy a franciák forradalmuk kétszáz éves évfordulójára készülnek, rádöbbent, hogy itt a lehetőség felhívni Európa figyelmét a kisebbségben lévők sorsára. Elhatározta, gyalog, kenyéren és vízen élve zarándokol el Párizsba, miközben az erdélyi borzalmas állapotokról világosítja fel az embereket. Hivatalos iratokat, vízumot szerzett, mely talán nehezebben ment, mint maga a gyaloglás.
Az eredeti tervtől eltérően (Genfben az ENSZ épülete előtt is tiltakozni szerettek volna, de Svájci vízumot nem kaptak) társával Bécsen keresztül Münchenbe, majd Strassbourgba gyalogoltak, ahol az Európa Tanács Ifjúsági Tanácsának plenáris ülésén is felemelték szavukat a falurombolás ellen. Ezután folytatták útjukat Párizsba, ahol magas rangú államférfiakkal találkoztak volna - ha Okos szerint közbe nem lép a Securitate, amelynek fenyegetéseitől az út során végig tartaniuk kellett. Útjuk mégsem volt hiábavaló, hosszú hetekig cikkezett róluk a nyugati sajtó, az elnyomás elleni küzdelem Európa civilizáltabb felének csodálatát vívta ki.

Küzdelem az elemekkel
A Cum Deo pro Patria et Libertate jelmondatot viselő akció során Okosék tíz hét alatt mintegy 1680 km-t gyalogoltak, ami a 25 kilós hátizsákot tekintve is mintegy 30-40 km-es átlag naponta, megküzdve közben esővel, széllel, az európai bürokrácia útvesztőivel és a mintegy fél tojásnyi, minden lépésnél kínosan hasogató vízhólyaggal. A gyaloglók fejenként négy cipőt amortizáltak le a hosszú út során.
Okos Márton ma kettős állampolgárként a Magyarok Világszövetségének egyik meghatározó munkatársa, Patrubány Miklós jobb keze.

Keresés

Hozzászólások

kotyogós: N*m t*d*m k*m*ly*n v*nn* * p*l*t... *rt*m, h*gy m*t v*z**n*z*l, ...
Podcast péntek Fekete-Győr Andrással, a Momentum miniszterelnök-jelöltjével
Kari: *gy v*n, * 2/3 m*g * h*v**k*t s*t*n *lts*k k*n**v*l/*r*ssz*l. * ...
Beoltották Áder Jánost, kínai vakcinát kapott
Kari: F*nt*s v*lt*z*s v*sz*nt * m*g*n*t*k l*t*s*t*sn*k * dr*szt*k*s m*...
Két kocsihely egy lakáshoz és egyebek - Egy rendelet miatt másként kell majd építkezni Szombathelyen
miki1950 : * l*mp*v*s '56- b*n k*m*nt * d*v*tb*l, d* * t*bb*r*l l*h*t s...
Márciustól emelkednek a parlamenti fizetések, Kövér László járt a legjobban
Nagyadri: *n *r*l*k n*k*, d* * h*zz*sz*l*s**b*l n*m *z j*n l*. ...
A szerdai zűrzavar után minden flottul megy a szombathelyi volt SZTK-nál