NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Kövér László akasztásos beszéde

"Kössék fel magukat Ők!"

Izzadunk, egy néni a meghatottságtól, miközben az alenök úr, Kövér László méternyire vonul előtte, szemét törülgeti. Nagy pillanat a mai...

Olajos gőzök, sült húsok és köretek illata lengi be a termet, a fülledt meleg szokatlan, főként így március idusán. A szombathelyi Pannónia étterem nagytermében, mint százötvennégy éve a forradalom előestéjén a Pilvaxban, a polgárok lázasan gyülekeznek. Forradalom helyett kampány-fórumra készülnek, hogy élő adásban lehessenek szem és fültanúi Dr. Kövér Lászlónak, a Fidesz-alelnökének. Az előzetes toborzás sikeresnek mondható, az ülő alkalmatosságok már jóval az előadás kezdete előtt elfogytak. A tömött sorokban állók még nem sejtik, bő két óra megpróbáltatás, azaz ácsorgás vár rájuk. A nép lázas izgalommal, vastapssal köszönti alelnökét. Bizonyára nagy pillanat ez a mai, az elmúlt időszakba a fiatal polgári erők prominens személyei nemigen tisztelték meg városunkat.

Ünnepi a díszlet
A lila-fehér szalagokkal és lufikkal felékszerezett előadóban óriásplakátok hirdetik a párt erejét. A pulpitus jobbján a "Jövő elkezdődött", a balján a lecke, a "Szerződés a polgárokkal". Középtájban egy projektor áll, amelyről a hátsó sorokban állók is követhetik az adást.

A bevésődés időszaka
A kampány, szakavatottak szerint akkor üt, ha az, az ismétlésre épül. Ha a felszólaló pártkatonák nem rögtönzésekkel, hanem tudatosan megkomponált mondanivalóval járják az országot, ha kell, ezerszer elismétlik ugyanazt. Ebben Kövér és a Fidesz is profi, itt is a már számtalanszor hallott, agyunkba sulykolt mondandó következik.
Kövér meglepően higgadt, a mindenek felett álló, bölcs Orbán-imázst ölti magára. Csak nyomokban kaphatunk az indulatos, odamondogatós énjéből. A hazaárulózás azonban most is nagy sláger, rendre hatalmas tapsvihart eredményez, így az ellenzék állandó eposzi jelzőjeként díszeleg. A szónok azonban többnyire rezzenéstelen mimikával (a kivetítőn figyelem), monotonon, minimál gesztusokkal fejti ki érveit.

Szombathelyen is kicsit gazdagabban élünk
Kövér szónoklata előtt azonban még szót kap a két fideszes országgyűlési képviselőjelölt: Sági József és Dr. Gyimesi József is. A képviselők programbeszédükben megköszönték a választóknak a négy éves bizalmat, és kifejtették: örülnek annak, hogy jó ügyet szolgálhattak. Röviden értékelve munkájukat elmondták, olyan ügyekhez adták szavazataikat, mint a családtámogatási rendszer kiépítése, a Szent Korona ügye, vagy a státusztörvény. Gyimesi szerint ez a kormány olyan értékeket mutatott meg, amely helyreállította a rendet, a munka és tanulás becsületét az országban, és erősítette a nemzeti összetartozást. Azóta itt "Szombathelyen is kicsit gazdagabban élünk". Sági József is kiemelte, a megyébe nagyságrendekkel, majd hússzor több támogatást hoztak ők, mint a korábbi ciklus képviselői.

Kövér László - Fidesz MPPAz Orbán kontra polgár dekrétum
Elöl, az óriásplakát méretben feszülő "Szerződés a polgárokkal", az Orbán kontra polgár dekrétum a beszéd vázlatául szolgál. Ez Kövér majd két órás nagymonológjának alapja. Az előadás szerkezete gondosan kimunkált, példaértékűen felépített. Az Országértékelés kontra ígéretek finom láncolata. Először sorra veszi azon célkitűzéseket, amelyre kormányzásuk alapjait építették, majd területenként megvizsgálja, mit értek el, és milyen munka vár még rájuk. A kulcsszavak: család, munka, tanulás, rend és összetartás.

Megkérdezi: Milyen jövőt akarunk?
Egy egyre fogyatkozó, erőtlenedő, öregedő társadalmat, ahol a gazdaságot csak idegen vendégmunkások betelepítésével, törökökkel és "afrikaiakkal" tudjuk működtetni? Olyan nemzetet, amelynek fele évtizedek múltán már roma lesz? Ötven év múlva, ha a népesség fogyását nem állítjuk meg, a mostani nyugdíjasok élete az akkoriakhoz képest rózsaszínű álom lesz. Valamit tehát tenni kell, vallja.

Kiszámíthatóbbá vált a jövőnk
Kormányuk megkétszerezte a családoknak szánt költségvetési támogatást. Ugyan áttörő eredményeket még nem értek el, de már kimutatható, hogy az utóbbi években több gyermek született, mint annak előtte. Az otthonteremtési, oktatási támogatásokkal is egyértelmű előrelépéseket tettek. Ők Bokros-csomag helyett Széchenyi tervet hoztak. Visszautasítja, hogy szegényellenes politikát folytatnak, hiszen amióta ők kormányoznak a szegények száma is csökkent. Közel 241 ezer új munkahelyet teremtettek, azonban a tartós munkanélküliség problémájával még nem tudtak teljesen megbirkózni. Az oktatás, képzés tekintetében is megtették az első lépéseket, gondoljunk a tandíj eltörlésére és a diákhitelre.

Kössék fel magukat!
Az ország 1998-ban a káoszban, a szakadék szélén állt, Ukrajnától Izraelig minden maffiózó nálunk garázdálkodott. Állítólag, ha jól értelmeztem szavait, még maga Bin Laden is nálunk bujdosott, a mostani ellenzék hallgatólagos támogatásával. Hála Pintér Sándor belügyminiszter ténykedésének, véget értek a maffia leszámolások, hamar száműzték a rendőrség soraiba is a beépített maffia-gyanús elemeket, és általánosan csökkentették a bűnözést is. Eztán még kitér röviden az Olimpiára, a Státustörvényre is. Monológját egy Kövér-csattanóval zárja: "Kétfajta Magyarország létezik." Vannak azok, akik hazaárulók és a nép bukását akarják, és vannak ők, többen, akik a jó oldalon, a felemelkedésért harcolnak. Akik a nép halálát akarják, azoknak pedig csak ennyit üzen: "Járjanak elő jó példával, és kössék fel magukat ők!"

Kérdezzenek és tapsoljanak, ennyi...
Kövér Lászlótól a fórumként meghirdetett programon kizárólag írásos formában lehet kérdezni. Így bizonyára kisebb a macera, úgysincs mindenkinél papír, másrészt a cetlit a pulpitushoz szállítani sem egyszerű mutatvány. Harmadrészt pedig megkíméljük magunkat az esetleges, kellemetlen hosszúságú lakossági panaszoktól is. Mert ki kíváncsi arra, mit akarnak mások? Kérdezzenek és tapsoljanak, ennyi. Ráadásul kevés az idő, vitatkozni pedig írásban ugyebár nemigen lehet.

Keresés

Hozzászólások

cotturag: *z*k*t *z*r t*l*p*t*tt*k, h*gy f*lh*szn*lj*k *z *l*p*ny*g*t. M*s...
Siralmas állapotban vannak a Kőszeg és Velem környéki fenyőerdők
iszek: * k*ty*k*k* *ll*n k* r*bb*nt k* v*gr* v*l*m* *t*mcs*p*s- sz*r* h...
Elkezdődött a háború az illegális hulladéklerakók ellen Szombathelyen
iszek: M*r *tt *s h*b*r*?! *sz*m*nt v*z*t* *t*n * k*k*s*k *s h*b*r*zn*...
Elkezdődött a háború az illegális hulladéklerakók ellen Szombathelyen
wehrmacht: * t*bb* *ggy*l m* * h*lyz*t, *h*nn*n k*v*gt*k *z *mb*r*k*t? *tt ...
Járvány: mára is találtak 1410 új fertőzöttet, és 98-an meghaltak
eheti: V*lt *s n*gy f*lh*rd*l*s *ll*nz*k* r*szr*l! J* n*m. ...
A Fidesz megszüntette az Egyenlő Bánásmód Hatóságot - És miért baj ez?