NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Itt járt...

Itt járt... II. János Pál pápa

Az érkezés reggelén Szombathely lakossága egy emberként özönlött az utcára, hogy részese lehessen a nagy eseménynek.
fotó:

II. János Pál 1991 augusztusában érkezett hazánkba, a Magyar Püspöki Kar meghívására. A körút egyik állomása, Szombathely a hívekkel való találkozás helyszíne lett.

Közel százezren várták a reptéren Augusztus 19-én, az érkezés reggelén a város lakossága egy emberként özönlött az utcára, hogy részese lehessen a nagy összejövetelnek. A reptérre igyekvők minden sarkon eladó kegytárgyakba és rendőrökbe ütköztek. A várva várt vendég helikoptere délelőtt fél tízkor szállt le.

 

Váratlan séta a hívek között

fotó:

Közel 100 ezer ember töltötte meg a kijelölt szektorokat, a magyarok mellett szlovén, gradistyei horvát, osztrák és szlovák hívők figyelték a szentatya minden mozdulatát. A gépből kilépő II. János Pált a város és a megye egyházi és világi vezetői fogadták, elsőként dr. Konkoly István szombathelyi püspök. A jellegzetes pápamobil szektorról szektorra vitte a vendéget, aki páratlan türelemmel integetett a közönségnek. Nagy ováció és taps jutalmazta a jelenetet, amikor a pápa az alkalmi oltár elé érve váratlanul kiszállt a golyóálló üveggel védett autóból és mit sem törődve sárral és tócsákkal az ott várakozó hívekhez ment és kezét nyújtotta a közel állóknak. A biztonsági emberek már kevésbé értékelték a partizán-akciót.

 

Az alaptéma a szegénység volt

Az ez alkalomra egyesített 600 tagú ének- és zenekar mellett a százezres tömeg is megcsillantotta énektudását. A köszöntők, bibliai idézetek és példázatok után végre maga a pápa is megszólalt, megnyilatkozásának alaptémája a szegénység problémája volt. Beszédében Krisztus példázatáról szólt és külön megemlékezett az egyházmegye védőszentjéről, Szent Mártonról.

Ebéd a Claudiusban

fotó:

Az idő hamar elszaladt, a küldöttség a szombathelyi székesegyházhoz igyekezett. Az utak mentén több ezren várták a pápamobil felbukkanását. (Annak meg csak örülhettek a szombathelyiek, hogy a az útba eső utcákat a pápa tiszteletére szépen kicsinosították. Ekkor újították fel a Szily János utcát is.) A püspöki palota előtt az Ungaresca Táncegyüttes tartott bemutatót, majd újra a szentatya kapott szót. Magyarul csak ennyit mondott:

Éljen Magyarország!

A közös ima után elbúcsúzott az egyházi vezetőktől, majd futólag a székesegyházat is megtekintette. A pápai ebédre a Claudius Szállóban került sor. Az étkek elkészítését biztonsági emberek hada felügyelte. A herendi porcelánnal és ezüst evőeszközökkel tálalt finomságok között volt hideg libamáj, erőleves tojáskocsonyával, pulykamell-szelet finomfű-mártással, tokaji borban pácolt gyümölcs és rétes. A lakoma után már nem kellett messzire menni, a pápai helikopter a szomszédos Haladás pálya füvén várta utasát.

II. János Pál

II. János Pál pápa Karol Wojtyla néven látta meg a napvilágot 1920 májusában, a lengyelországi Wadovicében. Negyvennégy évesen Krakkó érseke, majd bíboros lett. Róma püspökévé 1978-ban választották meg, s ezzel több, mint négy és fél évszázad után ő lett az első nem olasz származású pápa. Egy vatikáni szállóige szerint Isten mindenütt jelen van, de II. János Pál mindenütt megelőzi. Az egyházi élet aktivizálása érdekében sokszor látogat külföldre, s ezzel kiérdemelte az utazó pápa jelzőt. A világpolitika formálásában részt vevő egyházi vezető karizmatikus, ugyanakkor emberközeli, egyszerű jellemvonásai, nyitottsága révén közel áll a katolikus hívek szívéhez.

A fotók nem a szombathelyi látogatáson készültek.

Keresés

Hozzászólások

shopron: *n * z*ch*rn*k k*ld*k t*z*z*r f*r*nt*t, h* m*gv*n * sz*ml*sz*m*,...
Zacher etikája
De casu diaboli: B*z*ny*t*n* * b*r*s*g*n k*ll. K*z*lt*m *gy t*nyt. M*gh*zz* t*bb...
Zacher etikája
miki1950 : *z *g*zg*t* t*rm*sz*t*s*n v*ssz*cs*n*lt* *z *szt*n*s m*m*l*kl*t*...
Répcelakon otthon maradt ma reggel a teljes tantestület, fegyelmit kapnak
miki1950 : *z *s*tb*n l*t*m, *z * t*ny *gy cs*pp*t s*m z*v*rj* *m*n*ns *szm...
Nem létező rendszámú autóval követték Czeglédy Csabát
miki1950 : * k*rh*zb*n p*nzt *j*nl*tt*k. *h*. *zt t*l*n b*z*ny*t*n* *s k*n...
Zacher etikája