NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Még kér a nép

Ismét megadatott a nagy lehetőség Szombathely lakosságának. Az évi kötelező közmeghallgatás során bárki a városvezetőség elé járulhatott ügyes-bajos dolgaival.

A lehetőséggel éltek is páran, bár a számukra oly fontos, megoldásra váró problémák tárgyalása gyakran csapott át humoros szójátékba.

Családias hangulatban
Polgármesterünk a közvetlen demokrácia legmeghittebb formájának nevezte a közmeghallgatást, ami valóban nagyon családias hangulatban telt. Akárcsak egy magára valamit is adó családapa a vasárnapi ebédnél, úgy a város vezető emberei is betartották a húsz perc késést. Biztos, ami biztos dr. Szabó Gábor köszöntőjében arra is felhívta a "köz" figyelmét, hogy a testület dicséretet is elfogad, nemcsak kritikát.

Jön a víz!
Az amúgy kevés érdeklődő el is sorolta problémáját, dicséretekkel alig fűszerezve. Kiderült, hogy a város több pontján is keserű napokat okoz a megoldatlan esővíz-elvezetés. Egy-egy kiadós zápor után két dolgot tehetnek a lakók: felhúzzák a gumicsizmát és tárcsázzák a tűzoltóságot. Szerencsére az önkormányzat náluk többre hivatott, s az elhangzott ígéretek szerint hamarosan a tettek mezejére lép. Az utak és a járdák állapota szintén hagy maga után kivetnivalót a panaszosok szerint.

Kié a kórház?
Az orvosi kamara tagjai Szombathely önkormányzatának a kórház ügyeiben való szerepvállalását szerették volna végleg tisztázni. Itt-ott a hivatalos papírok fejlécein már a város és a megye közös intézményeként van feltüntetve a kórház, ám más változást hiába is keresnénk. A kérdésre kapott válaszok szerint a megyei közgyűlés úgy hozta meg döntését a névhasználat, s az együttműködés terén, hogy nem várta meg a városi közgyűlés jóváhagyását. Ennek értelmében az eddigi, formai változtatások is érvénytelenek. A város szívesen kötne együttműködési szerződést a megye vezetése alatt csődközeli helyzetbe jutott kórház érdekeit szem előtt tartva, de csak nevet és pénzt, jogok nélkül nem adunk - hangzott el a közmeghallgatáson.

A Szalézi templom szomszédságában épülő Plaza is aggodalommal tölti el az embereket. Nehezen tudják elképzelni, hogy az istentisztelet hangjainak ezentúl egy szórakoztatóközpont zajaival kell keverednie. A templomot védelmezők megnyugtatására a városvezetők a lakások előtt felépülő játszótér, a felújított járdák és a jobb parkolási lehetőség képét igyekeztek lefesteni.

Műanyaggyár - engedély nélkül
Az önkormányzat hatáskörén felülemelkedő problémák is szóba kerültek az este folyamán. Egy engedély nélkül működő olasz tulajdonú műanyag-feldolgozó vállalkozás a környezetében élők egészségét teszi kockára. A károkozást az ÁNTSZ hivatalosan is elismerte.

Az ügy állítólag hamarosan újra napirendre kerül, bár ellentmondásnak tűnik a sok erőfeszítés. Miért kell egy olyan cég működését felülbírálni, amely ki sem nyithatná kapuit? Ha egy szakhatóság egyik percről a másikra elzárathatta a melegvizet az egycsatornás gyűjtőrendszerű kéményekkel rendelkező házakban, akkor miért nem létezik olyan szerv, amely bezárathatná az érintett üzemet? - merült fel a kérdés mind a lakosság, mind a képviselőtestület soraiban.

A kémények még mindig sokakat nyugtalanítanak
S ezzel már utaltunk is egy másik, újra és újra felmerülő problémára. Az életveszélyes termofor kémények körüli vita ezt a fórumot sem kerülhette el. A képviselőtestület által lerágott csontként kezelt kérdés még mindig több ezer embert nyugtalanít a városban. Az önkormányzat a kémények rendbehozatalát 30 százalékban támogatja, ám többet nem tud tenni. A kormány intézkedésére országszerte várnak hasonló gondokkal küszködő emberek.

Ha az egyik felszólaló jókívánsága vagy átka (nevezzük, ahogy akarjuk) meghallgatásra talál, akkor a felmerülő gondok megoldása elől dr. Szabó Gábor nem menekülhet: "Addig legyen a Szabó úr polgármester, amíg ezek a problémák meg nem oldódnak."

Keresés

Hozzászólások

kotyogós: N*m t*d*m k*m*ly*n v*nn* * p*l*t... *rt*m, h*gy m*t v*z**n*z*l, ...
Podcast péntek Fekete-Győr Andrással, a Momentum miniszterelnök-jelöltjével
Kari: *gy v*n, * 2/3 m*g * h*v**k*t s*t*n *lts*k k*n**v*l/*r*ssz*l. * ...
Beoltották Áder Jánost, kínai vakcinát kapott
Kari: F*nt*s v*lt*z*s v*sz*nt * m*g*n*t*k l*t*s*t*sn*k * dr*szt*k*s m*...
Két kocsihely egy lakáshoz és egyebek - Egy rendelet miatt másként kell majd építkezni Szombathelyen
miki1950 : * l*mp*v*s '56- b*n k*m*nt * d*v*tb*l, d* * t*bb*r*l l*h*t s...
Márciustól emelkednek a parlamenti fizetések, Kövér László járt a legjobban
Nagyadri: *n *r*l*k n*k*, d* * h*zz*sz*l*s**b*l n*m *z j*n l*. ...
A szerdai zűrzavar után minden flottul megy a szombathelyi volt SZTK-nál