NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Agyhártyagyulladások Vasban

Bármennyire is hihetetlen, az ÁNTSZ szakemberei szerint nincs közvetlen összefüggés a két vasi agyhártyagyulladásos megbetegedés között. Bár egyaránt a meningococcus B kórokozója támadta meg az ötéves ikervári óvodás és a sitkei tinédzser szervezetét.

Bármennyire is hihetetlen, az ÁNTSZ szakemberei szerint nincs közvetlen összefüggés a két vasi agyhártyagyulladásos megbetegedés között. Bár egyaránt a meningococcus B kórokozója támadta meg az ötéves ikervári óvodás és a sitkei tinédzser szervezetét, a közvetlen családtagoktól beszerzett minták igazolták a korábbi feltevést: a rokonok nem hordozói a kórokozó baktériumoknak.

A múlt héten néhány óra különbséggel kezdték meg mindkét betegnél a rettegett kór leküzdését a szombathelyi Markusovszky kórházban. A sitkei 15 éves fiú az előző héten megfázás miatt otthon volt, ám hétfőre jobban érezte magát és elkezdett iskolába járni. A vépi szakmunkásképzőbe tanul, ugyanott, ahol az ikervári óvodás bátyja.
Ottjártunkkor érthetően szűkszavúak voltak az ikervári óvoda alkalmazottai. A dajkák, óvónők megsúgták, hogy állásukkal játszanak, ha nyilatkozni mernek. A vezető óvónőből is csak nagy nehezen lehetett néhány szót kicsikarni. - Az élet nem állhat meg, mindenhol fertőtlenítettünk, a szükséges antibiotikumot minden gyermek és közvetlen családtagja megkapta - mondta.
Egy édesanyával is váltottunk néhány szót. A hölgy ebéd után vitte haza gyermekét. Nem félelemből, hanem mert máskor is így szokta. Abban bízik, hogy nem folytatódik a fertőzés, őket elkerüli a betegség.
A falu egészségházát bármelyik nagyvárosban megirigyelhetnék. Az új épületben a felnőtt és a fogorvosi rendelő kong az ürességtől, viszont a gyermekorvosi váróban minden szék foglalt. Nincs pánik, csendben üldögélnek a gyerekek és a szülők. Váltanánk néhány szót a gyermekorvossal is, ám már korábban, amikor telefonon érdeklődtünk, megüzente, hogy a 92-es adatvédelmi törvény alapján egy szót sem hajlandó mondani. Így az egyik falubelitől tudjuk, hogy az óvodás kislány szülei előző éjjel kihívták az ügyeletes orvost, aki ellátta a gyermeket, majd másnap mutatták meg a helyi dokinak. A tünetek alapján azonnal hívta a mentőket a gyermekorvos, ám a megrémült szülők maguk szállították kórházba lányukat. Az orvosok a fertőző osztályon kezelik az óvodást, a legutolsó információk szerint a kislány agyhártyagyulladása enyhébb lefolyású, ezért nem volt életveszélyben.
A sitkei fiú viszont vérmérgezést kapott, életéért küzdenek az orvosok. Állapota változatlan, gépi légzéssel segítik szervezete működését.
Miközben egyre hátrább szorulnak a hírműsorokban a vasi agyhártyagyulladásokról szóló beszámolók, a tv2 honlapján -WWW.KORRIDOR.HU- kétségbeesett sárvári apa kért segítséget. Állítása szerint a megyében nincs agyhártyagyulladás elleni vakcina, ezért nem tudja beoltatni gyermekét.
Viszont az orvosok szerint hiába minden óvintézkedés: a meningococcus B vírusa ellen még nem találtak fel az oltóanyagot.

Somos

Keresés

Hozzászólások

Nirs: N*m *rt*m... * h*n *h*t*tt **sztr**b*n *l*f*rd*lh*t *ly*N? H*l v...
Ausztriában botrány robbant ki az oltási sorrend be nem tartása miatt
TörökZo: *! *nny*r* k*ll*m*tl*n*k v*lt*k * k*rd*s**m?...
Tiltakozik az ellenzéki szövetség a kormány „büntetőhadjárata” ellen
Kari: *s? *rr* * c*kkr* s*m f*g *ml*k*zn* s*nk* h*ln*p. *gy*n *gy *ln*...
A Fidesz megszüntette az Egyenlő Bánásmód Hatóságot - És miért baj ez?
marko1968: T*l*n h* t*szt*ss*g*s f*z*t*st k*pn*n*k * p*st*s*k,k*zb*s*t*k m*...
Ne a postást szidja, ha nem jön időben a levél
fucking: https://444.h*/2019/12/24/*rb*n-v*kt*rr*l-k*v*nn*k-b*ld*g-k*r*cs...
Tiltakozik az ellenzéki szövetség a kormány „büntetőhadjárata” ellen