NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Karácsonykor mégsem megyünk multiplexbe

Hiába harangozták be, decemberben mégsem nyílik meg a Plaza Szombathelyen.

A napokban hivatalosan is bejelentették, amit eddig a szombathelyiek már rég sejtettek: késik a Savaria Plaza átadása. A sajtóban is megjelent hírekkel ellentétben azonban a csúsztatott átadásának oka valószínűleg nem a kivitelező hanyag munkája. Kiszivárogtatott hírek szerint a kivitelező december elejére teljesíti szerződésben vállalt kötelezettségét, vagyis akkor lesz az épület szerkezetkész. Ez természetesen magába foglalja az épület mellett a könyék (járdák, füves területek) rendbetételét is.

Akkor mi lehet az oka a csúszásnak?  Először is a késve, kapkodva igényelt építési engedélyek, a különböző telek-problémák megoldásának elhúzódása, és a nehézkes bürokrácia miatt jelentős csúszással indulhattak csak meg az építkezések. A beruházó pedig építési engedélyek hiányában nem akart nekilátni a munkának, hiszen akár 50 millió forintrdexing optiohették volna. (A jogszabályok szerint légköbméterenként állapítják meg a büntetés értékét, egy ekkora épületnél ez körülbelül a fenti összeget jelentené.) Súlyos fennakadásokat okozott az építkezésnél a Plaza helyén lévő  autószalon átköltöztetése is. Ez körülbelül két hónapnyi csúszást jelentett. 

A csúszás igazi oka azonban valójában az lehet, hogy a beruházó Plaza Centers rövid időn belül sok bevásárlóközpont építésébe kezdett bele. (A szombathelyi mellett Zalaegerszegen és Szolnokon, valamint két lengyelországi helyszínen folynak munkálatok.) Ezeknek az üzletközpontoknak a felszerelésére a cégnek nincs megfelelő háttérkapacitása. A különböző üzlethelyiségek, játéktermek, vagy a mozi műszaki-technikai beszereléséhez ugyanis komoly munkaerő, és sok idő kell. Így hát kényszerűségből a szombathelyi bevásárlóközpont átadását februárra tették át.

Egy biztos, a sorozatos csúszások miatt a befektető jelentős, akár több tízmillió forintos bevételtől esik így el, hiszen a novemberi-decemberi időszak a kereskedelem legforgalmasabb, legtöbb pénzt hozó időszaka. Marad a januári-februári nyitás, ami üzletileg sokkal rosszabb. Még jó, hogy az ismeretlen graffiti készítő nem írt dátumot, amikor ezzel a mondattal díszítette az épülő Plaza oldalát: "Itt épül Szombathely első állatkertje."

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : * l*mp*v*s '56- b*n k*m*nt * d*v*tb*l, d* * t*bb*r*l l*h*t s...
Márciustól emelkednek a parlamenti fizetések, Kövér László járt a legjobban
Nagyadri: *n *r*l*k n*k*, d* * h*zz*sz*l*s**b*l n*m *z j*n l*. ...
A szerdai zűrzavar után minden flottul megy a szombathelyi volt SZTK-nál
miki1950 : *dz*tt v*gy*k, n*m *z *ls*. V*sz*nt *ng*m n*m z*v*r. H*zz* t*r...
Márciustól emelkednek a parlamenti fizetések, Kövér László járt a legjobban
Katka: N*gy*n h*ly*s, m*h*t * t*bb*n*k, *s * k*th*rm*dn*k! ...
Beoltották Áder Jánost, kínai vakcinát kapott
Katka: M*ly*n N*m*ny? *d*z*v*rb*n v*gy! K*rd sz*m*n P*sk*s v*lt p*lg*n ...
Két kocsihely egy lakáshoz és egyebek - Egy rendelet miatt másként kell majd építkezni Szombathelyen