NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Munkát is kereshet a neten!

Az országban elsőként a Vas Megyei Munkaügyi Központ bevezette az internetes munkaközvetítést.

A Vas Megyei Munkaügyi Központ weblapjának segítségével a munkavállalók válogathatnak az állásajánlatok között, a Munkaügyi Kirendeltségek és a cégek pedig kiajánlhatják üres álláshelyeiket a munkanélküliek számára. A szolgáltatás ingyenes.
A projekt egyik legnagyobb előnye az, hogy segítségével kialakítható a kapcsolat az uniós közvetítői rendszerekkel - értékelte cége fejlesztését dr. Kovács Péter, a munkaügyi hivatal igazgatóhelyettese. Az Európai Unió tagállamai között ugyanis működik az úgynevezett EURES rendszer, amelynek segítségével a tagországok egymás között kicserélik álláshirdetéseiket.
Bár a szombathelyi hálózat még fejlesztés alatt áll, pár hónapos működése eredményesnek bizonyult. A kezdeményezésnek követője is akadt, hiszen a Hajdú Megyei Munkaügyi Központ - vasi mintára - munkaközvetítéssel bővítette honlapja kínálatát.

Szombathelyen egy informatív, de mégis gyors rendszer kialakítása volt a cél. Ezért - ahogy a hivatal szakemberei mondják - honlapjuk nem "cicomás" - inkább a könnyen kezelhetőséget és gyorsaságot tartották szem előtt. A weblapon számos információ található. Megismerhetjük az egyes szolgáltatási és támogatási formákat, az 1991-től létrejövő jelentősebb munkaügyi információkat, törvényeket és jogszabályokat is.

A vasi cégek és a Munkaügyi Kirendeltségek egy kód segítségével ajánlhatják ki megüresedett, vagy új álláshelyeiket. A munkanélküliek bárhonnét csatlakozhatnak a www.vasmmk.hu weblaphoz, de csak az arra kijelölt helyeken jelentkezhetnek be a rendszerbe. A Munkaügyi Kirendeltségek és a Teleházak munkatársai segítik a leendő munkavállalókat abban, hogy az Internet segítségével megpályázhassanak egy - egy állást.

Egyének is hirdethetik magukat a honlapon. Az ingyenes szolgáltatás segítségével beszámolhatnak eddigi munkáikról, iskolai végzettségükről, szaktudásukról, és leírhatják, hogy milyen munkát vállalnának el szívesen.
Az osztrák - magyar ingázó munkavállalók helyzetét is segíti, elhelyezkedési esélyeit is növeli a hálózat. A Burgenlandi Munkaügyi Központ és a Vas Megyei Munkaügyi hivatal szakemberi között folyamatos az adatcsere. Németül tudó, Ausztriában munkát vállalni szándékozó magánemberek is feladhatják német nyelvű hirdetéseiket, melyek eljutnak az osztrák munkaügyi hivatalok munkatársaihoz, és így az egyes érintett osztrák cégekhez is.

A rendszer legnagyobb előnye az, hogy nem kell azért órákat utazni, hosszú, fáradságos, hivatali tortúrákat kiállni egy munkanélkülinek, hogy állást keressen magának, vagy, hogy feladja hirdetését. Otthon ülve, a karosszékéből is kiválaszthatja a neki tetsző munkát, vagy megfogalmazhatja saját, egyéni ajánlatát. Majd ennek segítségével megkeresheti a hozzá legközelebb eső Teleházat vagy Kirendeltséget és kérheti az ott dolgozó szakemberek segítségét. Ezek után meglévő kódja segítségével bárhonnét visszakeresheti, azt, hogy hogyan bírálták el pályázatát, illetve, hogy érkezett - e válasz feladott hirdetésére.

A Vas megyei hivatal szakemberei jelenleg azon dolgoznak, hogy az induló képzéseikre és tanfolyamaikra is lehessen jelentkezni az Internet segítségével.

Keresés

Hozzászólások

szemtanú: M*, m*t n*m *ng*d * r*ndk*v*l* j*gr*nd?...
A szombathelyi polgármester szerint több önkormányzati szervezetnél is találtak szabálytalanságokat
shopron: *kk*r b*sz*pt* * v*d*sz :D N*m f*g*k *ly*n*kk*l *gy*tt *r*zn*, *...
Puskával fenyegetőzött a felbőszült vadász: „Kikötöd a kutyát, vagy agyonlőlek!”
shopron: *h*gy * g*cs*jb*n m*gf*r *s j*l *lv*n *z *l*jsz*v*tty* *gy *z *r...
"Nem tesszük a csizmát az asztalra, nem fúrunk olajkutat az Őrségben"
szemtanú: *r*nsz*v*m,f*lt*l*lt*k *s m*r p**cr* *s d*bt*k v*l*m*nny*t.(v*gy...
Az ötből csak négy vakcinát tud nyugodt szívvel ajánlani Zacher Gábor
iszek: T*d*m*s*l v*nn*m. S* *rt*,s* *ll*n* *gys*m t*d*k m*t t*nn*. *szt...
Mit szólna ma húsz fokhoz?