NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Itt járt...

Itt járt...Antall József

A néhai miniszterelnök helikoptere 1990. augusztus 20-án landolt a szombathelyi repülőtéren, ahonnan állami Mercedesen hajtott tovább a belvárosba...

Antall JózsefAntall József politikus (1932-1993) Pestújhelyen született. Történelem-magyar szakos tanári, majd levéltáros, könyvtáros, muzeológus és bölcsészdoktori oklevelet szerzett. Az 1956-os forradalom idején közreműködött az FKGP és a Keresztény Ifjúsági Szövetség újjászervezésében. 1988-ban a másodi lakiteleki találkozón a Magyar Demokrata Fórum alapító tagja lett, majd a következő évben pártelnökké lépett elő. Az MDF, az FKGP és a Kereszténydemokrata Párt koalíciós megállapodása alapján 1990 májusában kormányt alakított. Miniszterelnöksége idején alakult ki és szilárdult meg a demokratikus politikai intézményrendszer Magyarországon.

Dr. Antall József miniszterelnök 1990. augusztus 20-án, Szent István király ünnepén tette tiszteletét a vasi megyeszékhelyen. Az érkezése előtti napokban a helyi sajtó már a politikus vasi kötődéseiről, tervezett programjáról adott hírt. Mint kiderült Antall József dédanyái és ükanyái között több Vas megyei is volt.

A miniszterelnök helikoptere a tervezettnél később landolt a szombathelyi repülőtéren, ahonnan állami Mercedesen hajtott tovább a belvárosba. Első útja az MDF helyi székházába vezetett, ahol a várt taps és az éljenzés sem maradt el. Ám a szombathelyi tagságnak meg kellett elégednie egy rövid beszéddel, hiszen a püspöki palota körül már több ezres tömeg várta a politikust. A püspöki székház megtekintése után Antall József a halandók közé vegyülve, gyalog ment át a Köztársaság téren (ma Fő tér) felállított dísztribünig, ahol dr. Hende Csaba, az MDF szombathelyi szervezetének elnöke köszöntötte őt a három koalíciós párt nevében. Az rossz idő esetére készenlétbe helyezett Művelődési és Sportházra e nap nem volt szükség.

Antall JózsefAntall József nem maradt adósa a szavaira áhítozó közönségnek. Több mint egy órás beszédében a Szent István ünnephez fűződő gondolatairól, a közelmúlt politikai eseményeiről, az ország belpolitikai gondjairól és a gazdasági átalakulásról is szólt, miközben Szombathely ókori múltját sem felejtette el méltatni. "A nép, a nemzet nagylelkű. Megbocsát. De a megbocsátáshoz önismeretre, lelkiismeretre van szükség, és arra, hogy a régi hatalom képviselői felfogják: félre kell állniuk, és jobban teszik, ha ezt önként teszik..." - szónokolta a tapssal jutalmazó közönség előtt.
A kormányfő beszéde végén mindenkinek megköszönte a részvételt, különös tekintettel az ellenzékre, akik "zászlókkal, transzparensekkel jöttek, nehogy ne ismerjük fel őket".

Antall József programja a Savaria Szálló Magnólia termében folytatódott és ért véget, ahol a helyi koalíciós pártok erőlevessel, gombás sülthússal és házi vegyes rétessel várták vezetőjüket. A szűk körű, tizenöt fős ebéden Konkoly István megyés püspök is részt vett.
Ebéd után már felszállásra készen várta utasát a helikopter, hogy Budapestre repítse a Szent Jobb körmenetre.

A városban a néhai miniszterelnök, Antall József emlékét -Magyarországon elsőként- szobor és tér is őrzi.

Keresés

Hozzászólások

De casu diaboli: B*z*ny*t*n* * b*r*s*g*n k*ll. K*z*lt*m *gy t*nyt. M*gh*zz* t*bb...
Zacher etikája
miki1950 : *z *g*zg*t* t*rm*sz*t*s*n v*ssz*cs*n*lt* *z *szt*n*s m*m*l*kl*t*...
Répcelakon otthon maradt ma reggel a teljes tantestület, fegyelmit kapnak
miki1950 : *z *s*tb*n l*t*m, *z * t*ny *gy cs*pp*t s*m z*v*rj* *m*n*ns *szm...
Nem létező rendszámú autóval követték Czeglédy Csabát
miki1950 : * k*rh*zb*n p*nzt *j*nl*tt*k. *h*. *zt t*l*n b*z*ny*t*n* *s k*n...
Zacher etikája
miki1950 : Z*ch*r G*b*r Sz*b*d **r*p* p*dc*stj*b*n *lm*nd*tt *nt*rj*j* *s *...
Zacher etikája