NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Újabb légikatasztrófa New Yorkban

Az American Airlines egyik repülőgépe ma reggel, alig hogy elhagyta a Kennedy repülőtér felszállópályáját, lezuhant New York kertvárosára.

Az Airbus A-300as típusú, Santo Domingóba készülő utasszállító gép fedélzetén 246 utas és a 9 fős személyzet tartózkodott, amikor amerikai idő szerint 9:17-kor, mindössze két perccel a felszállás után a földbe csapódott. Túlélőket mindezidáig nem találtak, arról pedig nem szólnak a jelentések, megsérült-e valaki a becsapódás környékén.

Pontosan két hónap és egy nap telt el a World Trade Center elleni repülőgépes terrortámadás óta, így sajnos már akaratlanul is gyanakvóak az amerikaiak. Kormányzati tájékoztatás szerint azonnal hozzáláttak a katasztrófa kivizsgálásához, mondván: ugyan nem zárnak ki semmilyen eshetőséget, de az eset nem tűnik terrorista akciónak. Az FBI szakértői azonban biztosak benne, hogy robbanás történt a fedélzeten, és már kutatják ennek okát: "Az esetet egyenlőre nem úgy kezeljük, mint merényletet. A hivatalos álláspont szerint baleset történt, de amint többet tudunk, tájékoztatjuk a közvéleményt."

Rudolph Giuliani, New York polgármestere ugyancsak kételkedik abban, hogy terroristák keze lenne a dologban, a metropolisz mindenesetre a legmagasabb riadókészültségben áll. "Ha ez egy újabb vizsga, akkor bátran állíthatom: ezen is át fogunk menni" - mondta Giuliani. A szükséges óvintézkedéseket rögtön a tragédia után megtették az illetékesek: mindhárom New York-i repülőteret - Kennedy, Newark International és La Guardia - azonnal bezárták és az ott bonyolódó légiforgalmat leállították, valamint ideiglenesen lezárták a városba vezető összes hidat és alagutat. Ari Fleischer, a Fehér Ház szóvivője elmondta: a fekete doboz szerint nem zajlott semmiféle szokatlan dologra utaló beszélgetés a pilótafülkében.

A gép egészen pontosan Bell Harbor körzetében zuhant le, Queens délkeleti részében, a Kennedy Reptér és a Rockaway Beach között. Több mint 200 tűzoltó már intenzíven dolgozott a lángok megfékezésén, egyszerre több helyen is, ahogy a repülőgép roncsai szétszóródtak. Maga a motor egy családi ház hátsó részébe csapódott be a 129. utcában, a keletkező tűz pedig hamar átterjedt a szomszédos épületekre is. A közelben élő szemtanúk egyébként látták a gépet felrobbanni, majd a törmeléket becsapódni a lakóházakba. A 128. utcában élő Lucy McDonough állítása szerint az óriási robaj hallatán mindössze arra gondolt, hogy valahol a közelben fúrógéppel dolgoznak egy építkezésen, aztán már maga is ráeszmélt a szörnyűségre: "szinte hullámokban borított el mindent a füst. Éreztem a kerozin égésének bűzét, ezért rögtön becsuktam minden ajtót és ablakot. Aztán pedig csak azért imádkoztam, hogy isten segítsen azoknak az ártatlan lelkeknek ott a repülőgép fedélzetén..."

Keresés

Hozzászólások

szemtanú: M*, m*t n*m *ng*d * r*ndk*v*l* j*gr*nd?...
A szombathelyi polgármester szerint több önkormányzati szervezetnél is találtak szabálytalanságokat
shopron: *kk*r b*sz*pt* * v*d*sz :D N*m f*g*k *ly*n*kk*l *gy*tt *r*zn*, *...
Puskával fenyegetőzött a felbőszült vadász: „Kikötöd a kutyát, vagy agyonlőlek!”
shopron: *h*gy * g*cs*jb*n m*gf*r *s j*l *lv*n *z *l*jsz*v*tty* *gy *z *r...
"Nem tesszük a csizmát az asztalra, nem fúrunk olajkutat az Őrségben"
szemtanú: *r*nsz*v*m,f*lt*l*lt*k *s m*r p**cr* *s d*bt*k v*l*m*nny*t.(v*gy...
Az ötből csak négy vakcinát tud nyugodt szívvel ajánlani Zacher Gábor
iszek: T*d*m*s*l v*nn*m. S* *rt*,s* *ll*n* *gys*m t*d*k m*t t*nn*. *szt...
Mit szólna ma húsz fokhoz?