NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

A terrorista teknős

Horror-animal show, kizárólag erős idegzetűeknek!Lélegzetelállító varieté a természet terminátoraival!

A hüllő és a hüledezés
Rács mögött a KrokiA hüllő-show ősi, és meglehetősen bizarr műfaj. A szórakoztatóipar kezdetleges formája, amelyben a néző gyomrát egzotikus szörnyűségekkel mozgatják meg. (Szörnyű az, ami ismeretlen, és ettől egyben félelmetes is.) Manapság a polgár már túlontúl civilizált lett ahhoz, hogy törpéken és testi nyomoroncokon mulasson, arra viszont még igényt tart, hogy ketrecbe zárt egzotikus vadállatok láttán hüledezzen. Tudom, a természettudományos kíváncsiság, és az ismeretszerzés vágya is határtalan...

Mellékhatások tekintetében
A hüllők és egzotikus rovarok jótékony hatása közismert: a kígyó minél hosszabb, annál nagyobbat lehet sikítani, ez pedig oldja a stresszt. A pók minél szőrösebb annál magas az adrenalin-szint, ettől pedig jóleső a rémület. Ráadásul egy ilyen terrárium-show terápiás kezelésnek is felfogható: hiszen mikor adatik meg egy hüllőiszonyban szenvedőnek, hogy élőben szembesüljön félelme tárgyával...

A terrorista teknősről
A bizniszt üzemeltető jó szaki nem pusztán találomra, a még ki nem pusztult fajok közül válogat, hanem szigorú tematikát épít. Ha hal, legyen bizarr és egzotikus, ha hüllő, legyen nagy és rémisztő. A nyersanyagot üvegfalak mögé zárja, falára ismertetőnek álcázott szórakoztató irományokat ragaszt. (Gondolván azokra a hidegvérű sétálókra, akiket a vadak puszta látványa már nem elégít ki.) Itt van mindjárt a teknős-terminátor, rajta a bélyeg: "Ehhez az ormótlan papagájcsőrhöz még bűnözőábrázat is társul, amely tükröződik teknősünk lelkivilágában is." Ha csak úgy, magában néznéd: a csöppnyi sivárság kellős közepén, az üveg-ketrecben mindössze egy kövületszerű lényt látnál, aki szilárd pont híján kétségbeesetten kapálódzik. Ennyit a költészet erejéről.

Terepgyakorlat
"Bazi ez mekkora!" Na ne má, ez nem is él..." - tanakodik mellettem két napközis. "Fúj, de undorító." - sikít a közeledő szöszke. A párbeszéd alanya a vasrács közepén meditál, egy hordó méretű kakaós csiga: maga a kockás piton. A felirat szerint ő egy szörnyeteg, akinek kedvenc csemegéje az emberhús.
A napközi ujjong, a következő vasrács mögött a krokodil megmozdul. Hűsölni tér, két krokodil-lépés, és máris a műanyag lavórban ázik. "De édes"- gügyög neki egy csöppség, miközben rózsaszín ujjacskáját próbálja átpréselni a vashálón. Ám a tanerő rémülten ráüvölt: "Normális vagy? Ez nem Barbi-baba, amit csak úgy megsimogathatsz! Ha nem tudsz viselkedni, kizavarlak."
Nagy puffanás, a tanerő összerezzen, a fiúk után néz: a zajt kivételesen nem ők okozták. Csak egy embergyerek-méretű varánusz változtatott helyet. Eddig a vasrács tetején, a melegítőlámpába kapaszkodva csüngött, most meggondolta magát és leesett.

Házibarátok
Mellette "Bubu" - a fejletlenebb országokban háziállatként tartott ősgyík - más néven iguána is felébred a zajra. Csalódik, nem a vasrácstól szabadul, hiszen még javában tart a munkaidő. Most szörnyet alakít. Egyébként szelíd jószág, ő a terrarista-felvigyázó kedvence. Ketrecén ez nemigen látszik, alig nagyobb, mint ő maga.
Szomszédja, az erdei óriáskígyó sem járt sokkal jobban. Néha, ha erős idegzetű látogatók jönnek, akkor vele barátkoznak, most azonban senki sem akar hüllőt simogatni. Ő a vándorcirkusz bohóca: társaival ellentétben nem döglik, hanem mint rendesen kell: csúszik-mászik. Most éppen az akvárium ajtaját szimatolja, szabadulást keresve kúszik felfelé az üvegen.

Fújj, ez undorító - másodszor
A többi heverésző kígyótársnak még ekkora helye sincs, azonban üvegketrecük komfortosabb, pikánsan illusztrált. A királykobra például valami kőszerű izén álldogál, mögötte pedig Egyiptomot idéző háttér díszeleg. Ettől érzi magát otthon...
A gyermeksereg közben a sárga tigrispiton előtt cövekel. A tanerő magyaráz: "Ilyenek szoktak lenni a filmekben is. Tudjátok, amit a sztriptízesek maguk köré tekernek." "Fújj, ez undorító". Milyen sárga! - jön hátulról a válasz. "Én, amikor egyszer apukámmal cirkuszban voltam, pont ilyet simogattam." - mondja a másik. "Nekem az apukám haverjának a haverja tart ilyeneket, ígérte, hogy majd én is megnézhetem őket. Van neki vagy húsz." - kontráz a harmadik. Ennyiben maradtak.

Csótány és siklóvásár
A bejáratnál a gondnok-terrarista köveket, hörcsögöket, egereket, patkányokat és belépőjegyet árul. Van itt még erdei kígyó: 15. 000 ft/ db-ért, és bütykös csótány: 300-ért. A terrarista most nincs beszédes kedvében. Állatok iránti érdeklődésem így hamar lelohad.
A vándor-show társulata kecskeméti, most épp Szolnokról érkeztek. Teherautóval járják az országot. Az utazgatást állítólag mindenki remekül tűri. Azt állatok egy része különben is szelíd. Néhány példány azonban valóban veszélyes, ezeket nem ildomos kézzel érinteni: ilyenek például az aligátor-félék. Az óriás piton méretével ellentétben könnyen kezelhető jószág, cipelésével nincs nagy gond. A hatalmas fenevadnak egyszerűen beleteszik a fejét egy kartondobozba, és ő szépen belekúszik. Aztán a következő állomáson kiveszik a fejét, és visszakúszik a ketrecébe.
Csodálatos az ember, ahogy a reá bízott világgal bánni tud....

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : * l*mp*v*s '56- b*n k*m*nt * d*v*tb*l, d* * t*bb*r*l l*h*t s...
Márciustól emelkednek a parlamenti fizetések, Kövér László járt a legjobban
Nagyadri: *n *r*l*k n*k*, d* * h*zz*sz*l*s**b*l n*m *z j*n l*. ...
A szerdai zűrzavar után minden flottul megy a szombathelyi volt SZTK-nál
miki1950 : *dz*tt v*gy*k, n*m *z *ls*. V*sz*nt *ng*m n*m z*v*r. H*zz* t*r...
Márciustól emelkednek a parlamenti fizetések, Kövér László járt a legjobban
Katka: N*gy*n h*ly*s, m*h*t * t*bb*n*k, *s * k*th*rm*dn*k! ...
Beoltották Áder Jánost, kínai vakcinát kapott
Katka: M*ly*n N*m*ny? *d*z*v*rb*n v*gy! K*rd sz*m*n P*sk*s v*lt p*lg*n ...
Két kocsihely egy lakáshoz és egyebek - Egy rendelet miatt másként kell majd építkezni Szombathelyen