NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Síugrósánc a belvárosban

Különös építmény nőtt ki a szombathelyi Belsikátorban, közvetlenül az épülő levéltár szomszédságában. A népnyelv a síugrósánc, valamint a betonszarkofág elnevezéssel illeti. Mi utánajártunk, mi lesz a valójában mélygarázs bejárat céljára szolgáló monstrummal.

Tavaly ilyenkor még a belsikátori mediterrán ház bontásáról számoltunk be, most pedig már közel kész a helyén a levéltár új, ötszintes épülete, amely a legnagyobb vidéki levéltár címmel büszkélkedhet... A nyugati szárnyon azonban - pontosan a Savaria Galériával szemben - "kinőtt" a földből egy óriási, síugrósánc-szerű betonszarkofág, ami jelen állapotában sok ember hátán okoz jeges borzongást. Utánajártunk, mi lesz a monstrummal.

Többféle pletyka terjedt el a városban, a valóság azonban lényegesen egyszerűbb. A létesítmény az épület alatt található mélygarázs lehajtószakaszának az eleje. Az első ránézésre túlméretezett arányokat a gépjárművek magassága, illetve biztonságtechnikai okok indokolják. Szerencsére nem valós az a híresztelés sem, miszerint a csupasz betonfalakra nem kerül burkolat, a garázslejáró külső falainak színe harmonizál majd a levéltár épületével. A síugrósáncra keresztelt épület tetejére 40 cm talajréteg és gyepszőnyeg kerül. Így miniatűr zöldövezet gazdagítja majd a belvárost, amit ugyan nem a piknikelőknek szántak, de valószínűleg sokan felmennek majd a "sánc" tetejéig, hogy onnan tekinthessenek le a Spar aruházra és a lábak alatt eltűnő autókra.

A levéltári építkezés egyébként tervezett ütemben halad. Áprilisban már megkezdődhet a több, mint 7000 iratfolyóméternyi irat beszállítása. A 4400 négyzetméternyi terület közel 70 százaléka szolgál majd az iratok tárolására, a fennmaradó részen pedig irodák, kutatók, konferenciatermek kapnak helyet.

Az 1,04 milliárd forintos állami beruházás keretében felújítják a régi levéltár épületét is, amit hamarosan híd köt össze az új létesítménnyel. (lásd. mellékelt ábra) Ezzel a megoldással csökken az iratok szállításának rizikófaktora, hiszen így azokat nem kell kitenni a "külvilág" hatásainak.

tánczos

Keresés

Hozzászólások

Paulus_Maior: V*rb*ssz*? *gy fr*szt! "*lt*rn*t*v k*lt*r*l*s pr*gr*m...&#...
19 éves férfit késeltek halálra a IX. kerületben - a rokonok vérbosszút akarnak
Paulus_Maior: "H*l zs*rn*ks*g v*n, *tt zs*rn*ks*g v*n ... s *gy r*d *s ...
A Fidesz megszüntette az Egyenlő Bánásmód Hatóságot - És miért baj ez?
Szentkirályi: *gy ,*nk*bb n* cs*n*lj*n s*mm*t....
Jól odasóztak a szombathelyi Jókai park sétányának
TMiki: "* r*k*n*k v*rb*ssz*t *k*rn*k" J*. L*h*t m*nn* P*k*szt*...
19 éves férfit késeltek halálra a IX. kerületben - a rokonok vérbosszút akarnak
okidoki: "*k* k*rd*t r*g*d, k*rd *lt*l v*sz *l"...
19 éves férfit késeltek halálra a IX. kerületben - a rokonok vérbosszút akarnak