NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

"Mutasd a poggyászod, s megmondom ki vagy"

A terrortámadások óta az amerikaiak többsége most ül először repülőre. A reptereken bevezetett ...

Aki mostanában készül a Washington környéki három fő reptér valamelyikén felszállni, annak szokatlan óvintézkedésekkel kell szembesülnie. Először is egy robbanószerkezetek kiszűrésére szolgáló berendezésen vezetik keresztül, majd speciálisan kiképzett alakulatok vizsgálják át csomagjait, kiválogatva minden, potenciális fegyverként használható tárgyat. Még az ártalmatlannak tűnő ásványvizes palackokat sem engedik felvinni a fedélzetre, mi több: a rokonoknak és ismerősöknek szánt, gondosan becsomagolt ajándékokat is felbontják, veszélyes eszközök után kutatva.

Hivatalos felmérések szerint azonban a Dulles és a Baltimore-Washington nemzetközi, illetve a Reagan nemzeti repülőtereken az óvintézkedések mindenféle rendszerességet nélkülöznek -   a szigorú megszorítások ellenére is. A Southwest Airlines alkalmazottai állítólag csak minden tizedik utas csomagját ellenőrzik, míg a Northwest dolgozóinak esetében az is megtörtént, hogy órákon keresztül egyetlen poggyászt sem vizsgáltak át.

Egy alkalommal megkértek egy utazni készülő hölgyet, hogy szabaduljon meg üdítős üvegétől. Míg az ellenőrök vele foglalkoztak, egy férfit minden további nélkül átengedtek az ellenőrzési ponton, hogy az éppen megérkező fiát üdvözölhesse. Vele együtt azonban két másik utas is könnyedén átjutott anélkül, hogy bárki megkérte volna őket jegyük felmutatására. A kedden a Dulles reptéren az előzetesen ellenőrzött utazótáskáknak mindössze 13 százalékán alkalmazták a bomba-azonosító szerkezetet, és nem egy esetben láttak tétlenül álldogáló, a bőröndökre ügyet sem vető ellenőrt.

A biztonsági intézkedések ráadásul mindenhol különbözőek, mivel a légitársaságok egymástól teljesen függetlenül alakították át beléptető rendszereiket. Bush elnök hétfőn új szabályok bevezetésével bízta meg a légiközlekedés lebonyolítóit, véget akarván vetni a káosznak.

Noha évről évre a hálaadás és a karácsony közötti periódusban kaszálják a legnagyobbat az utazási irodák és a légitársaságok, a támadások óta Amerikában a gazdaság ütemével együtt hatalmasat zuhant a repülőterek forgalma is, több mint 2,6 billió dollár kárt okozva ezzel az érdekelteknek. A társaságok eleinte a viteldíjak csökkentésével próbálták visszacsalogatni ügyfeleiket, az ünnepek közeledtével pedig arra számítanak, hogy a barátok és a távoli rokonok meglátogatása céljából ismét sokan fordulnak majd hozzájuk. A Légiközlekedési Vállalatok Szövetsége mindazonáltal még így is 15-20 százalékos forgalomkieséssel számol.

Az utóbbi két napban a Dulls és a BWI kapuin keresztül szinte özönlöttek az utasok, a szokásosnál jóval súlyosabb poggyászokkal, ám annál gördülékenyebb ellenőrzéssel. A Temple Hills-i Tony Kellynek és feleségének mindössze hat percet kellett várnia az ellenőrzési procedúrára, mielőtt elindultak volna Phoenixbe. Maga a vizsgálat még feleannyi ideig sem tartott: három perc alatt lefigyelték őket a fémdetektorral, tüzetesen megnézték a kézipoggyászukat, és már indulhattak is - noha volt még két órájuk a felszállásig. Ők maguk is meglepődtek a gyorsaságon: "végeláthatatlan sorokra és szokatlanul részletes átvizsgálásra számítottunk, lévén hogy itt van a nyakunkon a hálaadás. Mégis simán és könnyedén ment minden, egyáltalán nem kellett aggódnunk a várakozás miatt."

Persze voltak olyan helyek is, mint például a Dulles, ahol egészen másképp alakult a helyzet: olyan hosszú sor alakult ki a beléptető rendszer előtt, hogy egyesek még azt sem látták, hol kezdődik az. A vélemények hasonlóképpen megoszlottak: volt, aki egyszerűen nevetségesnek tartotta a szöszmötölős átengedést, míg mások szerint a szeptemberi események tükrében ez a helyes eljárás, a szükséges rossz, amin át kell esnie mindenkinek. Ez persze könnyen szülhet kellemetlen szituációkat, mint ahogy azt történt Sherry Cottle esetében. Nála kilenc, arany csillagocskákkal feldíszített aprócska csomagot találtak, pengékkel felvágták mindegyiket, majd átnézésük után a lehető legrondább ragasztószalaggal illesztették vissza a felhasított részeket.

A BWI eközben kiagyalt egy olyan szórakoztatási formát, amellyel a sorban türelmetlenül várakozók rosszkedvét próbálják elsimítani: mutatványosokat öltöztettek be pulykának vagy éppen bűvésznek, hogy beszélgessenek a készülődő utasokkal. Korábban már 2000 dollárt költöttek Cher, Austin Powers és Madonna hasonmásaira, hogy felcsigázzák velük a tömegeket - a tapasztalatok szerint azonban az emberek inkább utazni szeretnének...

Keresés

Hozzászólások

szemtanú: M*, m*t n*m *ng*d * r*ndk*v*l* j*gr*nd?...
A szombathelyi polgármester szerint több önkormányzati szervezetnél is találtak szabálytalanságokat
shopron: *kk*r b*sz*pt* * v*d*sz :D N*m f*g*k *ly*n*kk*l *gy*tt *r*zn*, *...
Puskával fenyegetőzött a felbőszült vadász: „Kikötöd a kutyát, vagy agyonlőlek!”
shopron: *h*gy * g*cs*jb*n m*gf*r *s j*l *lv*n *z *l*jsz*v*tty* *gy *z *r...
"Nem tesszük a csizmát az asztalra, nem fúrunk olajkutat az Őrségben"
szemtanú: *r*nsz*v*m,f*lt*l*lt*k *s m*r p**cr* *s d*bt*k v*l*m*nny*t.(v*gy...
Az ötből csak négy vakcinát tud nyugodt szívvel ajánlani Zacher Gábor
iszek: T*d*m*s*l v*nn*m. S* *rt*,s* *ll*n* *gys*m t*d*k m*t t*nn*. *szt...
Mit szólna ma húsz fokhoz?