NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Gazdaság

10 Vas megyei falu, ahol különösen csábító lehet a CSOK

Elmondjuk, mi hova költöznénk, ha úgy adódna. De tudjuk, húzhatjuk ide-oda a paplant, ezt igazságosan amúgy sem lehet megoldani.

A közelmúltban tették közzé az úgynevezett falusi csok részleteit

2019.04.13. 08:27

Acsádtól Zsennyéig: Ezeken a Vas megyei településeken lehet igényelni a CSOK-ot

/ gazdaság 5 hsz. /
Hátrányos helyzetű, csökkenő lélekszámú, 5000 fő alatti településekről van szó.
, illetve azon települések listáját
2019.04.13. 08:27

Acsádtól Zsennyéig: Ezeken a Vas megyei településeken lehet igényelni a CSOK-ot

/ gazdaság 5 hsz. /
Hátrányos helyzetű, csökkenő lélekszámú, 5000 fő alatti településekről van szó.
, ahol felhasználható a kedvezmény.

Emlékeztetőül a lényeg: A falusi csok rendszerében a kedvezményezett kistelepüléseken használt lakás és ház vásárlására, illetve a megvásárolt ingatlan felújítására, korszerűsítésére és bővítésére egy gyermek megléte vagy vállalása esetén 600 ezer forint, kettő gyermek esetén 2 millió 600 ezer forint, három vagy több gyermek esetén pedig 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphatnak a fiatal párok.

A program 2019. július 1-jével indul, és egyelőre három évig, 2022. június 31-ig lesz elérhető.

Habár vannak korlátozások és feltételek a rendszerben, várhatóan nagy érdeklődés övezi majd a lehetőséget, annál is inkább, mert lesznek olyan falvak, ahol szinte ingyen lehet majd házhoz jutni .

Más kérdés az, hogy mit is lehet kezdeni az ilyen településeken, ahol nem véletlenül kerül annyiba egy ingatlan, amennyibe.

De azok a települések sem nyugodtak, amelyek nem kerültek be a CSOK-ba. Elvileg náluk rendben mennek a dolgok, így nincs szükségük állami segítségre, de a valóság persze más. Egyrészt ezeknek a településeknek is megvan a maguk baja

2019.05.05. 07:42

Minden lakosba belekapaszkodnak a falusi csokból kimaradó önkormányzatok

/ közélet /
Azok az ötezernél kevesebb lakosú települések, amelyek nem kerültek rá a falusi csokban részt vevő falvak listájára, akár örülhetnének is, hiszen ez azt jelenti, hogy valamit jól csinálnak.
, másrészt a kiválasztás – ahogy arra egy Zala megyéből érkezett olvasói levél
2019.04.30. 07:41

Akik bekerültek és akik kimaradtak: a falusi CSOK színe és fonákja

/ jelentem 6 hsz. /
Nem tűrjük szó nélkül, hogy gazdag Balaton-parti települések rajta legyenek a listán, minket pedig kisemmizzenek! – írja Zala megyei olvasónk.
is rámutatott – nemcsak érthetetlen, de alkotmányos kérdéseket is felvet.

Még ennél is nagyobb gond, hogy nagyon nem valószínű, hogy a CSOK megoldja Magyarország messze legnagyobb problémáját, az elöregedést és a népességfogyást. A legutóbbi statisztikai adatok

2019.04.26. 09:43

Újabb tragikus számok a magyar népességcsökkenésről

/ hírek 1 hsz. /
Kevesebb gyerek, több halálozás. Kijöttek az új KSH-számok.
alapján úgy tűnik, minden kormányzati kezdeményezés és retorika ellenére rohamosan fogy a magyar nép, és semmi jele nincs hogy ez a trend megfordul.

Mindez azt is jelenti, hogy ha ezekbe a falvakba a CSOK bevonzza majd a családokat, azok a családok máshol hiányozni fognak. Húzhatjuk a paplant fejhez vagy lábhoz, az ettől cseppet sem lesz hosszabb.

És az egész programnak van egy tűzoltás jellege is: sajnos kormányzatok sora (függetlenül a politikai tábortól) engedte lepusztulni a magyar vidéket; elfordította a fejét, amikor elköltöztek a munkahelyek, bezártak az iskolák, posták, pénzintézetek és boltok. És már a 25. órában vagyunk.

Mindennek tudatában itt van 10 Vas megyei falu, ahol – ezért vagy azért – talán az átlagosnál is nagyobb fantázia van a CSOK felhasználására.

Tudjuk, hogy a válogatás teljesen szubjektív, így örömmel vesszük az egyéb tippeket is a cikk utáni hozzászólásoknál.

Bozsok

fotó: Bonyhádi Zoltán

Az osztrák határ szomszédságában egy igazán hangulatos település, hangulatos utcákkal, jó éttermekkel, a szomszédban a Kőszegi-hegység és az Írottkő.


Bucsu

fotó: Wikipedia.hu

Bozsoktól néhány kilométerre van ez a falu, aminek saját határátkelője van. Talán egy fokkal kevésbé hangulatos, viszont gyorsforgalmi úton pillanatok alatt beérhetünk Szombathelyre.


Nemesbőd

fotó: Mészáros Zsolt

Majdhogynem Szombathely külvárosának számít. Az M86-os megépülésével nemcsak csendes, nyugodt hely lett, de néhány perces autóútra került a megyeszékhelytől.


Oszkó

fotó: Wikipedia.hu

Ha valaki elvonulni akar a világtól, annak itt van Oszkó. A Vasvár melletti falu a Hegyhát egyik különleges hangulatú települése, békével, nyugalommal, szőlőkkel, présházzal, a vidéki Magyarország idilljével.


Őriszentpéter

fotó:

Az Őrség fővárosa afféle különleges miniváros. Mivel erősen kiesik a közlekedési és gazdasági vérkeringésből, nem biztos, hogy alkalmas a klasszikus szakmai karrierek építéséhez, aki viszont ihletre és alternatívára vágyik, szóba jöhet e szeres település.


Söpte

fotó: Bonyhádi Zoltán

Söpte – Nemesbődhöz hasonlóan – gyakorlatilag Szombathely külvárosa, ahonnan az iparterületek, bizonyos bevásárlóközpontok sokkal gyorsabban és kényelmesebben elérhetők, mint a megyeszékhely átellenes pontjáról.


Tanakajd

fotó: Tanakajd.hu

A szomszédos Táplánszentkereszt már nem került fel a listára, de a konszolidált, jó infrastruktúrával és intézményrendszerrel rendelkező Tanakajd is jó választás azoknak, akik Szombathely közelében akarnak lakni. A megyeszékhely mindössze 10 kilométer a 87-es főúton.


Vaskereresztes

fotó: Bonyhádi Zoltán

Az osztrák határ közvetlen szomszédságában lévő település leginkább szőlőhegyéről és borairól nevezetes, de itt működik a megye egyik legnagyobb multinacionális vállalata is (MAM).


Zsennye

fotó: Mészáros Zsolt

Lírai hangulatú falu a Rába partján. Ideköltözve egészen biztos, hogy fontosak leszünk, hiszem mindössze száz ember lakja. A kevés lakoshoz viszont egy alkotóház és egy ősfás park jár. Ez utóbbiban írta Presser Gábor és Sztevanovity Dusán A padlás című musicalt.


Püspökmolnári
fotó: pointer

A legvégére maradt az a falu, amely a válogatás szubjektív voltát igyekszik megmutatni. Azt, hogy mennyire személyes, hogy ki hol érzi magát jó. Jelen sorok írója például sokat kapott ettől a Rába-parti településtől, így bátran ajánlja másoknak is. A folyó mellett van több halastó, vasútállomás, kellemesen nyugodt légkör, élénk kulturális élet és barátságos emberek.

Hozzászólások (2)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

shopron: *r*l*k, h*gy f*lf*d*zt*t*k V*c*t, *gy *g*z*n h*ng*l*t*s k*sv*r*s...
Múmiák és sütemények: Vác, az ismeretlen város a Duna partján
ta-tom: N*gy*n sz*m*t d*l*g *z *lt*tl*n*k *ld*z*s*, k*nysz*r*tg*t*s* *s ...
Kijött a rendelet, hogy kiknek lesz kötelező a koronavírus elleni védőoltás
amiede: Cs*k gr*t*l*ln* l*h*t. N*m j*bb *z m*nt * gy*l*lk*d*s *s * f*c*m...
Tudta, hogy Szombathelyen a panelházak között van egy mini arborétum?
iszek: F*c*zn* k*ll*tt v*ln*,zs*bh*k*zn*, sz*ty*l*t k*pk*dn*...t*l*n m...
A Hősök terén tüntetnek az egészségügyi dolgozók
okoska120: *lph* v*r*s *ll*n* *lt*st t*sz*k k*t*l*z*v*, *m*k*r * d*lt* *s g...
Kijött a rendelet, hogy kiknek lesz kötelező a koronavírus elleni védőoltás