NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Egy klasszikus úr a kommersz médiában

Vágó tiszteli a tényeket, harcol a butaság ellen, meg imádja az internetet. És félti az ötleteit - nehogy ellopják.

Vágó Istvánnal, a magyar televíziózás egyik legsokoldalúbb egyéniségével találkozhattak mindazok, akik részt vettek az egyik szombathelyi kocsmában rendezett közéleti beszélgetésen.

Legyen ön is ... tévésztár
A műsorvezetőnek feltett legtöbb kérdés természetesen a Legyen ön is milliomos című vetélkedőhöz kapcsolódott. Vágó szerint a műsor nem más, mint egy egyszerű dupla vagy semmi játék rengeteg segítséggel.
Kezdetben szerette volna, ha a játékosok a kérdések mellett vele is megküzdenek, de a nagy nézői felzúdulás miatt elállt ettől. Azt azonban elismerte, hogy 26 éves televíziós tapasztalatának köszönhetően megérzi, kik azok a rokonszenves játékosok, akik a nézők szimpátiáját is kivívhatják. Őket - ha nem is támogatja - de szívesen készteti gondolkodásra. Azoknál azonban, akik olyan kérdésre, amit "illik tudni" nem ismerik a választ, nincs ilyen.

Tévét még választhatunk, rádiót nem
Mint mondta, a tévénézők szabadságfoka jelentősen megnőtt a tematikus csatornák (például: Filmmúzeum, Spektrum) megjelenésével. Ma már a néző dönti el, mit akar nézni, nincs kiszolgáltatva a műsorszerkesztők ízlésének. Sajnálkozott azonban azon, hogy a klasszikus értelemben vett rádiózás kimúlt; a régi, közösségi élményt jelentő rádióhallgatások helyett legfeljebb kereskedelmi rádiókat hallgatnak az emberek. Ezeket viszont szigorúan pénzügyi szempontok alapján működtetik, mit sem törődve az értékközvetítéssel.

Olimpia - interneten
A világhálóban rejlő lehetőségekről, az ott megtalálható "Átvágó" című interaktív játékáról nagy lelkesedéssel beszélő műsorvezető szerint az Internet a jövő legfontosabb médiuma. Belátható időn belül az emberek már nem a televízión keresztül fognak informálódni, szórakozni, hanem a számítógép előtt ülve választják ki a nekik megfelelő programokat, ezzel akár meg is valósulhat az egyének tökéletesen szabad választási lehetősége. Személyes véleménye szerint a 2012-es olimpiát (amelynek rendezési jogáért ugye Magyarország is ringben szállt) már nem a televízió fogja közvetíteni, hanem Interneten választhatjuk ki, melyik sporteseményt, milyen kameraállásból kívánjuk megnézni.

Tényeket Tisztelők Társasága
A mindennapi életben egyre inkább elharapózó sarlatánság, dilettantizmus és áltudományos szemfényvesztés visszaszorításának szándéka volt az egyik mozgatórugója a Tényeket Tisztelők Társaságának megalapításának, mely a nemzetközi Szkeptikusok Társaságának magyar megfelelője. A tudósokból, gondolkodókból, szakemberekből álló társaságnak természetesen Vágó István is a tagja. Ő például sokáig vívott harcot egy televíziós "csodadoktorral", aki a képernyőn keresztül "gyógyított" különböző betegségeket, akár még rákot is.
Vágó csodálkozik azon, hogy az emberek inkább hisznek jöttment kuruzslóknak, mint a modern orvostudomány képviselőinek. Liberális és rendkívül toleráns emberként, valamint a társaság tagjaként is azt vallja, hogy a tudományos és közéletben bármit lehet állítani, de azt tényekkel kell alátámasztani. Ezeket a tényeket, bizonyítékokat kéri a legújabb "tudományos szenzáció" a "vitalitásmérő" hazai forgalmazóitól is - eddig eredmény nélkül.

A Leggyengébb láncszem: személytelen játék
Arra a kérdésre, hogy elvállalta-e volna a rivális csatornán sugárzott Leggyengébb láncszem című vetélkedő vezetését, azt válaszolta, hogy kezdetben igen, de aztán rájött, hogy a feladat számára túl mechanikus lett volna. Szerinte nem megfelelő a játékos-műsorvezető viszony, a játékosok nem tudnak reagálni a játékmester sértéseire, vagy ha reagálnak is, akkor azokat kivágják a műsorból. A kvízjáték olyan elviselhetetlenül személytelen, hogy a műsorvezető feladatát akár egy gép is el tudná végezni.

Másolni egyszerűbb, mint újat alkotni
Egy televíziós szakembernek ma nem szerencsés azt a kérdést feltenni, hogy min dolgozik mostanában: mindenki félti ötleteit, terveit, mert a riválisok bármelyik pillanatban lemásolhatják, piacra dobhatják az ötlethez rendkívül hasonló saját műsorukat. Egyébként is nehéz saját fejlesztésű műsorral előállni a kereskedelmi televíziózásban, hiszen ezeknek óriási a pénzügyi kockázata. Nagy a csábítás olyan, többnyire amerikai fejlesztésű, vetélkedőket átvenni, amelyek világszerte már bizonyítottak. Ez egyszerűbb, olcsóbb és biztonságosabb megoldás, hiszen egy új műsor bevezetése és sajnálatos bukása komoly anyagi veszteséget jelenthet a televíziós társaságnak.

Keresés

Hozzászólások

kotyogós: N*m t*d*m k*m*ly*n v*nn* * p*l*t... *rt*m, h*gy m*t v*z**n*z*l, ...
Podcast péntek Fekete-Győr Andrással, a Momentum miniszterelnök-jelöltjével
Kari: *gy v*n, * 2/3 m*g * h*v**k*t s*t*n *lts*k k*n**v*l/*r*ssz*l. * ...
Beoltották Áder Jánost, kínai vakcinát kapott
Kari: F*nt*s v*lt*z*s v*sz*nt * m*g*n*t*k l*t*s*t*sn*k * dr*szt*k*s m*...
Két kocsihely egy lakáshoz és egyebek - Egy rendelet miatt másként kell majd építkezni Szombathelyen
miki1950 : * l*mp*v*s '56- b*n k*m*nt * d*v*tb*l, d* * t*bb*r*l l*h*t s...
Márciustól emelkednek a parlamenti fizetések, Kövér László járt a legjobban
Nagyadri: *n *r*l*k n*k*, d* * h*zz*sz*l*s**b*l n*m *z j*n l*. ...
A szerdai zűrzavar után minden flottul megy a szombathelyi volt SZTK-nál