NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Ez már olyan elit, hogy nincs is...

Áll szombathelyi Fő tér sarkán egy felújított századfordulós palota: a Művészetek Háza. Már egy éve zajlanak első emeletén és pincéjében a kulturális rendezvények. A földszint hatalmas helyiségei azonban üresen kongnak. Kérdés: miért nem kezdett már valamit az önkormányzat valamit a város egyik legértékesebb bérleményével?

Áll szombathelyi Fő tér sarkán egy felújított századfordulós palota: a Művészetek Háza. Már egy éve zajlanak első emeletén és pincéjében a kulturális rendezvények. A földszint hatalmas helyiségei azonban üresen kongnak. Kérdés: miért nem kezdett már valamit az önkormányzat valamit a város egyik legértékesebb bérleményével?

Szalonok és bérlemények
A Fő tér-Belsikátor sarkán álló Grünwald-házat 1915-ben a város egyik tehetős polgára építtette. A földszinten üzlethelyiségek, első emeletén pedig a család szalonja állt. Az épület az államosítás után az Életünk című folyóirat, a Forgó Klub és a Kulturális Menedzseriroda otthonául szolgált.
Aztán a ház tavaly év elejére új külsőt és tartalmat kapott. Azóta konferenciák és sajtótájékoztatók, pincebeli koncertek és tárlatok, szalonbéli előadóestek és kamarakoncertek helye lett. Az épületben működik egy önálló kulturális intézmény is, amely azon túl, hogy saját rendezvényeket szervez, koordinálja, szervezi és népszerűsíti a város nagyrendezvényeinek többségét.
A korhű felújításokra az önkormányzat több mint százmillió forintot áldozott. Ezért is furcsa hogy a házból fakadó bevételi lehetőségeket eddig még nem használta ki. A házhoz ugyanis a földszinten két bérlemény is tartozik. Jó ideje üresen állnak.

Art Cafe a Fő téren
Már a ház tervezésekor, az átadáskor pedig még többet hallhattunk arról, hogy mit is szeretnének kezdeni ezekkel a bérleményekkel. És az elképzelések - valljuk be - nagyon szépek voltak. A Fő tér felöli, hatalmas üvegfalú helyiségbe egy a ház szelleméhez igazodó, a klasszikus hagyományokra épülő Art Cafe-t álmodtak meg. Élő, színvonalas zenével, szép berendezéssel.
A Belsikátor felöli kisebb helyiségbe pedig irodalmi könyvesboltot terveztek. Olyat, ahol színvonalas, és a várost bemutató kiadványokat árulnak. És esetleg még egy teát is meg lehet inni böngészés közben. Az elképzelés szerint mindkét helyiséget pályázat útján kijelölt bérlő működtette volna.
Bár Fő tér nem az a hely, ahol ne találnánk egy szabad asztalt, ha ránk törne a kávézás szükséglete. A tér (egykor volt) stílusába illeszkedő, amolyan patinás ücsörgőre azonban itt véletlenül sem akadhatunk. Így nem csoda, ha velem együtt sokan (majd egy éve) várják már a "polgári" fészek aljába beígért art-kávézót.

A könyvesbolt halála
A kész helyiség hasznosítására először 1999 nyarán írt ki pályázatot az önkormányzat.
A könyvesboltnak szánt 35 négyzetméteres területre szép számban akadtak jelentkezők, köztük a nyertes a GAMMA Bt. lett. A kiválasztott azonban a bérleti szerződés megkötése előtt visszalépett - bár így a vállalkozás a pályázati biztosítékot elvesztette. A nyertes állítólag a szigorú önkormányzati feltételek miatt (amelyek már a pályázatban is szerepeltek) nem írta alá a szerződést. Utólag ugyanis rájött, hogy a könyvesboltot a megszabott feltételek és a magas bérleti díj mellett csak veszteséges tudta volna működtetni.(Igaz az árat liciten ő maga verte fel) Ugyanis kizárólag szépirodalmi, művészeti, és társadalomtudományi könyveket, lapokat és folyóiratokat, továbbá művészeti témájú CD-ket és helyi kiadványokat értékesíthetett volna. A nagyobb bevételt jelentő ponyvát és szerelmes regényeket azonban már nem.
Tavaly nyáron újabb pályázati kiírás készült, amelyben a bérlemény funkcióját módosították, a helyiséget, mint "irodalmi kávéházi funkciót kiegészítő" tevékenységet végző üzletet (könyvesbolt, zeneműbolt, művészeti filmek videotékája) hirdették meg. Mivel az önkormányzat illetékes bizottságai úgy ítélték meg, hogy erre a pályázatra csak érvénytelen ajánlatok érkeztek, a könyvesbolt végül nem lett senkié. Ötlete elfelejtődött, a bérleményt a kávéházhoz csapták.

Kemény feltételek, a bérlő pénzén
A Fő térre nyíló üzlethelyiséget irodalmi kávéház létesítésére hirdették meg. Irodalmi jellegét a pályázatban, szigorú követelményekben rögzítették. Kitételként szerepelt, hogy itt csak a "XX. század eleji kávéházak hagyományait" utánzó feketéző létesülhet. A helyiség berendezésének illeszkednie kell a Művészetek Háza építészeti stílusához.
Állítólag városatyáink bizottsági szinten vitatták meg, milyen háttérzene illik a szecesszióhoz, végül abban állapodtak meg, hogy a zenének is alkalmazkodnia kell a funkcióhoz. "A helyiségben a televízió, rádió és az előadótérben a vendégek számára számítógép sem működtethető, továbbá semmilyen játékautomata nem üzemeltethető."
A követelmények arról is szólnak, hogy mit lehet majd itt árusítani: sütő- és édesipari termékeket, nem a helyszínen készített cukrászati készítményeket és hideg ételeket, valamint a kávéházi jellegnek megfelelő szeszes és szeszmentes italokat.
A pályázat nyertesének dolga a feketéző padlóburkolatát és álmennyezetét elkészíteni, és a helyiséget saját költségén berendezni. A belsőépítészeti munkákat azonban az önkormányzattal véleményeztetni kell. (A véleményezés joga a ház többi részének belsőépítészeti munkáit - egyébként szépen - végző szakembert illeti meg.)

Bukás a lépcsőn
Az első pályázat nyertese az Írókéz Kft. lett, azonban a bérleti szerződés aláírásáig ők sem jutottak. A vita tárgya többek között egy lépcső volt, ami összekötötte volna a kávéházat a Művészetek Háza pincéjével. Az így egybenyitott tér közös zenei rendezvények megtartására is alkalmas lett volna.
A Művészetek Háza viszont a pincét kiállítótérnek is használja, s úgy vélték, ha megtörténne az egybenyitás, ez a funkció elveszne. Különben a pályázati kiírásban is csak annyi szerepelt, hogy a "Művészetek Háza pincéjében lévő teret és a teraszt a kávéház alakalomszerűen bérbe veheti".
Az Írókéz, mivel a berendezést is neki kellett volna finanszíroznia (közel 20-25 millióra becsülték a kiadásokat), szerette volna maga eldönteni, milyenné alakítja azt. Egyébként is furcsának találták, hogy egyik belsőépítész milyen jogon bírálja felül a másikat. Egyébként is úgy vélték, hogy lépcső összekötés nélkül nem lehet kitermelni a kialakítás és a bérleti díj költségeit. Hónapokig tartott a huzavona.

Talán most?
Végül jött a második pályázat, melyet a kávéház esetében is érvénytelennek hirdették ki. Tavaly nyáron aztán a közgyűlés felhatalmazta a polgármestert, hogy "a helyiségek mielőbbi bérbeadása érdekében, és a szakmai elvárások megvalósulása biztosítékaként az alábbi két ajánlattévővel folytasson tárgyalásokat" A két cég: régi harcosként az Írókéz, és új befutóként az INTER-X GMK lett. Abból, hogy a közgyűlés határozatban szólt arról is, hogy "az intézmény használatában lévő pincehelyiség jelen bérbeadás tárgyát nem képezheti", kitűnik, hogy az Írókéz elvesztette a lépcső-vitát.
Így a nyertes, bár nem pályázaton nyert, mégis a Vasi INTER-X lett. A Művészetek Háza alatti összes bérlemény kialakítása és működtetése az ő feladatuk lesz. Bár jogerős építési engedélyről még nincs hír, de ha elkészül, akkor feltételezhetően három hónapon belül nyílik a kávézó.

A városatyák mindent eldöntöttek
Azért a másfél év alatt a Városfejlesztési Bizottság sem tétlenkedett. Mostanra gondoskodott arról, hogy a kávézó a megfelelő belsőépítészeti stílusban készüljön el.(A véleményezésből időközben utasítás lett?). Állítólag már a bérleti szerződésben leszögezték, hogy a bérlőnek milyen falburkolattal, milyen bárpulttal, szoborfülkével, padlóval, mennyezettel és kovácsolt jellegű tárgyakkal kell majd a kávézót saját költségén berendeznie...

Nyugat

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : K*v*t*l*z*tt h*lyz*tb*n v*gy, d* *z*rt n*m *r*gy*ll*k. H*zz*m m...
Hosszú sorban állnak a szavazók a szombathelyi, Fő téri előválasztási sátor előtt
miki1950 : N*m t*dt*d? M*r *k *s l*m*ndt*k r*l*. L* v*gy m*r*dv*! ...
Hosszú sorban állnak a szavazók a szombathelyi, Fő téri előválasztási sátor előtt
fgzb: J*, * n*p*kb*n b*cs*ng*t*tt v*l*m* f*d*sz*s *gyn*k. *lh*jt*tt*...
Hosszú sorban állnak a szavazók a szombathelyi, Fő téri előválasztási sátor előtt
fgzb: *z *p*l**dd*l m*ly*n * v*sz*ny*d, *tl*g*s*n? ...
Hosszú sorban állnak a szavazók a szombathelyi, Fő téri előválasztási sátor előtt
fgzb: M*nd*n b*z*nny*l * k*n** *t*s*kk*l m*r m*g v*n * j* k*pcs*l*t, m...
Hosszú sorban állnak a szavazók a szombathelyi, Fő téri előválasztási sátor előtt