NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Új mobil-vész!

Szülok, mobiltulajdonosok figyelem! Új veszély leselkedik a pénztárcákra egy agyafúrt ötlet miatt. Már "katalógusból", vezetékes telefonról is lehet csengohangot és logo-t küldeni mobilra. A bibi csupán a 180 Ft+ÁFA percenként...

Szülők, mobiltulajdonosok figyelem! Új veszély leselkedik a pénztárcákra egy agyafúrt ötlet miatt. Már "katalógusból", vezetékes telefonról is lehet csengőhangot és logo-t küldeni mobilra. A bibi csupán a 180 Ft+ÁFA percenként...

"Tedd magadévá a mobilodat!" - akár egy burkolt szexhirdetés is lehetne, de ez nem az. Látszólag nagyszerű és kényelmes szolgáltatás, de ennek a kényelemnek súlyos ára van. A Mobil Logo lényege, hogy vezetékes (pl. MATÁV) vonalról a hirdetésben megadott kódok alapján jópofa grafikák és ismert slágerek dallamai küldhetők a nagy népszerűségnek örvendő és igen elterjedt Nokia telefonokra. Nincs szükség internetes kapcsolatra, már bárki elküldheti magának, vagy ismerőseinek a szimpatikus logókat, csengőhangokat.
Az újsághirdetésben 56 grafika és 30 dallam kapott helyet, de "a vonalon további több száz logó és csengőhang közül is választhatsz!" - áll a reklám alján. A hirdetés legszembetűnőbb eleme a szolgáltatás telefonszáma, ami 06-90-nel kezdődik. Alatta tizedakkora betűkkel pedig megbújik egy nem éppen elhanyagolható tény: a hívás díja 180 Ft + áfa/perc (magyarul 225 Ft).

A veszély a dolog újdonságában rejlik.Vannak, akik abban a tévhitben, hogy este olcsóbb a hívás több ismerősüknek is küldenek képeket és zenét, valamint belehallgatnak a nem publikált csengőhangokba is. A következő számla kézhezvételekor aztán sokként hat az akár tízezres nagyságredű összeg. (Ekkor válik igazán aktuálissá a "tedd magadévá a mobilodat" szlogen, mert ekkor már tényleg b*hatja az illető)

Automata telefonos rendszereken edzett munkatársunk felhívta a fenti telefonszámot, hogy leteszteljük, mennyi időre van szükség minimálisan egy csengőhang elküldésére. A 40 másodperces bevezető alapvető dolgokról tájékoztat, milyen telefonokra lehet küldeni és hogy az újságban látott kollekció csupán szerény mintapéldány a valóságoshoz képest. Ráadásul folyamatosan bővül a kínálat, így érdemes minél gyakrabban visszanézni. (a cég szempontjából kifejezetten -megj. tm) Csupán a hívás díjáról nem esett emlékeztető utalás. Apróság ugyan, de bosszantó: a mézes-mázos férfihang többször is lógót említ. (A telefonszámla után szintén sokan fogják emlegetni különböző személyek édesapjának lógóját, persze lehet, hogy kicsit vulgárisabban)

Ezután meg kell várni a sípszót, majd a nulla gomb megnyomásával már a megszokott választási lehetőségek elé állítják a hallgatót. Ki kell választani mit akar küldeni az ügyfél (hang/kép), mi a hangot választottuk. Ezután kérésre a háromjegyű kód beütése következik, amennyiben ismerjük. (Ha nem, akkor elkezdődik a hosszú lista felolvasása...) Mivel mi már előre kiválasztottunk az újságból minden szükséges adatot, így ezzel sem húztuk az időt. Ezúttal női hang duruzsol a fülünkbe: kívánjuk-e meghallgatni kiválasztott melódiánkat? Nem akarunk zsákbamacskát venni, ezért meghallgatjuk és jóváhagyjuk. Végre elérkeztünk az utolsó stádiumig. Meg kell adnunk mobilunk "körzetszámát", majd a telefonszámot. Ekkor az automata minden eddigi adatunkat visszaigazol. Valószínűleg csak az érthetőség kedvéért jó lassan olvassa fel a telefonszámunkat és a megadott kódokat, de végre eljutunk az utolsó kérdésig: most akarjuk-e küldeni, vagy később? Most!

Ekkor ismét visszatér a mézes férfihang. Köszönetet mond és bízván abban, hogy elégedettségünkben újra visszatérünk elbúcsúzik.

Leállítjuk a stoppert, ami 2 perc 29 másodpercet mutat. Így tehát 559 forintért jutottunk legújabb csengőhangunkhoz, úgy, hogy mindent maximális gyorsasággal csináltunk. Feltételezzük, hogy ha valaki nem túl jártas a telefonos automaták lelkivilágában, esetleg elcsábul a nem publikált csengőhangok, vagy képek irányába is, akkor a fenti összeg sokszorosát hozhatja össze egyetlen hívással.

És ha még valaki örömet akar szerezni barátainak, barátnőinek és önszorgalomból nekiáll mások mobiljára is küldözgetni, akkor végképp Isten óvja a hazát...

A teljesség kedvéért: a kiválasztott csengőhangunk néhány másodperc múlva megérkezett...

500 Ft-ért egyébként minimum egy órát lehet internetezni a legtöbb NetCafe-ban, vagy MatávPontokban. Ennyi idő alatt pedig akár több tucat csengőhangot és képet is el lehet küldeni interneten keresztül, többezres archívumokból...

tánczos

Keresés

Hozzászólások

Nirs: N*m *rt*m... * h*n *h*t*tt **sztr**b*n *l*f*rd*lh*t *ly*N? H*l v...
Ausztriában botrány robbant ki az oltási sorrend be nem tartása miatt
TörökZo: *! *nny*r* k*ll*m*tl*n*k v*lt*k * k*rd*s**m?...
Tiltakozik az ellenzéki szövetség a kormány „büntetőhadjárata” ellen
Kari: *s? *rr* * c*kkr* s*m f*g *ml*k*zn* s*nk* h*ln*p. *gy*n *gy *ln*...
A Fidesz megszüntette az Egyenlő Bánásmód Hatóságot - És miért baj ez?
marko1968: T*l*n h* t*szt*ss*g*s f*z*t*st k*pn*n*k * p*st*s*k,k*zb*s*t*k m*...
Ne a postást szidja, ha nem jön időben a levél
fucking: https://444.h*/2019/12/24/*rb*n-v*kt*rr*l-k*v*nn*k-b*ld*g-k*r*cs...
Tiltakozik az ellenzéki szövetség a kormány „büntetőhadjárata” ellen