NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Itt járt...

Itt járt ... Kodály Zoltán

Utolsó koncertje után autogramot csak az kaphatott tőle, aki tudott szolmizálni.

Először 1933-ban, ötvenedik születésnapján köszöntötték városunkban. Szerzői estjén Háry-szvitjét vezényelte a helyi zenekarnak. Az ünneplést 200 fős díszvacsora zárta a Sabaria szállóban

1943. június 9-én Savaria fennállásának 1900. évfordulóját ünnepelte a város, a magyar rádió egész napos programot sugárzott Szombathelyről. A nap fénypontjának a szabadtéri, Savaria romjainál megrendezett hangverseny számított, amelyen Kodály Zoltán is vezényelt. A beharangozó híradások szerint: "...a világhírű zeneköltő szerzeményeinek legszebbjeit adják elő a szombathelyi énekkarok, amelyek közül kettőt a rádió külön viaszlemezre vesz és azokat Dél-Amerika számára rövidhullámon fogja közvetíteni." Az előadás végén az összes kórus 1200 tagja közösen, Kodály vezényletére adta elő Berzsenyi Dániel A magyarokhoz című versére írt énekszámot.

Harmadszor 1966 májusában, a Hámán Kató utcai Zenei Általános Iskola 10 éves jubileumára, ünnepi hangversenyére volt hivatalos Kodály és felesége. Érkezését nagy izgalommal várták tisztelői, sokan elébe mentek a városba vezető országúton. A Művelődési és Sportház előcsarnokában a zenei óvoda növendékei köszöntötték népi gyermekjátékokkal és virágokkal. Ekkor nyílt meg a Zenei Általános Iskola 10 éves emlékkiállítása. A művészpresszóban a város kulturális életének vezetőivel beszélgetett a nagy zeneszerző, majd tapsvihar közepette elfoglalta helyét a nézőtéren. A hangversenyen több darab is felcsendült Kodály gyermekkórusra írt művei közül.
A Zenei Általános Iskola egy diákja arra kérte a díszvendéget, hogy adja nevét kórusuknak, mire ő így válaszolt: "Nem szívesen adom nevemet, mert azt a látszatot kelti, hogy személyi hiúság keresése áll mögötte. E név felvétele nem azt jelenti, hogy a mi műveinket fújjátok örökké... A zenét könnyű más országokba elvinni. Ez vár rátok mint cél és kötelesség! Akkor ti is boldogok lesztek, s boldogok lesznek a ti utódaitok is!"

A koncert után autogramot csak az kaphatott Kodálytól, aki tudott szolmizálni. Az éjszakát a bozsoki kastélyban, a másnapot pedig Kőszeg és Szombathely nevezetességeinek megtekintésével töltötte a zeneszerző. A Művelődési és Sportház aulájában később a találkozás megörökítésére emléktáblát avattak.

Kodály Zoltán (Kecskemét 1882 - Budapest 1967)
Kodály Zoltán zenepedagógus, népzenekutató, zenetudós, a magyar zeneszerzés óriása volt. 1905-től rendszeres népdalgyűjtő utakat tett magyar nyelvterületen. Alkotóművészetének egyik csúcsát, a Psalmus Hungaricust, fővárosunk fennállásának 50. évfordulójára komponálta. Figyelme 1925 táján fordult a gyermekkórusok, az iskolai énekoktatás irányába. A zenei közoktatást nem tartotta kielégítőnek, így fő céljává az iskolai énekkarok működésének általánossá, magas színvonalúvá tétele vált.

Keresés

Hozzászólások

De casu diaboli: B*z*ny*t*n* * b*r*s*g*n k*ll. K*z*lt*m *gy t*nyt. M*gh*zz* t*bb...
Zacher etikája
miki1950 : *z *g*zg*t* t*rm*sz*t*s*n v*ssz*cs*n*lt* *z *szt*n*s m*m*l*kl*t*...
Répcelakon otthon maradt ma reggel a teljes tantestület, fegyelmit kapnak
miki1950 : *z *s*tb*n l*t*m, *z * t*ny *gy cs*pp*t s*m z*v*rj* *m*n*ns *szm...
Nem létező rendszámú autóval követték Czeglédy Csabát
miki1950 : * k*rh*zb*n p*nzt *j*nl*tt*k. *h*. *zt t*l*n b*z*ny*t*n* *s k*n...
Zacher etikája
miki1950 : Z*ch*r G*b*r Sz*b*d **r*p* p*dc*stj*b*n *lm*nd*tt *nt*rj*j* *s *...
Zacher etikája