NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Sport

Deszkásparkot Oladra!

Az utcán kénytelenek gyakorolni a szombathelyi gördeszkások, emiatt aztán sok a vita. Pedig kész a pálya terve, csak pénz nincs...

Pálya hiányában az utcán kénytelenek gyakorolni a szombathelyi gördeszkások, ám ebből már többször is galiba kerekedett, legutóbb pedig a Nyugat hasábjain feszültek egymásnak a deszkázás ellenzői és a sportolók. Decemberben még Joós Tamásnak, az Oladi Művelődési Központ vezetőjének levelét is közzétettük a témában, idei felkeresésünkre az igazgató úr elmondta, hogy a személyes érintettség mellett (kisebbik fia is szenvedélyes deszkás) azért is harcol, hogy a deszkásoknak ne az utcán kelljen hódolniuk szenvedélyüknek.

Megoldható a pénzprobléma
„Külföldön komoly rajongótábora van a különböző „utcai“ sportoknak, hatalmas épületkomplexumok várják a fiatalokat, nálunk azonban az utcára szorulnak a deszkások, a BMX-esek, vagy például a görkorisok. A srácok sokszor olyan helyeken kénytelenek hódolni a kedvtelésüknek, amely kiválthatja a lakosság ellenérzését. Ennek senki nem örül, a fiatalok pedig alig várják, hogy az utca helyett legyen végre egy olyan hely Szombathelyen, ahová be tudnak menni új trükköket, mutatványokat gyakorolni.”

Az igazgató úr szerint a probléma nem új keletű. A kilencvenes évektől kezdve egyre több olyan extrém sport honosodott meg Magyarországon, amelynek egyszerűen nincs „helye”. Régi tervük már, hogy az Oladi Művelődési Központ udvarán kialakíthassanak egy „görzenált” skate pályával. Erre már egy építési iroda el is készítette a tanulmányterveket, és dolgoznak azon is, hogy megállapítsák, mennyibe kerülne a sportkomplexum kialakítása. Több kivitelező is jelentkezett már, csak a pénzt nem sikerült eddig összegyűjteni. „A pénzproblémát egyébként meg lehetne oldani, ennél én nagyobb gondnak tartom, hogy nincs meg az akarat, amellyel a város segíteni tudná a fiatal sportolókat.”

Mennyibe kerülne egy ilyen skate park?
„Rengeteg tényező függvénye az ár, minden azon múlik, hogy mekkora lenne a pálya, s milyen minőségben készülne el. Minimálisan három, vagy inkább ötmillió forintra lenne szükség ahhoz, hogy már tervezni tudjunk. A GYISM-nek egyébként vannak és lesznek erre pályázatai. Tavaly az önerő hiánya miatt nem állt módunkban pályázni. Idén ismét szeretnénk indulni a GYISM pályázatain, most azon dolgozunk, hogy ezt az önerőt összegyűjtsük.
Az infrastruktúra egyébként kiépített, az Oladi Általános Iskolában van korcsolyaoktatás, tehát még az iskola is profitálhatna egy szabadtéri, multifunkcionális pálya kialakításából. Arról nem is beszélve, hogy az érintetteknek, akik egyszerűen csak sportolni akarnak, nem kellene az utcán csavarogniuk”
. – mondta el a Nyugatnak Joós Tamás.

Skate park a Kalandvár mellet?
Az infrastruktúra Oladon tehát adott, a tervek készen vannak, már csak egy feltétel hiányzik: a pénz. Az oladi tervhez szükséges önerőt biztosíthatná például az önkormányzat is.
Mint ahogy azt Horváth Györgytől, Szombathely Megyei Jogú Város Kulturális Bizottságának elnökétől megtudtuk, a város anyagi helyzete erősen kérdésessé teszi, hogy a közeljövőben sikerül-e tető alá hozni Szombathelyen egy skate parkot. „Tíz éve szeretném, hogy legyen egy ilyen pálya Szombathelyen, már a Kalandvár építésekor is jeleztem, hogy inkább egy ilyen létesítményre lenne szüksége Szombathelynek. A város anyagi helyzetének ismeretében azonban most nem látok reális esélyt a megvalósulására, mert sajnos a költségvetésünk nem teszi lehetővé.”
Horváth György kérdésünkre elmondta, a Polgármesteri Hivatalnak van egy terve, melynek értelmében a Kalandvár mellett épülne fel egy nemzetközi szintű skate park, ennek megvalósítására azonban közel félmilliárd forintot kellene költeni, amit a város jelenleg nem tud kifizetni.

Építsék meg vállalkozók
Horváth úr elmondta még, hogy szerinte vállalkozókra kellene áthárítani a beruházás költségeit, amelyhez az önkormányzat biztosítaná a területet. Természetesen a park használatáért –ahogy a Kalandvárért is – fizetni kellene, mert egy ilyen létesítménynek a fenntartása sok pénzbe kerül. Nyugat-európai mintára melegedőt, pihenőhelyeket és különböző szolgáltatásokat is létre lehetne hozni a parkban, így a vállalkozóknak – az érintettek egyre növekvő számát tekintve- hamar megtérülne a befektetés. „Jó volna, nagyon kellene egy ilyen létesítmény a városban, de egyelőre most másra kell a pénz” -tette hozzá Horváth úr.

Skate park önerőből
Hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy egy skate park már felépült Szombathelyen, méghozzá a Puskás Szakképző Iskola udvarán.
Felkerestük a Puskás Skate Park, vagy ismertebb nevén a Vargaréna megálmodóját, Varga Jenőt, aki kérdésünkre elmondta, hogy a Vargaréna egy olyan egyedi kezdeményezés, amely példátlan a régióban, és teljes egészében önerőből, valamint a szponzorok, támogatók segítségével készült.
„A parkot 1997-ben kezdtük el kiépíteni, osztrák és szlovén szakemberek, illetve a Puskás Szakképző Iskola igazgatójának, Németh Istvánnak a segítségével. Óriási élmény volt, ahogy az egész iskola egy emberként dolgozott ezen a parkon, melynek első elemei a kollégáim irányítása és felügyelete alatt az iskola tanműhelyében készültek.” – mondta el a hazai görkorcsolyázás nemzetközi hírű szakembere.
A parkot nyitvatartási időben – egy jelképes összeg ellenében – bárki szabadon használhatja. A legolcsóbban azok a sportolók vehetik igénybe a pályát, akik tagjai a Puskás Diáksport Egyesületnek (melynek tagsága egy évre csak 1000 Ft). A külsősöknek sem kell nagyon mélyen a zsebükbe nyúlniuk, hiszen nekik is csak évi 4500 forintjukba kerül a park használata. A bevételeket a park takarítására, fenntartására és felújítására fordítják a fenntartók.

Világverő sportolók a Vargarénában
A Vargarénában három szakág sportolói használhatják a parkot, a BMX-esek, a görkorcsolyások és a gördeszkások. Itt  készül például az amsterdami Világkupára a Világbajnok BMX-es Söre Péter, valamint a válogatott görkoris Ferencz Péter és Varga Ádám is. Varga úr elmondása szerint 2003-ban ugrásszerűen megnőtt a parkot használók száma, jelenleg mintegy negyven aktív látogatója van az intézménynek. A Vargaréna – a Puskás Szakiskola portaszolgálatának függvényében – minden hétköznap 14 órától szürkületig, illetve alkalomszerűen akár még a hétvégéken is nyitva van.

Varga Jenő a Nyugat.hu olvasóinak felajánlott egy, a két évvel ezelőtti emlékezetes gördeszkás bemutatót beharangozó plakátot, amelyet az itt járt világhírű sportolók kézjegyükkel is elláttak.

Ha szeretnéd megnyerni, klikk ide!

Keresés

Hozzászólások

mrs.megmondo: j*v*t*s: j*l*n *s*tb*n...
Meztelenül mutatta meg a volt KDNP-s Lukácsi Katalin, hogy mit kell megtanulni Auschwitzból
mrs.megmondo: S*jn*s *l*g r*ssz*l *ld*zt*k * c*g*ny*k*t... j*ln*k *s*tb*n, n*m...
Meztelenül mutatta meg a volt KDNP-s Lukácsi Katalin, hogy mit kell megtanulni Auschwitzból
polgartars: *z * sz*m*r*, h*gy *l*g v*n *nf*rm*c** f*rr*s. M*g sz*m*r*bb, h...
Más orosz vakcinát teszteltek, mint ami forgalomba kerülhet
duffs: M*c*f*l*!!! N*l*nk *nn*k *z *ssz*gn*k * t*bbsz*r*s*t k*lt*k * m*...
40 millió euróból menti meg Bécs a tradicionális bécsi cégeket
miki1950 : *zt k*tsz*r *s m*g f*gj*k g*nd*ln*, m*rt *nn*k n*gy * r*z*k*j* *...
Pálinkás József új pártja is részt vesz az ellenzéki előválasztáson