NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Eltűnik, mint drótszamár a ködben

Szombathelyen négy éve még a legnépszerűbb elfoglaltságok közé számított tolvaj-körökben a kerékpárlopás.

Ki az áldozat?
Vegyük csak sorra! A megyeszékhely utcáin könnyen rátalálunk a potenciális áldozatra. Hogy ki ő? Bárki aki a két percre magára hagyott kerékpárját elfelejti lebetonozni. Dicséretre méltó, ha valaki sodronyzárral igyekszik elmozdíthatatlannak látszó tárgyhoz bilincselni bringáját, de a csípőfogóval szemben így is védtelen marad. A számzár pedig mosolyra készteti a tolvajt, akit csak a lezáratlan kerékpár tud még jobban felvidítani. A biciklitolvajok többsége válogatós, de néhányan a múzeumi darabok, ócskaságok elkötésétől sem riadnak vissza.

De ki a tolvaj?
Abban mindenki egyetért, hogy a kerékpárlopás nem túl intellektuális bűncselekmény. Nem kell hozzá robbanószerkezetet barkácsolni, terveket készíteni, bonyolult szerszámok használatát megtanulni. Voltaképpen még a józan paraszti észre sincs sok szükség a művelethez. Az elkövetői kör ennek megfelelően széles, tagjai nagyobb számban az idősebb korosztályból kerülnek ki. A fiatalabbak közül elsősorban a bűnöző családok bűnöző gyermekei választják kereset-kiegészítésként ezt a tevékenységet. A 21. század lótolvajai többnyire magányos farkasként járják az utcákat, s nem ritkán más városok kerékpártolvajai is megjelennek nálunk egy-egy portyára.

Áldozat és tolvaj könnyen egymásra talál.
Hol és mikor? Szinte mindegy. A városban nincsenek preferált helyek, de tény, hogy nappal több kerékpárnak kél lába, mint éjszaka. Szemtanú általában nincs. Pontosabban mindenki igyekszik semmit sem látni. Egy templom elől éppúgy eltűnhet a bicikli, mint a közért elől, a pincerekeszből, a lépcsőház tizedik emeletéről vagy a kocsma elől. Akadt már több olyan bejelentett kerékpárlopás is, amikor a sértett illuminált ivócimborája tolta haza tévedésből a járgányt, a sajátját viszont ottfelejtette az italbolt falának támasztva. Az esetek egy részében másnap kiderült a tévedés, de volt aki csak napokkal később, a rendőrségi intézkedés során jött rá, hogy nem a saját biciklijén közlekedik. Sajnos a bűncselekmények nagy része nem ilyen ártatlan tévedés. A rendőrkapitányság ez év elején is leleplezett egy olyan személyt, aki több mint ötven kerékpárt tulajdonított el. A tavalyi év legnagyobb ilyen jellegű fogása egy oladi fiatalokból álló banda leleplezése volt.

No de mi a sorsa az elkötött bicajnak?
Számolnunk kell a leggyakoribb elkövető-fajtával, a notórius visszaesővel, aki abból él, hogy néhány ezer forintért vagy egy-két fröccsért eladja a könnyen jött jószágot. Mások saját célra lopnak alkatrészeket vagy megrendelésre dolgoznak. A fiatalabbak néha keresztbe szerelik az alkatrészeket vagy átfestik a vázat, de mivel ez fáradtsággal jár és ügyességet is igényel egyre kevésbé jellemző. Az új tulajdonosok sokszor tisztában vannak azzal, hogy lopott kerékpárt vásárolnak, azaz orgazdaságot követnek el.

Az utolsó kérdés talán mindennél jobban izgatja a károsultak fantáziáját. Megkerülnek valaha ezek a járgányok? A kerékpárok viszonylag nagy értéket képviselnek, mindenkit szíven üt, ha 40-50 ezer forintos járművének csak a hűlt helyét találja. A rendőrség az esetek 30 százalékában tudja felderíteni az elkövetőket. Egyre gyakoribb, hogy a sértett felismeri az utcán régi, ellopott biciklijét. Az ilyen esetekben a rendőrség könnyen felgöngyölíti a szálakat, előbb vagy utóbb előkerül az elkövető is. Sok eltűnt kerékpárra a járőrök bukkannak rá, amikor az igazoltatások során a járgányokat is ellenőrzik. A rendőri munkának része a régi ismerősök figyelemmel kísérése is. Az előkerült kerékpárokat szám vagy egyedi tulajdonság alapján próbálják meg azonosítani, majd visszajuttatják a tulajdonosoknak. A gazdátlanul maradtak talált tárgyként az önkormányzathoz kerülnek, ahol értékesítik őket. Idén két teherautónyi kerékpár került már a talált tárgyak osztályára.

Mi a tolvajok büntetetése?
A leleplezett elkövetőket a bíróság szabadságvesztéssel és pénzbüntetéssel sújthatja, illetve közmunkára ítélheti őket. Ezek közül leggyakoribb a pénzbüntetés. A kerékpártolvajokkal kapcsolatban nem bizonyul szőrös szívűnek az igazságszolgáltatás. Sok elkövető, akinek "csupán" egy-két kerékpár elkötése szárad a lelkén megússza 20-30 ezer forintos pénzbüntetéssel. A visszaeső bűnözők már tisztában vannak vele, hogy mi történik a büntetőeljárás során, s korántsem riadnak vissza az újabb lopásoktól.

Őrzött kerékpártárolót!
A megelőzés érdekében a négy évvel ezelőtti városi kerékpárlopási csúcsot követően Szombathely rendőrkapitánysága beszerzett egy jelölőkészüléket. A gép egyedi számot ütött a vázba, amelynek alapján azonosíthatóvá vált a kerékpár. Minderről már csak múlt időben beszélhetünk, hiszen a kampányszerűen induló kezdeményezésnek a gép gyakori meghibásodása és a személyi feltételek hiánya véget vetett. A rendőrkapitányság egyik munkatársa szerint a továbbiakban a megelőzés egyetlen szóba jöhető formája az őrzött kerékpártárolók fénykorának felelevenítése lehetne. Az emberek többségének valószínűleg megérne tíz vagy húsz forintot, hogy biztonságban tudhassa járművét. A tárolók kialakítása azonban nem a rendőrség, hanem a város önkormányzatának és a különböző intézményeknek a feladata lenne.

Keresés

Hozzászólások

Rőzsike : P*nt *ll*nk*z*l*g. K*n* n*m n*gy*n *ltj* s*j*t v*kc*n*j*v*l * l*...
Az ötből csak négy vakcinát tud nyugodt szívvel ajánlani Zacher Gábor
kovacs_ugynok: *z*rt, * f*d*sz*s k*rm*nym*gh*z*tt h*tt*r*b*n l*th*t* SZTK *p*l*...
Harangozó: A szervezés sem volt tökéletes, de az emberek is fegyelmezetlenek
kovacs_ugynok: -20°C-h*z? B*f*gyn* * s*gg*d... :P...
Mit szólna ma húsz fokhoz?
kovacs_ugynok: *z * t*rt*n*t *ll*t*l*g j*v*l t*lny*l*k *z*n *z *s*t*n. * "v...
Puskával fenyegetőzött a felbőszült vadász: „Kikötöd a kutyát, vagy agyonlőlek!”
shopron: *z *rs*gb* *p*r k*ll! * h*ly**k t*ls*g*s*n k*rl*t*lt*k, h*gy *zt...
"Nem tesszük a csizmát az asztalra, nem fúrunk olajkutat az Őrségben"